assalamualaikummmm.... alhamdulillah dah 8 hari kiter berpuasa. dan alhamdulillah dapat meneruskan tarawikh dan tadarus cam biasa... cuma arini lepak sket lah! sbb wat urusan pasport darwish tadik. menu makcik bedah arini nasik ayam ngan ayam panggang dan jugak puding karamel nih. air plak lemon tea... meh sape nak join bbuka ngan kitaorang?! tapi nasik bawak sendrik yer! wakakakakaa.... resepi jelin2 dari dapur kak.An yang tengah berpantang tuh! sebenonyer dah penah buat sebelom nih..tp tak cantik sbb gune susu segar. arini alhamdulillah nampaknya sukses cume xde pes coklat jer.. leh tengok puding cantik lain di dapur ijan dan juga kak.ummi. tima kasih wat maklang dan semua penyumbang resepi. SELAMAT BERBUKA!
Bahan-bahan
Bahan:-(A)
- 1 tin susu cair (Nestle Ideal)
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telor gred A @ 4 biji telur gred B
- 4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
- 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
- atau boleh guna 2 sudu besar madu
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga masak. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
Nih adalah sukatan yang aku buat. Buat setengah adunan dari resepi di atas. Maklom ler rakyat tak ramai pehtu sbb nak mudah skali adun jerk! heee... Guna mangkuk pyrex 5 inci.
Bahan-bahan
- 4 biji telur gred B
- 410ml susu cair @ 1 tin susu cair
- 4 sudu besar gula
- 1/2 sk esen vanila
- 2 sudu besar serbuk koko / 1/2 sk nescaffe + 1/2sk pes coklat >> campurkan dengan sesudu air panas supaya serbuk koko tidak berketul2.
- 5 sudu besar gula
- 4 sudu besar air panas
- Untuk membuat karamel - Hanguskan gula sehingga perang. Masukkan air panas dan kacau hingga cair dan gula agak pekat. Tuang terus ke dalam loyang@bekas. Ketepikan.
- Mangkuk lain, satukan telur dan juga gula. Kacau menggunakan whisk hingga gula larut. Jangan sampai berbuih.Masukkan susu cair. Kacau kemudian tapis.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan pes koko tadi.
- Panaskan periuk kukusan. Tuang secawan@setengah cawan ke dalam loyang karamel tadi dan kukus hingga masak lebih kurang 5-7min. (bergantung ketebalan lapisan). Buat sehingga habis secara berselang seli. Pastikan penutup pengukus diikat dengan kain supaya air tidak menitik ke atas puding.
- Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sisipkan tepi loyang dan telangkupkan. Potong dan hidangkan.
salam hana. dah berbuka ke?? sedapnya puding karamel.terigt anak yg kat N9 tu.karamel ni mmg fav dia.
ReplyDeletesemekum tuan rumah!!!! dtg nk mintak puding ni!!!jgn buat2 xdgr ketukan d pintu ye,ngeh3...
ReplyDeleteellow...
ReplyDeletewah sis-hana neh kalo xberbunga bagai mmg xsah...tu yg wt geram tuh!!!!!!!!!!
to kak.ain..
ReplyDeletesalam kak.. tgh menanti waktu nih lg beberapa minit. anak akak suker er? mesti teringat kat dier nih! slamat bbuka kak..
to mimiey..
sape la wat bising magrib2 nih.. takyah bukak la bang! esok pagi jerk kiter tgk kot2 dier ade tinggal kesan tapak kaki! hahahahaha
to eliya..
ngeh ngeh ngehhh.... apa kata ko g tanam bunga! kekekekeke...
Wahh..rajin pulak akak wat puding lapis nih...cun habisss..nih puji2 nih mcm biasa laaa kak..mintak ler sebekas dua..huahua
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeletehu, buat telan air liur jer. sedap nampak karamel lapis2 tu.. ada perasa coklat lak.
arini intenet slow sangat... huhu. selamat berbuka kak..
AHHHH..tensen tengok puding owang semua cantik2 blaka..huuhhh... apekejadahnya puding ku jadi bubur.. kak hana..nah amik balik loyang acuannyer!!
ReplyDeleteto HaSue..
ReplyDeleteeh! ko pong penah buat kan kan puding nih! tak bley tak bleyy sbb ko punyer lagi cung! hahahaha.. slamat bbuka sue! :)
to indahouse..
salam nur...slamat bbuka juga wat nur n hubby. nak kene saman kot tenet tuh nur! kikiki
to izahdaut..
hahahahaha.. awat awatt? bubur lambuk ker bubur doyan?? kekeke... weiihh apa nih loyang kosong tadak isi! ceh!!
hana, ko selalu je tayang puding cantik2.. tu yang kak rose nak tiru sebijik tapi selalu jadi berbiji2 jer... sememeh. menci tau!
ReplyDeleteto kakrose..
ReplyDeletehihi...maceh kak! tuh ader gak bijik2 kicik..tp ok lagik banding yg sblm2 nih penah jugak ora dadi! hihihi... kiter bg tips nih kak, akak kacau jgn sampai bbuih. agak2 pecah kuning n sebati jerk! pehtu kan.. api jgn bukak beso.. slow jerk! alhamdulillah kiter gune tips tuh menjadik selain gune cara bakar waterbath.
cantik! puding ya cantik, bukan tukang buat puding yg cantik, kang ada yg perasan lebey2 tuh :P
ReplyDeleteEhh hebat sekali Hana! Kalau saya pasti tak jadi lol
ReplyDeletecantiknya kak hana sambil telan liur..
ReplyDeleteposa.. posa. eheehh!
cantiknya..cuba nak buat tapi takut tak jadi:(selalu nya gagal je jika kuih berseni ni:(
ReplyDeleteit looks good, kreatifnye. selalu tgk puding caremel mcm yg biasa tu je...
ReplyDeleteto kak.nor..
ReplyDeleteala u nih! apa salahnya u puji ai.. ai mmg cantik kan kan kan...muekekekeke...
to tummy..
try first tummy.. mana tau u buat lagik cantik! :)
to fazlinil ilma..
haiipppp kurang pahle kang kang! muekekekeke
to cikmanggis..
kak.. lom cube lom tau..dah cube baru tau! kikiki...
to cik shu..
maceh maceh shu.. nak koyak suor aku yg lebor neh! muahahaa... try la sue! syedapppp sgtt! hihihi
hana..suak sgt i usha u punya blog..karemael coklat berlapis ni dah masuk kali ketiga i buat. semua suka. pas makan mesti mintak resepi..thanks ya hana...ni itengah try buat biscotti tiramisu lak..mintak2 menjadi ler..hehehe...
ReplyDelete