Wednesday, October 6, 2010

Moist Chocolate Cake

akceli pertama kali buat kek nih pas love2cook tayang aritu kat blog dier. masa tuh gambo yg aku amik teramat ler tidak memuaskan ati aku. arini wat lagik cuma tambahkan dengan susu pekat agar lemak2 manis gtu! xde la manis sgt.. just nice kat tekak aku.. thanx to love yang dah stat membaking tuuu.. jaga2 lepas nih mcm2 kuor resepi yg debombbb! kekekeke.... tahniah love! tima kasih juga wat Namitha for promoting it! sangat teruja tengok gamba2nyer lorr! santekk.... kek nih sizenyer kecik. klu famili besar, leh la doublekan adunan yer.. resepi asal dari sini.

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1sk baking soda - hana buh baking powder 1/2sk, soda 1/2sk
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter
  • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat
  • 1sk esen vanila
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde
Cara-cara
  • Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
  • Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  • Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
  • Masukkan air panas dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
  • Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.

34 comments:

  1. ni yang jeless ni, baru nampak love buat...akak lagi cepat menyambung...tak sempat mas nak buat...esok2 la mas buat..he..he..sebelum balik mas nak 2 potong kek..nak makan ngan Daniel...boleh yer kak hana yang comei2...

    ReplyDelete
  2. to mas..
    yang nih resepi yg love tayang aritu mas... bukan yang arini. yg arininyer akak tak try lagik.. try la mas.. moist banget! amik la dua potong tuh.. tolak utang beger tdi.. kikiki

    ReplyDelete
  3. erkk...bleh buat lagi ke ek? baru je ngadap kek nih...aduyaiiii..tambah kilo la aku..meroyan tul klu tengok kek leleh leleh ni...slurrppp

    ReplyDelete
  4. Slm ukhwah..dah lama saya baca blog Hana...kebetulan i pun baru buat moist chcolate cake cuma resipi agak berbeza sedikit & x secantik cake Hana ehehe...klo free boleh lah try my resipi plak...:)

    ReplyDelete
  5. tengok meleleh nya ganache tu macam tu le ayaq liuq kak rose nengok kek itewww! anta mai sikit la nak makan gak!

    ReplyDelete
  6. erm,ganache tu pe yek?hihi..taw mkn jerk

    ReplyDelete
  7. salam hana...a'ah la hana tgk love tyg cake cekelat dia meleleh ayaq lioqku...rasa cm nak mkn masa tu jugak...:))))

    ReplyDelete
  8. salam kak,

    meleleh2 coklat tu..air liur saya pun meleleh juga ni tengok..hahaha.

    Kak nak tanya takoyaki pan sana murah tak? Nak order dekat kawan saya yang ada dekat sana tapi dia tak tau dekat mana nak cari.

    ReplyDelete
  9. I'm here, I'm here!!! Chop chop choppppp! :D

    Haishhhh kalau sifu buat kek, memang mengancam lor! Cun habissssss...terliur kita tengok! hahaha...;)

    Akak guna tepung gandum ye...love guna plain flour. No prob...taste dia mmg bes kan kak? Love suka sgt kek ni...dah 3 kali buat pun! akekekeke...;)

    Oohhh tenkiu2 for the wishes! Hope I'll continue baking and learn so many things. Karang nak ambik 3 slices ye...for me, rishie n ashika...:D

    ReplyDelete
  10. KakHana, ni dia original link Moist Chocolate Cake tu. Namitha dan Love buat half aje dari resipi original. Kena bagi credit tuk empunya resipi kan...;)

    http://www.bestmoistchocolatecakerecipe.com

    ReplyDelete
  11. kak hana...akak kukus baper lama? esok bubudak lab buat welcome party kebetulan nengok resipi akak ni, nak cuba la..kalau tak jadi makan kat umah aje hik2, tq kak hana...

