salam semua... arini dah bleh tarik nafas lega dah bleh masuk dapur sbb anak dan suami dah sihat! alhamdulillah.. smlm masak juga, tp masak bodo2 jerk lah! asal diorg kenyang perot dapat makan. sebenarnya kitaorg kat sini dah biasa wat laksa gune mee udon! maklum ler itu ajer yg ada.. mee laksa mana la kitaorg nak cilok yer tak?! tp klu korang nak try laksa gune mee udon apa salahnyer! try lah! bg aku lagi sedap dr mee laksa! klu mkn crutttt trus masuk lam mulut! licin gtu! hihihi....
RESEPI LAKSA ASAM
Bahan-bahan
- Sepeket udon kering - rebus ikut arahan peket dan toskan - hana gune udon basah
- 2-3 ekor ikan kembung@selayang - rebus
- @3 biji bwg merah @ 1/2 biji bwg besar
- @1 ulas bwg putih
- @5 tangkai cili kering - hana buh satu jer coz bdk2 leh mkn!
- @1 inci belacan
- 1-2 keping asam gelugur @ air asam jawa
- garam
- bunga kantan - belah dua
- daun kesum
- Bahan2 sampingan dan ulaman
- Telur rebus, limau kasturi, timun, bwg besar, cili merah, daun kesum, nenas dan petis udang jika suka.
- Ambil isi ikan dan blend menggunakan air rebusan ikan tadi. ketepikan.
- Blend tulang2 ikan dan kemudian tapis dan masukkan lam mangkuk isi ikan tadi.
- Blend bahan yg bertanda @. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Rebus hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam. Siap utk dihidang dengan mee udon@laksa dan ulam2an pilihan.
RESEPI LAKSA KUAH PUTIH
Bahan-bahan
- 2-3 ekor ikan kembung@selayang - rebus
- 4 biji bwg merah @ 1/2 biji bwg besar - kisar
- 1 ulas bwg putih - kisar
- 1 sk lada hitam - kisar
- 1 inci halia - kisar
- 1 keping asam gelugur
- santan pekat
- garam
- gula
- @ Jika suka masukkan skali daun kesum@serai ketuk masa rebus.
- Bahan sampingan dan ulama2an
- bawang besar, belacan (potong kecil2), sambal belacan, timun, kcg pjg dll.
- Ambil isi ikan dan blend menggunakan air rebusan ikan tadi. ketepikan.
- Blend tulang2 ikan dan kemudian tapis dan masukkan lam mangkuk isi ikan tadi.
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk termasuk santan. Didihkan.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Siap di hidang dengan mee udon@laksa, ulam2 dan sambal belacan.
Esselamu aleykum,
ReplyDeletefarklı bir spagetti tarifi.
Assalamualaikum hana. Sekali tengok nampak sama je mee udon dengan laksa kelantan ni. Menjadi je apa2 yang hana masak.
ReplyDeleteWah... ada teman dari Turki singgah nampaknya kat atas tu.
salam. Hana Mee udon memang sedap laa. Last Monday akak makan bersama my officemate kat Amcorp mall. Sedap laa. Nanti akak nak buat laa
ReplyDeletelia mmg peminat laksa yg setia.. yumm..yumm.. nmpak sedap ni..
ReplyDeletesalam hana, yey!hana dah blh masuk dapur,kalau x, x mkn ler kite :D
ReplyDeletemasa akak sekolah dulu selalu buat sendiri laksa ni. guna tepung beras dan putar dlm air panas. cantik. tapi la ni mungkin adunan tepung dah berbeza dari zman 80an agaknya tak menajdi dah..tak cantik. kalu berminata nak belajar buat laksa tu akak boleh bg resepi.. hehehe..
ReplyDeleteto hayatcemresi..
ReplyDeletewaalaiki salam hayat..
Udon Japon mutfağının popüler. biraz farklı dr düzenli spagetti. :)
to kakchik..
waalaikumussalam kakchik..
haah kan kak! tp biler makan mmg rasa kelainannya.. kawan atas tuh baru jerk kenal.. yg sebelum nih cahide... best kwn satu dunia! hihi
to k.fuzidss..
salam kak..sedap kan! try akak mkn ngan laksa plak! mesti akak suker!
to idzalia..
try la lia.. tuko mee laksa ngan udon! tgk apa beza! hihi
to deliah deli..
salam del.. hahahaha.. ala gambo lama lum basi lagik! mkn la yg tu dulu! kikiki
to kak ilah jy..
wahh akak pandai buat sendrik yer mee laksa tuh! nnti klu kita nak buat, kita carik akak er! maceh kak sudi nak share! :)
1st time akak mkn laksa asam ni ms raya tu hari. sedapnyaaaa!!!!!
ReplyDeletekat ukraine ni ktrg guna spagetti je gantikan mee laksa...lg ntah hape2...at leasr meeudon tu ade ghupe mee laksa...mee goreng guna spagetti, mee berkuah guna spagetti, laksa pun guna spagetti...untung bebenor org jual spagetti...hehehe
ReplyDeleteudon ni pemes masa kt korea dulu! terkenang zama tgh bercinta dulu...hehehe..makan udon sama!
ReplyDelete