Sunday, January 25, 2009

Slice Cheese Cake

malas2 aku dapat jugak sebuku kek! muahahahaaaa... mana taknyer bingit tinga aku anak2 aku kata 'mama lapo mama lapo.....' padahal baru lunch! sejuk2 nih korang tau jerk la...sekecik perut semut leh jadi 'perut gergasi' tau! hahahahaa.... *tiru ayat jiya! kihkihkihkih..... resepi nih aku dh buat byk kali...drpd yg jadik,yg tak jadik, yg bantat, yg elok santek! macam2 la.... hahaha... lgpon bhn sonang n gune slice cheese jimat banding bli cream cheese philadelphia... kan kan kan! btoll! rasanya pon lebih kurang ngan ciskek yg len2 tuh.. tp yg ni cam kek span la. lg satu tak muak sgt mcm mkn ciskek yg semata2 krimcis tuh. klu bantat pon still boleh makan! iyerrr! klu nk lebih rasa cheese korang tmbah jerk slice cheese bape banyak korang nak! hahaha....hah! promote dh aku nih! heheheheeee..... resepi yg dikongsi oleh ros@onigiri... asal resepi dr cookpad.com.

Bahan-bahan
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila
Cara-cara
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencuba!

9 comments:

  1. huhuhu....cheese cake...lapooooooooooo...ade sebelah dah hulur piring dah nih....

    ReplyDelete
  2. lawanya cheese cake hana ni. nampak macam yang kat secret recipe je. terliur rasanya. hana malas-malas pun buat kek nampak pro je

    ReplyDelete
  3. Salam hana,

    Ni kak tie datang, lompat dari blog suzi.

    Wah nampak ceria blog hana ni.. dan resepi cheese cake tu rasa2nya boleh akak cuba..akak ni kedekut sikit.. kalau guna cheese slices tu taklah mahal sangat..hi hi.. Resepi2 kat bawah tu pun macam senang je...nanti akak datang lagi, ekk.

    ReplyDelete
  4. wes mangan urongg.. akekekeke! perkataan ni dah lekat! rasa beza tak slice cheese ni ngan cotton tu?? slice cheese ni yang untuk beger tu ker??

    Buah cempedak diluar pagar
    Ambil galah tolong jolokkan
    Saya budak baru belajar
    Kalau salah tolong betulkan...

    hehehe...

    ReplyDelete
  5. to aishah..
    jauh sgt akak nk huluq! camnooo?? hehehe

    to kakchik..
    sebenonyer hana tabur gule icing tuh utk cover line... hangus skit atas tuh! hahahaha... pro kemendenyer kakchik tuh??? heeeeeeeee.....

    to k.tie..
    salam k.tie..mekacih la wpon lompat2 sudi jugak singgah.. hehehe kita plak tak kedekut, tapi hb yg kedekut...klu boleh nk yg save budget... sbb dier bos kene ikut jerk la.... hehehe... dtg lagik kak! ;)

    ReplyDelete
  6. to jiya..
    wes..wes..kewareken mangan kani karo kek kuwi..kue wes mangan? ojo males2 ngko lanangmu ngelencer bojo mudo! kakakakakaaaaaa... hah! amik ko! p bukak kamus jowo... :P

    anak itik anak lembu,
    a'ah la slice cheese yg beger tu!

    katak mati kene lenyek lori,
    mmg sebijik cam cotton yg ori!

    ekekekekeeee...

    ReplyDelete
  7. nampak mcm sng nak wat ye kek ni..tak pnh wat nnt nak try..tq hana ..

    ReplyDelete
  8. mummyalyysa..
    slamat mencube n gud luck! ur welkem! :)

    ReplyDelete
  9. kak hana..saya dh biasa buat kek nih..tp tk jadi la...kek tuh ada dua lapisan..lapisan bawah..dh rupa mcm puding..lapisan atas..mcm sifon kek ..sy bc byk blog ttg resepi nih...mase buat kaedah main barie nih..kite kena letak air panas atau air biasa?dan bile bakar pakai api ape yea?ape pun taste die sangat sedap n tak muak...sy ingat nak buat lagu sabtu nih..bole bg ape2 tip n petua?satu lagi nk tanye ..kaedah kaup balik tuh..boleh buat banyak kali atau cukup jika nampak adunan dh sebati..terima kasih...dr insan yg baru nak belajar wat kek...hihih Tq in advance

    ReplyDelete