Bahan-bahan
Cara-cara - 1 kg labu
- 2 cawan tepung gandum
- Sedikit garam
- 1/2 cawan gula & sedikit air
- Minyak masak utk menggoreng
- Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
- Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
- Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
- Biarkan hingga labu betul2 sejuk
- Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
- Buat bentuk bulat & seperti gelang dan goreng, jaga api jgn terlalu kuat..
- :: Tip, sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
- Setelah siap digoreng, ketepikan.. masak gula dgn air dalam kuali lain.
- Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat masukkan kuih yg telah digoreng tadi,gaul rata & pantas.. pastikan semua terkena gula..
- Siap utk dihidang.
sedap! sedap! sedap! nakkkkkkkkkkkk kuih keria. Jiya suka makan panas2 kuih keria ni n banyak gula.. kehkehkeh!
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletesebijik perangai danish! akak tgh sira dier dh tunggu dpn kuali! dier kata nk yg panas2 sbb byk gula! tuh psl dier 'ompong'! hahahahahaa...
hahahaha... weiiii jiya ngko paham x ompong tuh apa... hahaha...haaaa.... keria pun 2 henggit, bungkus!!!... pas tu pos... hehe
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletebior dier selak kamus pas ni! kakakakakaa...
banyak ko punyer bungkus! bak dulu duit tuh! :P
Tq sudi share resepi. Tgk kuih keria antarabangsa tu terliur tp jauh sangattt nye ponn ��
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1