    ReplyDelete
  12. to izahdaut..
    hahahahaa... buat jangan tak buat! kang sape nak tanggung meroyan ko tuh??! wakakakakaa

    to Rina..
    salam rina..tima kasih for dropping by.. insyaAllah nanti akak cube pula resepi rina yer..

    to kakrose..
    meh kite suapkan! alololololoo bucuk bucuk kakroseee... kekekeke

    to pia..
    ganache tuh topping coklat yg leleh2 tuh pia.. tulih tuh lam buku nota! kekeke

    to k.nor..
    air liuq akak tuh pong nampak meleleh tuh! lap lappp.. kekeke

    to deliah..
    salam del.. aku nak huluq jauh! nampaknyer ko kene g kedai bli bahan2 la kot kan kan.. kekeke

    to asz miza..
    salam asz..acuan takoyaki kat sini ade dua jenis. satu yg eletrik dan satu yg masak atas dapur. yg leterik takleh gune kat mesia. sbb watt berbeza. klu yg masak atas dapur tuh xde la mahal sgt..bergantung bape lobang.. biasanya 30-50hinggit. yg mahalnyer adelah kos pos. sbb brg tuh berat. kos pos jd mahal. ckp kat kawan tuh, try carik kat mana2 supamarket. tgk kat bhgn barangan eletrik. kat hyaku yen shop or daiso pong ade juga. tp jenis yg murah dan lobang 9 jer..

    to love2cook..
    hehehehe...manyak la ko! love punyer pong manyak santek lorrr.. klu gamba akak yg aritu mmg kompom jauh beza ngan love punyer.. hahahaha

    eh! plain flour tuh bukan tepung gandum ker love? :)

    ok ok..nnti akak edit balik resepi asal tuh yer. tenkiu love. lap lap u! hihihi

    to hanis..
    utk setengah adunan nih akak kukus 40min. tapi rasanya 30min pong dh masak kot. tapi cover loyang tuh ngan aluminium foil yer! takot menitik wap air kukus tuh.. ataupon balut penutup dengan towel.

    ReplyDelete
  13. Akak, as far as I know, plain flour = All purpose flour. Tpg gandum = wheat flour. That's what orang kat bakeri told me long time ago. heheheh! :D

    Original recipe tulis Flour je...kekeke, tak ckp pun tepung apa!

    Tapi tpg gandum lagi bagus than APF kak.

    Gambar Love tuh entah apa setting Love guna pun! Tak ingat langsung..kekeke! Ur pics always good! :D

    No problem...hihihi! Just for sharing..;)

    ReplyDelete
  14. alamak...hana,buat ku melelehh air liur je...mcm lelehan coklat tu la..ha.ha.ha

    ReplyDelete
  15. hana suke ubah2 kan? =p tp ubah2, resipi tetap menjadi.

    ReplyDelete
  16. KakHana, 1 question for U! Ehehehe...manyak tul love ni ;)

    Akak kukus berapa lama ek? Love tak pernah try steam...leh buat next time.

    Tenkiu for answering...:p

    ReplyDelete
  17. hana, camne kek hana x jadi gunung kat tengah, jadi sama rata jerk? by the way... follow laa my blog, hehehe, xmalu dok suruh or follow
    http://my-own-simple-foodies.blogspot.com/
    TQ

    ReplyDelete
  18. to love2cook..
    hahahaha.. tenkiu for sharing too love! akak nih kdg tgk resepi akak main hantam jerk tpg apa pong.. kecoli trang tang tang tulih tepung roti. mujur jadik kan kan..kahkahkahkah.. lepuk paler kak.hana kamu! kikiki

    yg steam tuh akak kukus 40..tp tutup alumnium foil la loyang tuh. akak suker kukus banding baka klu kek2 cekelat nih.. tkpe..next time u can try k.. hehe

    to ida..
    hahahahaa.. ayoooo aku tak tau.. kikikiki

    to dak pink..
    hahaha..terjangkit matgebu.. suka derhaka resepi. ubah resepi tuh kan kretip! yg menjadi la..yg tak jadik tuh kretop! wakakakakaka

    to misssecretary..
    hehehe.. insyaAllah nnti saya polo yer.. tenkiu dropping by.. psl kek menggunung kat tgh tuh biasanya punca terlalu kembang pukul adunan. ataupon sbb oven or api panas. ataupon terlebih baking powder. wallahu a`lam... :)

    ReplyDelete
  19. KakHana, Love pun sometimes pakai campak je tpg coz certain recipes tak tulis tpg apa! heheh..

