sambal gesek nih sambal paling malas yg aku selalu buat! ikut mak aku! mak borek anak rintik! hihihi... mak aku mmg suker wat sambal gini biler blk kije dah kul 12mlm! mak aku kije shif mlm.. kang kul 12mlm tuh la tuk tuk tuk kat dapur numbuk sambal neh! dah mlm mana la ade selera nk makan.. klu ade sambal kan jalan! tak gtu! syian mak aku carik rezeki! aku suh brenti tk mo pulak tuh! mak aku ckp, nk tunggu sampai pencen nnti mak bleh kaya! hahahaha.. ade ade jerk mak aku! huhuhuu rindu sama mak aku!.... k lah! layan resepi neh.. sebenarnya klu aku tnya mak aku, nih sambal apa namanya? mak aku ckp sambal tutuk! abih yg goreng tuh sambal apa plak! tuh pong tutuk jugak! haiihh semua tutuk! tutuk ke getuk ke ketuk ker sama jerk! yg penting sambal2 gini kan mmg kene tutuk ngan lesung! tutuk tuh maksudnyer ketuk! tak kiralah ade belacan ker xde ker, goreng ker tak ker, sama ajer! tp yg nih aku ikut nama tuan empunyer resepi.. sambal gesek! gesek jgn tk gesek! kehkehkehkeh.... tenkiu
fariha...
lesung batu aku yg ensem! jgn tk caya aku ade lesung neh! harta peninggalan jiran aku! hihihi
Bahan-bahan - Ikan bilis-setengah genggam
- 15 biji cili api
- 3-4 ulas bawang merah kecil
- Garam secukup rasa
Cara-cara - Basuh kesemua bahan diatas dahulu.
- Sediakan lesung batu dan tumbuk lumat kesemuanya.Siap.
Ni Hana kalu makan nasi panas ni aduh... tak terkata la jawabnya. Comeynya lesung tu
ReplyDeleteSalam Hana, oooh akak pernah makan sekali kat umah anak saudara akak sambal camni tapi nak tanya ikan bilis tu tak yah goreng dulu ya. Mentah-mentah cam tu jer....
ReplyDeleteboleh tambah nasi berpinggan2 kalau ada sambal nih...glupppp...
ReplyDeleteto k.fuzidss..
ReplyDeletebtol tuh kak! kiter klu lauk gini lauk bening mesti nak ada! hihihi
to idaman..
salam kak.. haah! mentah2 camtuh jer! klu nk goreng dulu semua2 bhn tuh pong boleh juga! then tumbuk. sedapp!
to kakrose..
btol tuh kak! sepiyuk boleh abes! hihi
Wahhh...cayalah batu lesung dah sampai jepong jauh tu hehehe.
ReplyDeletelom cuba lagi sambal gesek ni, kalau orang buat k.ct nak rasa. tapti nak buat kang tak der sape nak makan :)
kalo goreng..perah limau sket..best
ReplyDeleteHana...aku tau lah koo tu melayu, dah melayu jawa pulak..haha, ni siap tayang2 lesung batu lagi, ko tau kan aku tgh malas nak menumbuk2 guna lesung nihhh (sakit tgn nihh)...arghh tensennn!!!....aku nak sepah2 kan dapur koo...
ReplyDeleteLESUNG BATU DARI JAWA,
CICIR DI JEPUN TAK JUMPA-JUMPA,
SAMBAL GESEK MENCUIT JIWA,
MAKAN SEKALI TAK AKAN LUPA...
Jangan jawab 2 kerat, i tak relaa!!!...hahahaha...
hana...sedapnya sambal gesek tu..w/pun tak pernah makan lagi,tapi rasanya tentu sedap.
ReplyDeletemau "ngelupo" bila makan sambal hana ni...cilinya banyak sesangat! x sanggup teman weh!
ReplyDeleteerr..teh c peng tu dah abis dah! tu sbb ada stok air gula melaka dlm esbok, cepat jer nk buatnya...hehehe
to k.ct delima..
ReplyDeletealahai kak.. kiter nih buat sendrik, makan pong sendrik! hubbyku mana sukak sambal2 gini kok! huhuhu
to nadhs..
yep! boleh juga..
to matgebu..
ko nih dah kenapa mat kene sampuk pantun ker mat! hahaha
SATU DUA TIGA EMPAT,
LIMA ENAM TUJUH LAPAN,
JGN BYK SONGEH KATA TAK SEMPAT,
G BUAT SANA BARU DPT MAKAN!
sah bin sohih BM aku dapat C! hahahaha
to k.ima..
sedap kak! try la.. wat tambah2 selera sepinggan ke dua pinggan! hihihi
to k.azita..
akak tk tahan pedas ker kak? owang jawa mmg sukak kepedasen! tak pedas tak beshh! hikhikhik.. gula melaka kiter kan tinggal seketui! huhuhu
lagi sedap makan sambal ni sambil dengau org gesek biola...hihihi
ReplyDeletebese2 akak tambah tempoyak.. bila nak makan baru gaul bersama.. tp nama dia sambal gesek gak ke kalau dah tambah tempoyak?
to cutam..
ReplyDeletekene tuko nama la kak! sambal gesek tempoyak! biola kene tuko trompet kot! kekekeke
Mama kan, kalau dapat makan sambal gesek ni, dengan nasi panas, dengan ikan goreng... cukuplah... syukur alhamdulillah atas segala kenikmatan!
ReplyDeletep/s : Hana, bestlah pantun Hana tu...
salam hana,cam sambal lonte erk...sodap2x,blh mkn 2,3 pinggn nasi nih :) tp kalau nenek kiterkn suruh guna batu giling.pijar tangan ooo, pas tu rendam tgn dlm air penuh besen :D
ReplyDeletehana.. sambal gesek tu penambah selera tu...makan ngan nasi panas... perrrgghhh...
ReplyDeleteUish sedapnye ni... amik ngan lesung lesung tuh skali...heheh
ReplyDeletebab lesung batu ni ain xjeles...sbb ain pun ada gak...bawa dr msia...kihkihkih...
ReplyDeletekak hana..
ReplyDeletesedapnye sambal..:)
lesung pon cantek..
n pantun pon ok je..pandai ek:)
sambal gesek nie peberet org n9 neh.. kalo kami buat tumbuk bilis dgn cili api jerk pastu perah limau nipis/kasturi. nk lg mantap kulit limau kasturi tuh hiris nipis gaul dgn sambal gesek tuh.kalo campur buah belimbing pun sedap..leleh kak time makan!!
ReplyDeletep/s: salam kak.. saya jmpa blog nie kt blog ros nagoya/tokyo/osaka :D b4 jadi silent reader jerr tp sambal gesek punya pasal terus tinggal jejak :D btw hubby saya kata hubby akak tuh senior dia hmm...
kak hana.. mak mertua sy wat camnie gak tau.. he3.. terliur ngan kesedapannye.. cume mak mertua sy goreng smpai garing.. tp ikut selera memasing ek.. yg penting, resepi nie mmg sempoi + besh.. :)
ReplyDelete