Sunday, August 15, 2010

Agar-agar Milo @ Coklat

Assalamualaikum semua.... apa kabar? sihatkah?? laparkah??! dahagakah??! sabooo saboooo.. hahahaha... lg aritu nk wat puding2 nih! kes agar2 susah nak carik! ghupernyer dah tuko peket... patut la tak jumpa... pose2 nih sejuk tekak layan puding kan kan! Jom tengok resepi. Merata dah puding nih berjalan... dari umah kak.ummi, singgah matgebu, singgah pulak ke kak.nor ganu.. arini transit kat jepong! utk sukatan nih aku tiru sukatan kak.nor sbb gunakan serbuk agar2 dan puding agak lembut. tima kasih pada semua penyumbang resepi. aku wat setengah adunan jaaa.. arini makcik letih sket lerr.. nak jalan2 pong tk larat! cobaaannnn....

Bahan-bahan
Bahan (Lapisan Coklat)

  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan ~k.nor guna agar2 serbuk 10gm
  • 1 3/4 cawan air (k.ummi letak hampir2 2 cawan) ~ k.nor letak 41/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula ~ k.nor letak 7sudu besar
  • 3/4 cawan serbuk Milo ~ k.nor gantikan dgn 1/3 cawan serbuk koko
Cara-Cara:-
  • Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo@coklat, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
  • Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan milo@coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnti. Jangan sampai terlalu keras. walaupon dicakar, puding akan tertanggal juga. better ketika puding tgh goyang2. tuang dari tepi yer..
Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan) ~ k.nor guna agar2 serbuk (10gm)
  • 1 1/2 cawan air (k.ummi lebihkan jadi 1 3/4 cawan)~ k.nor letak 3 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation ~ k.nor letak 1 1/2 cawan susu
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  • Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  • Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  • Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  • Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan milo@coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.

20 comments:

  1. amboi..enakkk ee..kak mesti bnyk lagi tu..nak semangkukk

    ReplyDelete
  2. salam hana...ambooiiii rajennyer bt jelly berlapis2 ni..nak ckit yg cam skirt kembang tu-leh bt nari cha-cha! :D

    ReplyDelete
  3. nak tiru..nak buat minggu depan!!ngehehee... semuanya bentuk mempesonakan.. mentuk lebiu tak de ke kak?

    ReplyDelete
  4. dari Kl ke kanazawa
    singgah sebentar di dapo hana
    wah wah lapis koko bukan main lawa
    boleh minta buat berbuka????

    jwb jgn tak jwb dah 2 patun nie mama..mamtok tunggu..

    ReplyDelete
  5. to faradean..
    ader lagik baki separuh! ko amik seketui jd la yer.. org kurus tk leh makan byk! muekekekee..

    to deliah..
    salam del.. hahaha... yg kain kembang tuh yg syok ko! budak2 rebutkan yg tuh.. adehhh wa talak itu cha cha la.. mana nih tk sampai2 lagi?? huh!

    to izahdaut..
    haah ko! peh aku dh siap tuh kan baru aku nmpk acuan lep lep aku.. haihhhh dah sudah baru dtg idea.. minggu dpn ko ajer la buat yerk!! hehe

    to k.ilahjy..
    alahai mamatok! yg smlm lom sempat nk mbalas pantunnya.. sowi er.. hikhik..k yg nih bls dulu.. silakan mendengar yer wahai kak.ilah yg ayu jelita.. hehe

    untung sabut timbul,
    untung batu tenggelam,
    tak usah tersembul-sembul,
    amik ajer wat makan malam!

    erkkk.. buka tuh bukan malam ker?? kekeke

    ReplyDelete
  6. tu masalahnya kalau cam peket, nk yang tu jer...ha..ha..patut la asyik tak de jer agar2 tu...akhirnya ada juga agar2 milo ni kan kak...cantik la agar2 akak tu,...mas suka yang bentuk bunga tu...cantikkk...

    ReplyDelete
  7. to mas..
    hihihi... tuh ar mas.. kat sini cume ade satu jenis jerk yg leh makan! len jenis tk leh.. tuh yg berchenta klu carik2 tk jumpa.. kikiki... akak pong suker yg tuh.. hihi.. meh mas amik dua ketui wat buka! slamat bbuka mas...

