Sunday, May 10, 2009

Pulut Kukus

wat num petang smlm... aka dinner la! sbb bila mkn pulut nih kenyang la pulak tk mo mkn nasi doh! tuh pon sbb opor daging tuh ada lebih. bleh la layan pulut nih kan! nih versi kukus. tgh rajin la konon2nyer... resepi k.rossitamz cume wat pulut putih jek tk kuning.. tapi kalau u olls tgh malas tapi nk makan jugak leh try resepi kak.As NZ tuh.. mudah n cepat! mmg xpress cume tekan punat teettttt jerk! ekekeke.. jemput makan! ;)

Bahan-bahan
  • 500 gm beras pulut
  • 1 camca kecil serbuk kunyit
  • Sedikit pewarna kuning
  • 500 ml santan - 200 ml santan pekat dicampur dengan 300ml air
  • 1 camca kecil garam
  • hana ltk daun pandan.
Cara-cara
  1. Rendam beras pulut bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 2 ~ 3 jam. Toskan. Panaskan kukusan.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam loyang pengukus.
  3. Campurkan garam ke dalam santan dan kacau rata.juga daun pandan yer..
  4. Tuangkan santan ke dalam loyang yang berisi pulut. Ratakan.
  5. Kukus selama 30 - 40 minit. Siap!!! Sedap dimakan bersama rendang daging @ ayam.
  6. ** Kalau tak nak pulut kuning, tak perlu masukkan serbuk kunyit dan pewarna semasa merendam pulut.

2 comments:

  1. hana... 2 pinggan noritake ker?..

    ReplyDelete
  2. sori hazel.. baru perasan komen! tak la.. pinggan dr my white collection! ehehehe

    ReplyDelete