Friday, January 16, 2009

Bubur Lambuk

gara2 nasik ku tak masak sbb salah setting, aku kerjakan nasik tuh jadi bubur lambuk! ngeh ngeh ngeh! alhamdulillah menjadi wpon gune beras jepong! resepi dari myr yg katanya bubur lambuk kg baru... nk tau gak camne ghase bubur lambuk yg glemer tuh sbb aku tk penah mkn bubur lambuk kg baru... mcm ni kot rasanya?? sodap jugak! cume aku tmbh kiub ayam, mix vege n kacang tanah. buat hbku tercayang, gomen er....sbb pg td tk mkn nasik! heeeee... meh ler blk lunch pas solat yer! syiannnn bb beco lapoo! heeeeeeee...........

Bahan-bahan
  • 1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak (saya guna minyak masak biasa tapi pakcik tu guna minyak kelapa kalau tak silap)
  • 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
  • daging (ikut suka la..kalau suka byk daging isi byk..kalau tak letak sikit just tuk perencah)-hana gune ayam jerk! daging sudah abisss daaa.... heeee....
  • segenggam udang kering
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil jintan kasar
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 3 biji bawang putih - hiris
  • 2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam ( saya guna lada hitam biji dan tumbuk)
  • 2 cawan santan pekat (kalau nak kurang pun boleh)
  • 6 biji bawang merah - buat bawang goreng
  • daun sup dan daun bawang
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
Cara-cara
  1. panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
  2. lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
  3. kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
  4. lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
  5. dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
  6. masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
  7. selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
  8. kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
  9. bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

oppssssss....nk tanya sape tau wat bubur lambuk yg mcm kuih tuh?! manis2 berempah... alahai tak tau stail negeri mana! tulun tulunn sape yg tau.... ngidam dah niH! heeeeeeeeee..........

6 comments:

  1. Hana bubur lambuk Kg Baru memang power tau..nak2 bulan pose setiap thn..k.ct.suruh gak amik bwk balik.tapi bukan hari2 lah hehehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnyer..hana nak 1 mangkuk!!!!mmg my fovorite...teringin pulak nak buat..

    ReplyDelete
  3. hana..memang sedap bubur lambuk ni..tp resepi family akak agak berlainan x same cam resepi b.lambuk biasa..nnti kalau ada rezeki akak wat and post kt blog nnti!

    ReplyDelete
  4. ina, jd gak yer wat pakai beras jepon.. nk semangkuk.. x tau bila bole mkn lg nk wat mls... tunggu bln posa la, nk amik kat masjid india b.pahat... hehehe

    ReplyDelete
  5. to k.ctdelima...
    k.ct simpankan la utk kita yer! kapan ntah hana nih leh dpt merasa! huhuhuuu...

    to dikaulah...
    hana pon mmg dh lama benooo tk buat sendrik! sesekali mkn mmg best! kan?

    to inahar...
    hana pon dh merasa mcm2 jenis bubur lambuk kak ina..yg biasa,yg manis,yg itam,yg putih,yg cekelat...tapi ade satu tuh la yg cam kuih tuh mmg hana sukaaaaaa sgt! tapi tk tau camne nk buat! huhuhuuuu...

    to anawahid..
    akhirnya dpt gak aku buat na!kat mesjid india? sedap er? tk penah aku mkn situ! nnti klu ade simpankan utk aku! heeeeeee...

    to anawahid..

    ReplyDelete
  6. salam,wah jumpa resipi ni.baru semalam cakap dgn hubby nak bubur lambuk

    ReplyDelete