Sunday, July 18, 2010

Banoffee Pie

Salam semua.... bertemu kembali di petang ahad! balik jalan terus rasa nak update citer banoffee yang dbuat semalam. waduhhhh! sedap ko! cume pastry aku ketebalan sket! tima kasih atas cadangan Ein aritu! owang kampung cam aku nih mmg ler jakun sket ngan mende alah pelik2 nih! menjajau aku tanya pakcik google! hahaha....sebenonyer nih belen si Rocher Dolce yg tak abis aritu.. aku potong2 buh ler kat pie nih! heeee.... sape ader lg saki baki de leceh tuh leh la buat nih! resepi dari AlongRoz. cume utk base tuh aku gune pakai resepi crust@pastry tart pandan matgebu. idea base juga dari Ein. tima kasih pada ALong, Ein dan juga Mat! bleh tgk resepi lain di sini or sini yer! meh mehhh.. sape nak huluq pinggan masing2!! kot yer pong, isi2 ler pinggan tuh dulu ngan mende laiN! wakakakaka

Ingredients (Makes 10" pie)
CRUST - hana wat crust resepi tart pandan matgebu
  • 200g Marie Biscuits
  • 100g Melted Butted
Method
  • Mix well.
  • Grease pie tin & press crumbs until fully covered.
  • Bake for 10 minutes & cool.
CHOCOLATE FILLING:
  • 5 oz Bittesweet Chocolate
  • 2/3 cup Heavy@Whipping Cream
  • 2 tsp Corn Syrup@Honey
  • 3 tbsp Unsalted Butter
  • 1 tsp vanilla esen
Method
  • Place all choc, cream & syrup in a pot and heat until melted & smooth.
  • Off fire & add in butter & vanilla esen.
  • Pour into pie crust & fridge for 1 hour.
OTHER INGREDIENTS:
  • 6 Bananas - sliced
  • 1 can Toffee / Dulce de Leche
  • Whipping Cream - hana add sugar skit
  • Cocoa Powder or grated chocolate
TO ASSEMBLE (Refer to diagram below):
  • Spread toffee on top of chocolate layer.
  • Arrange sliced bananas until fully covered.
  • Whip cream until stiff & spread on top of banana layer.
  • Sprinkle cocoa powder or grated chocolate
  • Chill at least 1 hour before serving.

15 comments:

  1. adeehhh..naak sikit...goreng ayam jek tadi..ado lebih tak tu..nak semua saki baki yang ada..sedap nampak nya tu hana

    ReplyDelete
  2. sedapnay hana..lepas jenjalan dapat makan bebda ni pastu minum air banyak-banyak..burrpp..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  3. weh!! aku da bwk pinggan isik popcorn..leh tuko? sepotong jadikleee..kikikikih

    ReplyDelete
  4. uishhh...mengancam & menggodanyerrrrr....nampak sedap betul. tp kita dtg bwk pinggan 0 jer...klu nk tkr pn cuma ada apam gandum yg x brp nk gebusss.....huhuhu...tp sdp tau kak! keh keh keh...

    ReplyDelete
  5. OMG..pai la..Sangat tergoda dgn pai ni..Tukar dgn kentang goreng sue ya..Heeee

    ReplyDelete
  6. salam tuan rumah...mata melihat amatlah tringinnyer tp.....:( klu dh bt aku gak yg melantak-tu part yg plg x best nyer!

    ReplyDelete
  7. NAK!!!!! tukar ngan udang ok :)

    ReplyDelete
  8. salam perkenalan, blogwalking..then sangkut kt blog u..nice sgt2, all the pics were perfectly taken..love it. btw, i blog about food too, but i new blogger,pics pun biase2..camera murah..hope sudi drop by at http://mrsnik.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,
    Rajinnya buat menu yg ala2 omputih ni...mailah bagi akak je utk special day ni...akak wat kek biasa je..menu carrot...sbb cik abng suka mkn carrot...nasi carrot dan carrot cake...jus carrot dia wat sendiri....wakakakka...(bkn rabbit ya...)terima kasih ya ucapan pada Dr Khata...lepas ni giliran Dr Hamzah pula..Aminnn..

    ReplyDelete
  10. Salam Hana..

    ari2 ngences bila masuk sini..
    njalok sitik...

    ReplyDelete
  11. Salam Hana..

    banoffee = banana toffee?

    nmpk malatops sgt pie ni..bila le akk nak cuba ni..tang nak buat dulce yg sgt lece tu yg terus ilang semangatku...hehe

    ReplyDelete
  12. to k.anymz..
    kiter smlm goreng ayam dekat sekoq pong tk cukup kak! diorg suker btol klu nasi ayam ngan ayam goreng madu tuh! klu akak bg akak punyer tuh lg bagus! hihihi

    to cikmanggis..
    burrrpp...alhamdulillahhh! hehehe... sedap makan sejuk2 kak! tp diorg kat umah ni kan tekak kampung taw! huH! menyampas haku!

    to fmina08..
    sib baik tau nak isi! boley boley! oleh blah! muahahahahahaha

    to ina..
    apam aku sukerrrrr! nak nakkk! tkpo la tak gebus pong! aku tgk elok jerk tuh hah! plus plak ade kelapa putih! haihhhhh..

    to ibh..
    nakkkkk.... sekilo kentang boley??! kekekeke

    to deliah..
    salam del.. aduhh del! bukan ko ajer yg kene mkn sorang! aku ponggg!! huwaaaaa.. diorg tkleh nk layan ar mende2 gini! ampeh tul! camne la aku tak gemok banding diorg! huH! menciK!

    to k.nor..
    boley boleyy... udang sekilo yer puan! tak main ar sekor dua ekor jerk! wakakakaka

    to mama meah..
    salam mama meah.. tima kasih yer sudi singgah blog kiter.. kiter dah g blog mama juga! nice blog too! salam kenal kembali..

    to k.yatie..
    salam kak.yatie..aminnnn,... mudah2an.. meh akak amik pie nih! kiter pong tak abes makan sengsorang! takpe takpe.. kiter jugak suker carrot! golongan rabbit yg ade akal pikiran yg waras! xpe kot! hihihi

    to niezaman..
    salam kak... jikuk ki! eneng neh kok! ora iso arep mangan dewek! kabeh ora gelem! tekak kampungan! wakakakakaa

    to rafidah..
    salam fidah! yepp!! banana toffee! try fidah tgh link resepi yg lain akak linkkan tuh! kat situ ade satu cara nk buat caramel susu tuh dgn cara mudah. takyah nak kukus2 tin de leceh tuh! hihihi

    ReplyDelete
  13. tuka ngan cipon pandan, bulehhhh...? marbeles sgt nampaknya tu... dpt sepotong, nikmatnyaaa...

    ReplyDelete
  14. ermm..sedappp.....nyerr...nak gi bakery beli acuann tart besorr punya... lahhh....

    ReplyDelete
  15. mak datukkk santeknye pie die... sepotong 5 hengget ape kalo kat kedai. :)
    Ijan

    ReplyDelete