    That's so sweet of U...okey, shall try steaming next time. Thank U very much on the tips! :D

    ReplyDelete
  20. huyooooo tergolek tengok ganache yg meleleh tu

    ReplyDelete
  21. wahhhh,kek!!!!nk dtg menengendangla camni...makcekkkk,mau2!!!! jgn lupakan daku d tanah air ini yg sentiase menunggu posmen menganto kek yg tangkap leleh ni kpdku,wakkakakaka....

    ReplyDelete
  22. Salam Hana,
    Waduh kemecer banget...ejek opo orak..njaluk sitik...keneng opo orak...wakakaka,,,

    ReplyDelete
  23. kecik ati btol darwish:(makan kek coklat tak pelawa opah:(

    ReplyDelete
  24. akak menarik nih...leh masuk Q nak "m'buat" nih...

    ReplyDelete
  25. nak tanya macm mana nak buat toping utk kek tue...sori saya tak pandai buat..

    ReplyDelete
  26. Hana,
    meleleh coklat tu, meleleh air liur ku

    ReplyDelete
  27. to love2cook..
    hahahaha..so so so... akak pong gtu gak! tp sbb kat sini akak mls nak memahamkan tepung apa yg ada.. biasa akak cume bli tpg roti ngan gandum. tuh jerk la yg akak belasah wat baking! hahahaha... kdg penah juge wat kek gune tpg roti.. kahkahkahkah...

    to chikmimi..
    tergolek atas katil xpe ka..jgn tergolek lam longkang! busyukk! muekekekeke

    to mimiey..
    semalam aku igt nak anto... tp sampai tgh jalan aku lupa umah ko kat blah mana. so aku patah la balik! tgk balik peta rupanya aku ikut jln india.. wakakakakakaka

    to kak.yatie..
    salam kak.. ijik sak potong kak.. yuk jikuk kene.. tak suap ne.. kekekeke

    to cikmanggis..
    *usap usap paler opah..opah majuk er? mama kata nnti besday opah mama buatkan 50 tingkat! opah takyah majuk2 lg er.. cayanggg opah! *korek2 idong opah! kekekekee

    to aishah..
    yg huruf A-P tuh ko buang mana? muekekekeke..

    to nurfardziana..
    utk topping tuh akak wat ikut resepi nih..slamat mencube! :)

    Utk Topping
    1/2 cwn serbuk koko van houten
    1/2 cwn susu pekat
    2 sudu besar air panas
    1 sudu besar butter@marjerin

    Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.

    to kak.yan..
    hihihi...ada tisu tak? meh amik nih lap.. nnti abg akak nmpk kang! kekekee

    ReplyDelete
  28. Salam Dik Hana Godaan datang lagi......slurp!!! nangis...!

    ReplyDelete
  29. salam tuan rumah..cantiknya kek awak,simple yet inviting ^_^

    ReplyDelete
  30. adoi ai.. terliur nye.. hana.. resepi yg ni tak yah letak nescafe eh?.. selalu coklat moist ade letak nescafe kan?...

    ReplyDelete
  31. Mak aiii.. menjejes air liur aiii sama jejes dengan topping kek cekelat tu.... nak sepotong!!!

    ijan

    ReplyDelete
  32. Hana,

    saya dh cuba buat kek ni secara kukus..memang sedap.siap buat dgn Choc Ganache...so saya nak minta keizinan hana nak copy resepi kek coklat ni nak share kat blog saya sementara nk promote blog hana kat blog saya utk rakan2 yg lain..almaklumlah saya bru pandai buat blog tu pun sebab saya nak share resepi masakan dgn kawan2 yang lain..saya ni betul2 admire dgn hana puyer skill masakan...byk dah resepi masakan hana ni saya dh cuba...

    ReplyDelete
  33. salam hana,
    sy dah try resepi ni,senang dan sedap! sebenarnya nk buat TCCC tu tp entah apa silap keras cm bingka, nasib baik jumpa resepi ni buat pengubat duka..hehe..mintak izin post dlm blog ye =)

    ReplyDelete