Monday, February 23, 2009

Ungkep Hati Ayam

biasanya ayam wat ungkep... kali nih sajer wat ngan hati ayam plak! konon2 nk masak kicap jerk! dah last minute tuko menu ungkep pulak! biasa la bila masuk dapur nih mcm2 lam otak nak makan yg itu yg ini... plan lain, jadik lain! muahahahaha... sukati ati mok cik la kan! hehehehe... salah satu menu wong jowo yg sonang baitu nak membuatnya! jom layan resepi!

Bahan-bahan
  • 400g hati ayam - dbasuh bersih
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1 sudu makan jintan putih
  • *2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi ijau - jika ingin ungkep pedas
  • 2 batang serai - ketuk. nk tumbuk skali pon boleh!
  • sedikit air asam jawa
  • garam
  • air
Cara-cara
  • tumbuk bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan hati ayam. tambahkan air sedikit. masak hingga hati masak.
  • masukkan air asam jawa sedikit dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.

4 comments:

  1. wahwahwah... sedappppp... hati??? mkn hati ayam x per... jgn mkn hati.. muhahahaha.. x mau.. x mau.. kahkahakh..

    ReplyDelete
  2. sedap! sedap! sedap!! mau! mauu!! akekeke

    ReplyDelete
  3. yer yer ooOO jerk nak! daging ayam ko tak makan, ati dier ko nak jugak ker??! bleh caya ker dak jiya nih?! konpius nih nk bg ke tak... heheheee

    ReplyDelete