Tuesday, November 30, 2010

Apam Gula Hangus

sana sini apam... sini pong apam lagik! penyakit berjangkit yang ade pekdahnya... kan kan? jangan mare.. nanti kene jual! hahaha... ader karang kecacingan makan kelapa parut ari2.. hahaha... uik.. sape tuh?? aku la tuh kan.. sbb aku jer yg suker makan kelapa parut.. diorg2 nih tak berapa sgt.. si danial tuh jerk kejap nak kejap tak.. tp apam nih sedap dan lembut.. resepi nih google sana google sini.. tak tau la sape punyer resepi yang asal. sbb masing2 ader yg tulih sumber, yg ada takde... yg tulih pong kdg tak tepat.. ishhhh.. kenelah tulih kan sekali pong sumber tuh dari buku yer tak??! hmmmm.. tp rasanya resepi nih dari kak.hanieliza.. ppon tima kasih kak... ikut sukatan asal gunakan gelas. tapi aku guna cawan metrik. alhamdulillah menjadi juga... cume kene kurangkan tepung sket lenkali dalam dua-tiga sudu besar (jika gune cwn metrik)... manisnya sedang elok tak manis sangat.. cume sape yg tak suka ke`soda`an, bleh la kurangkan soda cam aku..


RESEPI APAM GULA HANGUS
Source : Kak.Hanieliza

Bahan-bahan
  • 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
  • ½ gelas air
  • ½ gelas gula
  • 3 biji telur
  • 1 gelas santan atau susu segar
  • 2 ½ gelas tepung gandum
  • 2 sudu teh soda bikarbonat - hana buh 1sk je
  • garam sedikit dan butter dua sudu besar - yg nih hana tambah

Cara-cara
  • Panaskan kukusan.
  • Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
  • Untuk membuat gula hangus - masukkkan gula ke dalam kuali masak hingga keperangan, kemudian masukkan air. Kacau sebati, kemudian masukkan butter dan sejukkan sebentar.
  • Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
  • Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
  • Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
  • Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang yang telah dilengser dengan minyak. Kukuskan selama 10 ­ 15 minit.
  • Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

17 comments:

  1. Saya salute kat hana...asyik bikin kuih-muih yang enak-enak belaka!

    ReplyDelete
  2. hihi... makan punyer pasal la tummy! ai sanggup ajer buat memandangkan susah nak carik kat sini... hihihi.. eh! amik la satu! diet tak rosak punyer! kekekekeke

    ReplyDelete
  3. rajin sungguh kak hana mengapam nih...sy mmg suka sgt2 kalau kukus mengukus nih...

    ReplyDelete
  4. kak... sedapnyer.. tapau kak ngan ayam panggang alah habis pulak.. wat lagi kak semua sedap2....

    ReplyDelete
  5. Salam Hana....

    Comel2nya Apam Ni....

    ReplyDelete
  6. haiii.. apam hangus pulak..!!! heee.. gurau jer apam gula hangus..! cedap tu, akak suke dulu time anak2 dara 1st kueh yg akak blajo kueh ni ler, mmg sukatan dia guna gelas. dulu bila jadi buat bukan main suke lagi.. mcm dh terrorlah sngt konon. heee..
    akak dhlah bagai dipam-pam.. ni nk makan apam lagi.. adoiii..!!! hee.. makan tetap suke..

    ReplyDelete
  7. saje la tu tunjuk acuan apam die tu kan... ekekkee... kak hana guna susu segar ke santan? mana best santan ke susu segar? saje tanya kot merayap pulak apam ni umah aku esok2 nih..rasa mcm gatal2 dah mata ni mcm nak mengapam.tapi badan pun dah dipam pam jugak ni..ah makan dulu, badan blakang crite,boleh?

    ReplyDelete
  8. hehehe.. demam apam .. demam apam.. tp kan, akak tak guna serbuk kelapa kering tau, akak guna yg preshhhhhhhhh hihihi..

    mmg ada niat gak nak buat apam gula hangus ni, tp versi akak tak makan dgn kelapa.. enak dimakan begitu ajer........... pandai2 la nyanyi ikut irama gardenia ya.. heheeh

    ReplyDelete
  9. aku suka makan apam kalo org lain masakkan.. ahehehehehe

    ReplyDelete
  10. jeless betul tengok apam kak hana ni....cantik jer kejadiannya...mas nak 5 ketoi kak....kira tukar ngan apam coklat mas ni..dah bawa kat akak dah ni..he.he..

    ReplyDelete
  11. Gosh, sana sini mengapam...Love ketinggalan ketapi pulak! Tak sihat dan takde mood nak ke dapur...huhu! :(

    Kita makan kat umah KakHana dulu ye!!! :D

    ReplyDelete
  12. wah ayam pun sedap ...apam pun sedap......Malam ni nak mimpi dulu mana 1 nak masak esok!

    ReplyDelete
  13. Hana....u kan buat apa pun menjadik eik....kalau yang buat menjadik tu mesti you eik...heeeeeeeeee...nampak gebus la itu apam.....heeeeeeeeee by the way, ini minggu apam n ayam panggang eikk......:)

    ReplyDelete
  14. salam....
    kak hana sedapnya apam nie.... so comel-comelnya...

    ReplyDelete
  15. salam kak hana,
    tq sgt2 for all the recipes'..sume dah salin tules dlm buku..
    xpe ek kak??
    kak, sy try buat apam nih.letak dlm cup merah cm akk buat tuh.tp knp bhgian atasnye xcantik cm akk punye ek??dah try 2kali pon xjd gak.bleh tlg ajar??

    ReplyDelete
  16. salam chikin..
    xpe..boley salin.. tima kasih sudi nak try resepi2 kat sini.. chikin alas penutup pengukus dengan kain tak? akak rasa wap/air kukus jatuh kat atas apam tuh... tuh yg jd tak cantik.. lg satu jgn buka api besar yer.. lepas masak, biarkan sebentar dalam pengukus dalam 1 min, kemudian baru buka penutup pengukus.. nnti chikin try lg yer...mudah2an nnti antik permukaannya.. tq shikin..

    ReplyDelete
  17. yeay, kak.
    dah jd..cantek jek bulatnye..cup merah tu kne btol2 kering mase nak masukkan adunan tuh rupenye...pastuh sy kukus klame jgk nak make sure die btol2 masak..
    sedap2
    dah 3 kali buat..tq kak

    ReplyDelete