Bahan-bahan
- Bahan Daging
- 400g daging cincang
- 1/2 biji bawang besar - cincang
- 1 biji telur
- 1/4 cawan tepung
- 2 sudu besar breadcrumbs
- beberapa keping slice cheese @ cheese lain
- 1-2 sudu besar susu segar - hana tk ltk
- serbuk lada putih
- garam
- 1/4 cawan air- utk steam daging
- Bahan Sos
- 1/4 cawan air
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar syouyu - leh ganti kicap
- 1 sudu besar butter
- Utk membuat hamburger : Satukan semua bahan2 daging kecuali cheese utk membuat hamburger. Gaul sebati. Ambil segenggam, penyek2kan di atas tangan, kemudian masukkan slice cheese yg telah dicarik kecil2. tutup kemas dan bulat2kan seperti bentuk humburger. (bukan leper cam beger biasa yer! agak bolat2 lonjong n gemok2 sket!)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seeloknyer guna kuali non-stick. Balik2kan hamburger sehingga 3/4 masak.
- Masukkan air 1/4 cawan tadi. dan cepat2 tutup kuali (kaedah nih utk steamkan daging agar masak rata dan daging lembab serta juicy). biarkan sehingga air kering baru matikan api.
- Utk membuat sos : Satukan semua bahan dalam kuali. Masak dengan api kecil sehingga pekat. Curahkan kuah sos ke atas hamburger.
- Hidangkan dengan salad pilihan.
idea yang bagus ni Hana, Amaar saya tak ada selera makan la ni
ReplyDeleteakak pernah buat humburger ni dulu2. tp style leper2 la sbb nak apit ngan roti burger. mmg sedap!
ReplyDeleteSedapnyer tgk humburger kak hana tu...mintak resepi tu boleh...nak cuba buat esok...tq..
ReplyDeleteto k.fuzidss..
ReplyDeleteammar tk sihat er kak? sian dier.. moga cepat sembuh! bg la makan apa yg dier suke.. humbeger nih pong kanak2 pasti suker!
to k.ain..
kat sini kdg diorg ltk jerk yg bolat beso nih kapit ngan beger! mmg ms makan bukak mulut beso2! hahahaha
to beatty..
hambik la beatty.. no hal! selamat mencube yer!
wah...bertuahnya anak hana dapat makan humburger dari airtangan mamanya sendiri...
ReplyDeleteHana..
ReplyDeleteNi nanti weekend nak pi pasar beli minced meat..Dapat ku bayangkan keenakkan mengunyah itu burger daging dng cheese pat dalam...cicah sos cili..aduiii!!!
warghhh!! menyelerakan tgk cheese leleh tu. nanti senang wat la.. daging ada lg tu. darwishhh.. share2...
ReplyDeletekak hana, ni kita bawak tupperware 18 inci, jgn lupa masukkan hamburger cheese tu yekkk...kihkihkih..
ReplyDeleteto k.ima..
ReplyDeletemmg bertuah anak2 zaman skrg! kiter dulu nk mkn daging setahun skali kot br mak buat! huhuhu
to yat maria..
aku kirim! lembu2 tuh skali tulun blikan! nk kenduri 40 hari 40 mlm! kekekeke
to jiya..
minggu nih minggu beger er mek?? darwish order seketui! kekeke
to ummie..
mak ko! 18inci lagik! boley boley! tp isi seketui jerk! aci tak?? kekekeke
Kak adeh saje je membuat kan diri ku ini teringat meatball kat Ikea...Rasa macam kalah meatball Ikea je haha
ReplyDeleteMohon halal ya kak mana2 resepi yg nak dicuba dlm blog ini
Terima kasih daun pudina
Kepada Kak Hana wakakaka
ayoyo sedapppnye..patut la Danish suke... kalo gini ler, auntie pon suke Danish! jom kongsi.hehe
ReplyDeletekejam kejam...sesungguhnya memang cair n leleh lela kat sini, huwaaaaaaaaaaa!!!!
ReplyDeletesalam kak hana...
ReplyDeleteoh kak hana...akak memang sifulah!! saya baru try recipe ni and sedapnye berbaloi baloi...selama ni saya jadi silent reader akak jer, tapi disebabkan humburger ni makas aya mengambil keputusan untuk menunjukkan diri saya yang sebenar! teng! hahahaha...
by the way, setakat ni, sy dh byk try resipi akak.yang paling cun melecun, puding roti sos kastad!
semoga kak hana terus mengepost resipi yg sedap2 disini!
salam dari malaysia,
zura