Bahan-bahan
- 300-400g daging - potong kecil
- *1/2 biji bawang besar - hiris
- *2 ulas bawang putih - hiris
- *1 batang serai - hiris
- *1 inci halia
- *1 inci lengkuas
- *1 inci kunyit hidup
- 1 sudu makan cili kisar
- 1 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan kerisik
- 1 sudu kecil serbuk jintan kasar, jintan manis dan ketumbar.
- 1 cawan santan
- beberapa helai daun limau purut - siat
- daun kunyit - siat (optional)
- gula merah
- garam
- Blend bahan yang bertanda *. Panaskan kuali. Tumis bahan blend, serbuk jintan manis dan putih, ketumbar dan juga cili kisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan skali kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Masukkan daging dan masak sebentar dengan rempah2 tadi.
- Masukkan santan, gula merah dan garam. Masak hingga agak pekat dan daging empuk.
- Masukkan daun limau purut, daun kunyit dan last skali kerisik. Gaul. Biarkan lagi hingga naik minyak.Matikan api.
- Hidangkan dengan nasi hangat atau pulut atau sebagainya.
rendang ini mmg sedap...bau daun pimaur purut tu mmg mantop
ReplyDeletepuuuuuhhhhhh.....moga komen ni tak ilang..tapi kat komen box saya setengah tu masih kebengongan lagi...tulis ada 11 komen, tapi bila bukak ada 4 je..napa tuh?main sembunyi2 lak.kak hanaaaa...lauk cenggini la peberet hubby..makan ngan nasi lemak nih, mau tak bangun kekenyangan.pastu menidorkan diri.sedar2 perut pun dah mcm ngandung 5 bulan.hahahaa
ReplyDeletemai nk mtak rndang la pgi ni...hehe..leh wak lauk tghri karangg..kmaz klu msk rendang memang xmiss la daun limau purut tu...klu tak mcm xckup syrat la plak rndang tu...wanginya mkin brselera nk mkn..hehe..msk nasi lemak pun kak buh daun limau purut jgk tau...sedap giler nasi tu...wangiii 1 umah..nti coba ye..hehe..
ReplyDeletetu la, minta2 ari ni ok kan kak,ingatkan blog mas ada masalah..nasib baik..nampak sedap la rendang daging tu,mas suka bau daun limau purut...wanginya..patut la bau limau purut kat pintu rumah akak..ada rendang rupanya...rasa sikit ye...
ReplyDeletenmpak je rendang hana yg meliurkan tu, akak terus kuarkan rendang akak yg lama dok bertapa dlm freezer tu. tggl nak rebus ketupat adabi je pas ni.hehe
ReplyDeleteto kazaztan..
ReplyDeletetol tol toll..setuju setuju! tp limau purutku hampir pupusss! huwaaa... mencik!
to izahdaut..
fuuuhhhh!! alhamdulillah arini tk ilanG! kekeke.. tuh komen aku yg kat bwh sinun ade 30komen! tp 11 ajer yg ada! huwaaaa...aku rasa tokey blogspot yang telan! tak cukup nasik gaknyer nak telan! huh! woiii sape yg buncit tuHH!? wakakakakaa
to k.maz..
wahh kakk..gud idea buh lam nasik lemak! nak try jugalah! asyik daun pandan jerk!
to mas..
hihihi.. limau purut yg kering mas! sib baik baunyer elok lagik! klu baunyer turut kering hmmm tak tau lah ko bau limau purut or bau munge ta*k ayam kat umah aku niH! kekekeke.. haah mas.. alhamdllah arini nmpk cam ok.. tensen tol smlm... byk msg akak tk leh nk baca.. huhuuu
to k.ain..
mak aaihhhh! baik akak tgk2 tuh! dbuatnyer dah expired, ambulan la kang jawabnyer! kekekee
bedahhh..elok la ko buat rendang tuu..aku dok ngidam lama dahh..
ReplyDeletemakan ngan pulutt..perghhh!!
daun limau purut hasil rembatan kat cottage masa holiday dulu banyak lagiii
Menggoda betul tgk gambar tu...
ReplyDeleteYummy!!!
slam hana,
ReplyDeletewah bestnya lauk2 raya
macam dah dekat nak raya gitu eh..hehe..puasanya belum lagi..hehe
k ayu pulak terpingin makan lontong hari tu..haha
to TTM..
ReplyDeleteperghh dasat aku tgk gambo ko kali nih! timah moden sehhh! kekekeke... woittt! aku nk mintak sket daun limau purut ko tuH! akunyer dah nazak! huwaaaaa....
to aishahamirafiq..
mmg yummy sha! tgh geram nk tanak pulut tp tk cukup la pulak! huhuu
to k.ayu..
salam k.ayu... raya rejab la kak! kan dah nk abis rejab! kekekeke.. lontong?! huwaaaa syoknyerr! nak nakk!
Akak ni..memang mood raya betul la..Kalu sue..tak der maknanya nak buat lauk rendang ni..eli ajo ya la kot..
ReplyDelete( akakakka..dasar pemalas ler katakan)..
Semalam sue baru layan rendang kerang kak..fuhhh!!!..maplessss
Saya ikut resipi ni tadi, aduh enak sekali.
ReplyDelete