Bahan-bahan
- 300g daging - rebus dan hiris
- *15-20 tangkai cili kering - celur air panas, cuci dan toskan
- *3 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- 1 batang kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 btg serai - ketuk
- gula @ madu
- garam
- tomato - belah 4 - optional
- sedikit air rebusan daging - utk lebih berkuah
- Blend@kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bhn blend dan serai. tumis hingga cili msk dan pecah minyak.
- Masukkan sos cili, sos tomato, gula@madu dan garam secukup rasa.
- Masukkan daging. Jika inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air rebusan daging tadi. Kacau dan didihkan.
- Last sekali masukkan tomato jika suka. Matikan api dan siap dihidang.
wadohhh...sedap ni kalo makan sama nasi minyak atau nasi putih hehehe
ReplyDeletemintak ler sikitttt. ker dah abis ni..?
aduh merahnya itu menawan sungguh.
ReplyDeleteko memang ah terer ah masak2 & baking ni..aku jeles..aku nak jadi suri rumah yang tak yah buat kerja umah cuma masak & baking jer..tapi agaknya nak tunggu aku retire dulu..
ReplyDeleteaku nak ckp lauk ni memang best dengan nasi panas2..tapi ia redundant kan pasal ku pikiak..ada ke org suka makan ngan nasi sejuk..tentu tak kan?..
anyways, panjang berjela lak comment ni, aku suka makan lauk ni ngan roti perancis..roti german atau roti bai tak suka..hrp maklum ;)
makan dgn nasi tomato pun best nih
ReplyDeletenak wat gak ..untuk lunch nnti... tengah rebus daging..
ReplyDeleteto k.ct delima..
ReplyDeleteudahhhh.. mintak maap buk ct! hihihi... kiter mkn ngan nasik putih jerk kak! syedapp!
to k.fuzidss..
merah mak ngah kan kak! hihihi
to yat maria..
aku tunggu cuti aku abes, kang aku retire lah masak2 neh! taun depan abesss.. jgn carik dapur aku lg waktu tuh! hahahahaaa
to k.nor..
tak kisah mkn ngan apa2 nasik pong! kiter ngan hamzah nasik dah abes, ratah ajer! hihihi
to kak.rose..
kak.rosss..daging dah empuk blom?? kekekeke