Bahan-bahan
- 300-400g paru - direbus kemudian hiris nipis2
- 1 sudu makan ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- garam
- serbuk kunyit
- Bahan tumis
- 4-5 sudu makan cili kisar @ cili giling
- *5 ulas bawang merah@1/2 biji bwg besar
- *3 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- air asam jawa
- gula melaka
- garam
- ketumbar,bwg putih dikisar/ditumbuk halus.gaulkan bersama paru2 yang telah dhiris tadi. masukkan skali garam dan juga serbuk kunyit. gaul rata. perapkan sekejap dlm 10-15minit.
- Panaskan minyak. Goreng paru tadi hingga agak2 garing. angkat n ketepikan.
- Untuk menumis, tumbuk@kisar bhn yg bertanda *. panaskan minyak (gune myk goreng paru tadi, serbuk ketumbar yg ada dlm tuh biarkan..) tumis bhn kisar.
- masukkan cili kisar@cili giling tumis hingga lada masak atau naik minyak.
- masukkan air asam jawa, gula melaka dan juga sedikit garam. garam jgn byk sbb paru goreng dh masin.
- last sekali masukkan paru tadi. gaul rata dan masak hingga lada tu kering baru angkat. bleh masukkan hirisan lada atau bwg jika suka.
alalaaa tak sihat ke? siannye dia...nasib baik dak okey eh...
ReplyDeletetak suker ke...petakut makan ubat?ekekek,ampun!!!!
hana,
ReplyDeletedah x kecur ayaq liuq dah laaa..
akak...
ReplyDeleteapekabar? hope dah bertamba sihat lah ya...patut ler n3 slow je rupe nye tuan rumah tak sihat...
to fiza..
ReplyDeletepenakut?? lebih kurang la tu kot! hahahahaaa....
to are..
alhamdulillah tk kecur dh lepas dpt makan! hehehe thnx are! :)
to Aishah..
skrg alhmdulillah dh sihat dh..ala sakit ngada2 jerk. mintak dibelai en.hb! hahahahaa
dulu sy tak suke mkn paru..tapi sejak peknen ni suke sgt paru!!!baru pagi tadi bfast nasi lemak n lauk paru!!!huhuhu sedap!
ReplyDeletehaaaa....org peknen mmg mcm2 nak makan erk! sib baik nk makan paru, kalau makan bende yg susah nk jumpa camne?? huhuuuu haru jwbnyer! hihihi
ReplyDelete