Bahan-bahan
- Utk Sup Udon
- 31/2 cawan air
- 3 inci kombu
- 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil serbuk dashi - klu xde leh gune boneto flakes
- 2 ikat udon kering - hana gune yg basah
- Utk Topping
- Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan.
- Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
- Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
- Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
- Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.
kite suke udon.. sebab dia orat besar dan halus mulus gitu. senang gelincir masuk mulut.heheh
ReplyDeletesalam hana..
ReplyDeleteAku ada udon lagi satu pack, cuma nak tau kombu tu menatang apa, kalau kelambu tu aku tau laaa....
mcm laksa aje gayanya kak hana..hehehe...maklumle tak ponah makan=)
ReplyDeletecuma kuah aje lain?
to ijan..
ReplyDeleteko suker yg beso2 er jan? kikikiki.. tp mmg pong! klu mkn slrupp terus te mulut kan kan.. anak akak suker srutt sruttt gtu!
to matgebu..
salam mat.. ko bab kelambu tau yer! wakakakaka... kombu tuh adik beradik seaweed. tp jenis yg beso dabak.. sila baca nota nih.. cikgu suruh nih! baca jgn tk baca! kekekeke http://www.savoryjapan.com/ingredients/kombu.html or sini http://en.wikipedia.org/wiki/Kombu
to ummie..
haah! tp lebih halus teksturnyer dr laksa.. dan lg sedap dr laksa! kitaorg klu kat sini wat laksa gune mee nih.
kite suke mi ni yg goreng munyer..manyakla sedap..
ReplyDeleteto mummyseri..
ReplyDeleteoowhhh ko suka gak er ngan udon nih! aku tk penah lg goreng! tp penah wat udon hailam! hihihi
salam...Hana. nak tanya pasal bonito flakes. dia di cukur dari ikan yg da disalai yg keras cam kayu tu kan?tapi cane dia buat?apa proses/ ramuan yg dia guna utk buat ikan tu jadi keras cam kayu cenggitu? ada letrak sake @ mirin ke?
ReplyDeletesalam darouish darwisya..
ReplyDeletesalam kembali... yep! hana penah tengok diorg buat nih kat kilang. diorg xde letak sake@mirin atau apa2 jenis ramuan. hanya ikan semata.ikan tuh disiang kemudian di salai terus menggunakan dapur khas (stail panggang@salai owang dulu2 gune kayu) sehingga jadi keras cam kayu! dun wori.. insyaAllah selamat..
ooohhh...i like lah. sokmo dok beli bonito flakes dari Jusco kat KL nih.curious gak nak tau apa ramuan dia. da la buat huruf dlm bahasa Jipun. terima kasih daun keladi ye Hana. domo arigato gozaimasu!
ReplyDelete