kombinasi yg beshh! roti ade, kek pong ade! dah lama tengok resepi neh kat dapur cikmat. pehtu smlm ronda2 nmpk plak kat blog kak.rinnchan! haiihhhhh... cam best jerk klu aku dpt makan! pelagik! projek berjalan dgn lancar... k.rinn dh remind awal2 takut adunan tertumpah, so aku berhati2lah kununnyer! ghupernyer roti ngan kek tk balance! hahahahaha... takpolah! yg penting sodap roti kek neh! leh tengok step by step kat dapur k.rinn! tima kasih yer kak! mintak halal mau cnp resepinyer di sini.. tenkiu....CHOCOLATE BREAD CAKE
Sumber : Chef Khoo See Yew of DIY Home Bread
BAHAN A :
300gm high protein flour
5gm susu tepung
3gm bread improver
10gm serbuk koko
BAHAN B :
50gm gula castor
1/2 tsp garam halus
1/2 biji telur
180gm air sejuk
7.5gm yis segera
1/2 tsp choc emulco
BAHAN C :
15gm butter
15gm shortening
ADUNAN KEK :
2 butir telur gred A
150gm sponge mix perisa vanilla
30gm air
2.5gm esen pandan
60gm minyak jagung/minyak masak
**Putar kesemua bahan adunan kek dengan kelajuan tinggi selama 8 minit sehingga kembang dan gebu.
CARA-CARA:
1. Dalam mangkuk pengadun, campurkan semua Bahan A. Gaul seketika.
2. Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A. Adun sehingga menjadi doh. Masukkan Bahan C dan terus putar hingga menjadi doh yang lembut dan elastik. Boleh uli guna tangan atau bread maker.
3. Bulatkan doh, tutup dengan plastik dan perap selama 30 minit.
4. Tumbuk doh untuk membuang udara. Bahagikan doh kepada dua bahagian.
5. Gelek leper dan gulung pada dua bahagian yang bertentangan.
6. Lengserkan dengan butter 2 tin loaf berukuran 4" x 4" x 6". Masukkan satu doh yang telah digulung tadi. Biarkan doh naik dua kali ganda.
7. Tuang adunan kek ke atas doh roti yang telah kembang tadi.
8. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25min - 30min.
*utk adunan kek, hana gune resepi kek span sweet4ever yg hana penah cube sblm nih. sbb kiter tadak tpg sponge mix tuh.
isyyyy... sempat lagik menggodak roti kek .. nak, nak, nak laaa..
ReplyDeletehehehehe.... meh kita suapkan! hihi
ReplyDeleteSalam..RotiKek ni kegemaran ni..tapi tak pernah wat kat dapur sendiri...beli kat bakery jeee...kih kih kih
ReplyDeleteada lagi..?? nak gak buat cicah ngan teh o!! mesti sedap!!
ReplyDeleteyg nih style masak together gader yer ..ada satu resipi 2 kek diwrap kan dgn doh roti .. tggin nk buat ..tp time nk buat time tu ler byk benda yg x dok .. nnti k.ti pun nk wat jugak ler .. tp hari nih rumah k.ti dh wat roti lagiiiiii
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeletesy sll nyebok2 dlm blog ni.bestnye dpt msak2 sll mknn yg tak sll kita makan.pe2 pon, nak jadi mcm hana la..rajin memasak dan menepek gambo. ihik.
daku dah tirguda la ina... tp bak dulu sepotong nak rasa ...
ReplyDeletebak seketol beso tu kat aku, kita ganti ngan nasi ambeng eh
ReplyDeleteUish santeknye... tumpah? tumpah ke mana? kite bawak pinggan ni kot2 boleh tadah wat balik.hehehe
ReplyDeletehehe kite pon dtg bawak cepeh kecit aje nak tadah yg tumpahhh tu;)..ada lagi tak?ke ijan da amek sumenya..
ReplyDelete