Bahan-bahan
Cara-cara - 500 gm beras pulut
- 1 camca kecil serbuk kunyit
- Sedikit pewarna kuning
- 500 ml santan - 200 ml santan pekat dicampur dengan 300ml air
- 1 camca kecil garam
- hana ltk daun pandan.
- Rendam beras pulut bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 2 ~ 3 jam. Toskan. Panaskan kukusan.
- Masukkan beras pulut ke dalam loyang pengukus.
- Campurkan garam ke dalam santan dan kacau rata.juga daun pandan yer..
- Tuangkan santan ke dalam loyang yang berisi pulut. Ratakan.
- Kukus selama 30 - 40 minit. Siap!!! Sedap dimakan bersama rendang daging @ ayam.
- ** Kalau tak nak pulut kuning, tak perlu masukkan serbuk kunyit dan pewarna semasa merendam pulut.
hana... 2 pinggan noritake ker?..
ReplyDeletesori hazel.. baru perasan komen! tak la.. pinggan dr my white collection! ehehehe
ReplyDelete