    ReplyDelete
  8. ni pong lawa ahhhhhhh!!!! aiseyman!!!!!

    ReplyDelete
  9. Sungguh cantik dan menyelerakan...kalau saya cuba ni nanti, I tak konfiden lah nak lapis tu..sal selalu tak menjadi..so I will buat mcm marble je lah yea..

    tnx for the recipe anyway...love it..

    ReplyDelete
  10. Waaaahhh dah terjangkit ke sini lak yeaa...amacam..sodap x makcik....ko x cukup Milo ke tu Hana, ke ko kedekut, boh sikit jek....hehehe. apapun, sedap kan...buh coklat lain rasa, milo lain rasa...masing2 dlm kelas tersendiri..hahahaha

    ReplyDelete
  11. Tak larat tak larat pon sempat lagi la dia melapis lapis puding tu.. rajin metulll la mama Darwish neh. nanti jangan lupa bawak dua tiga ketul pegi masjid tau Darwish. hehe
    Ijan

    ReplyDelete
  12. to yatmaria..
    aiseygirlll! muekekekeke.. buat jgn tak buat! kang ader org ngigau sahur nk mkn puding! kikiki

    to ummirosma..
    ur welkem.. sebenonyer tang lapis tuh pong mmg berchenta juga! sbb ader yg tk lekat! hahahaaa... marble lg slamat! slamat mencube ummi... :)

    to kak.ummi..
    hahahaha..nampak cam kedekut ker kak? sebenonyer dh ltk lebey dr sukatan tuh! agaknyer milo jepong cenggitu kot! pesen cerah2 ikut tuan! kikikiki.. eh sedapp! tp tang susu jerk budak2 nih dok korek2 tak mo sgt.. heee

    to ijan..
    tak larat sbb lepas siap memuding la tuh! terus melepek! hahahahaa... eh! tunggu kat simpang taw! jgn luper bwk lampu picit tuh! kang masuk longkang lagik! kikiki

    ReplyDelete
  13. darwis..ooo darwis...mana agar-agar coklat opah ni...mama darwis ni asyik tayang kuih je ..lapar opah dibuatnya hehe.Selamat berbuka hana:)

    ReplyDelete
  14. hihihi... darwish dah nak g terawih la opah! nnti darwish antokan yg belen darwish punyer er.. ala darwish gigit sket jerk! xpe kan kan.. kikiki

    ReplyDelete
  15. Sedapnye..menyelerakan...sy nak try buat ar, tapi nak tnyer
    1 cwn air berapa ml, serbuk milo berapa ml...kalo sy gune cwn minum yg biase bole tak...biasenye dlm resipi kak hana ni sukatan cawan kak hana gune cawan ape...
    jalok ngapuro angger soalan sy ni kayo wong cilik yo...

    ReplyDelete
  16. haha.. ambong pipiku spoloh kali disek! kekekeke... biasa akak gune cawan metrik. 250ml. tp akak ade cawan metrik yg ukurannya 200ml jer.. akak gune bergantung jenis resepi. yg pasti kene gune cawan yg sama utk satu resepi.

    ReplyDelete
  17. hahahahahaha.....ala...isin le nyong...(jup nak abiskan gelak)...
    ooooo...mekasih, kira tok resipi ni 250ml la ek sukatan air...
    eneng resipi Kek Coklat Kukus Lembab by Hana6877 nang MyR wes suwe, nyong gawek kek kue jadi, penak banget...nyong golei sope si hana ki, rupa nei kak hana ki....

    ReplyDelete
  18. loh..jawa united rupanya hana ni. btw..nak tanya kalau nak semua coklat, so gabungkan kedua2 sukatan resepi jadi satu or double volume resepi tang coklat jek??

    ReplyDelete
  19. salam yoa..iyooo wong jowo! hihi... yep! gabungkan jer semua then buh coklat.. and kuantiti coklat tuh agak2 la yer nak ltk berapa .. sbb klu milo dgn sukatan tuh tak pahit.. klu serbuk coklat maybe kene kurangkan sedikit takut byk sgt nnti pahit... ppon ikut la citarasa ye.. tp ader satu resepi agar2 coklat dlm blog nih iaitu rich cocoa pudding.. yg tuh hana rekemen... :)

    ReplyDelete
  20. cantik sangat tengok agar2 tuhhhh.nyum3...

    ReplyDelete