Bahan-bahan
- 60g sawi - celur dan dipotong
- 60g bihun - celur dan toskan
- 60g mee kuning - celur dan toskan
- 1 sudu makan bawang goreng
- 1 sudu makan daun sup - cincang
- 1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
- 4 ulas bawang putih - cincang
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan btg saderi - cincang
- 1 sudu makan minyak - utk menumis
- 1 sudu teh garam
- 1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)
- 400g daging lembu hancur
- 1 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung ubi
- 1 biji putih telur
- 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/4 sudu teh garam
- Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
- sos tomato - tk ltk
- kicap manis ABC
Cara-cara
- Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
- Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
- Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
waaaa....saya mampir kak!!! wong jowo punya peberet nihhh... i likee! kalau makan kat BP tu, slurp2 bunyiknya...hihihi..tang bola2 daging tu beessstttt
ReplyDeletesalam chef...nak bakso smangkok tp sambel kecap nak sikit je sbb x sanggup perut memulas!:D
ReplyDeletesalam a
ReplyDeletenur baru je buat bakso.
to ummie..
ReplyDeletekan kan kan... mmg sedapp! bbola daging tuh yg membuatkannyer sedap! mkn bebola abis dulu br mkn mee! hahahaha
to deliah..
slm del... hihihi... tk tahan pedas er del? boley boley..
to nur..
salam nur.. wahhh sama kiter membakso ghupernyer!
hai hana.. kalau nak lebih sodap kuahnya
ReplyDeletemasa menumis guna butter.. lebih enak