Thursday, May 7, 2009

Paprik Ayam

menu nih dulu aku paaaaaling suker klu g warung or restoran! tapi la nih dh jarang2 buat! tapi bila malas menu nih jugak yg dhadap! hahahahaaa.. sebabnya nk masak tak rumit! main campak2 jerk! yg penting sodappp!! yok layan resepi yok! resepi dr makyong my.resipi. mekasih mekasih!!

Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

2 comments:

  1. paprik nie senang kan hana... semua ada...ayam n sayur segala..tak pyh nak masak lauk lain...

    ReplyDelete
  2. to qistina..
    btol btol btolll! cukup aksesori! main campak jerk semua! pastu ngap! ekekekeke

    ReplyDelete