suker bona dak hana nih wat kek batik! hahaaa... mmg suker buat apa yg anak2 suker mkn... cume nyer tak leh nk kerap sgt la kan... kang jd jemu pulak... tapi kali nih berbeza sedikit kek batiknyer dengan yg sebelum2 nih sbb menggunakan tepung..... agak mencabar juga nak menggodehnyer sbb adunan berat, so mandai2 tmbh sedikit air..... skali tuh hah! hambik ko melekit2 la pulak.. hahaaa.... adunan nih kene btol2 kacau hingga masak klu tak nnti rasa tepung kek tuh... bg sesape yang suker biskutnyer rangup boleh la cuba... sedap taw kek nih cume anak2 lebih refer kek batik yg biasa... eh! lupa nk kabo... kek aku nih mana ader rupa dot dot kan! sbb aku xde biskut jejari yg panjang2 tuh.. (rupe biskut leh tgk d blog kak.am)... aku guna biskut koktail darwish punyer.. hahaa marah dier gaknyer biskutnyer dah tinggal sket.. kek nih plak mmg langsung tak kasi dier mkn.. kijam kan!! tima kasih pd kak.am yg kongsikan resepinyer....
RESEPI KEK BATIK DOT DOT @ KEK BATIK BISKUT JEJARI
resepi asal : Zuriana Abd Latif (KR/fb)
source :
kak.am@flora kitchenBahan-bahan- ½ buku buttercup
- 2 cwn tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 2 biji telur
- ½ cwn milo + ¼ serbuk koko
- ½ cwn susu pekat
- 200g biskut jejari
Cara-cara- Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
- masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
- kemudian masakan dlm kuali dgnapi yg perlahan sehingga bertukar warna dan
- dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
- *Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
- Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
- Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.
*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.
masa kuarkan dari loyang elok jer
masa potong sememeh la pulak... leh tgk kak.am punyer cantik
nih biskut koktail yg aku gunakan sbb xde stok biskut jejari
mai jemput ghase sesudu.. (anak2 mkn ngan sudu! hihi)
untuk dapatkan dot dot yg cantik gunakan biskut jejari yer...
k.. daaa.. moga jumpa lagi esok..
salam sayang dr hanamemories.
erm..cam terasa2 sedapnya kek ni..;)
ReplyDeleteyummy....
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteKepada darwish, aunty amat bersimpati dengan nasibmu sayang, hak mu diambil tapi hasilnya tidak di kongsi bersama. Sabar ye sayang.
Assalam hana...iklas hati rasanya sedap tak..nmpk cam sedap, resepi pun simple. Nape darwish takleh mkn ek hana
ReplyDeleteto nur easy...
ReplyDeletesedap mmg sedap... cume tersilap teknikal sket masa buat tadi..
to de anza wanda..
meh sini kiter bg sket2... hihihi
to kak.sam..
waalaikumussalam kak.. muahahahahaha... tak bley tak bleyyy... budak kecik tak bley makan coklat! nnti gigi rosak! kekekekekeke
Kak Ina...nak cikittt...huhu
ReplyDeleteto kak.rosaliza..
ReplyDeletewlam kak... iklas nih sedappp! macam kek coklat pong yer.. cume kiter salah teknik terlembik sket... darwish kiter kuarantin dr mende2 coklat nih kak... kesian dier kan... hihihihi....
to hanis..
boleyyyy.. banyak pong boleyyy.. kongsi ngan budak2 tuh eh.. hihihi
cute gak guna cocktail cookies tu hana...mmm rajin nye ko ni eik...:) Ni ha...Ayu kat Doha, Qatar, nak siapkan thesis lagi...and visit my mr ginie la...cam ni la aku hana...2 bulan sini..4 bulan Msia..g mari g mari jer. dah 3 tahun mcm ni..cuti sekolah baru bawa ustaz kecik kat abah dia....hopefully x lama...ustaz kecik kat al amin lagi hana..Insya'Allah..for good tahun depan kami bertiga under one roof la...
ReplyDeleteAerobic ayu tu, gajikan instructor lain for the time being...
wahhhhh dah lama betoi tak buat kek batik ni cantik ler pulak dik
ReplyDeleteMenggoda sungguh masakan awak ... panjang list saya bila masuk lagi Kek Batik ni..huh huh..
ReplyDeletesedap nampak...tak sememeh pun... kita buat hari tu (tp resepi lain) sememeh kan main lg tp licin jer makan, kekekeke...
ReplyDeleteuntuk darwish....bertabahlah sekut mu itu kena paw...hehehe
emm..kalau mek hana ni masak...x leh nak cakap la..buat org terliur je kejenye...baik ko berjiran ngan i ni..leh tapau selalu kan2!!
ReplyDeleteErkkkkk nyum nyum....
ReplyDeletehana pakai susu pekat yang nihon punya ker?
ReplyDeleteto ayu..
ReplyDeletesalam maulidur rasul yu... laaa kisahnyer begitu cter ko yer.... sori la aku ketinggalan lori.. mana taknyer asyik terbalik ajer lori aku.. hihihi... syian ustaz kecik... xpe yu... mungkin ader hikmahnya duk ke hulur ke hilir tuh... arap taun depan leh duk sesama eh.....
to chikmimi..
cantik ker kak? macehh... akak buat kompom lg la cantik... jom la kak membatik.. hihi
to nazrah..
hihihi... syian awak... maafkan saya yer awak... hihihi
to ina79...
btol la na... janji licin sudah! hihihi.... ahhh! dulik ah ngan dier.. gua tak heran.. wakakakakaaa
to cikgu nor..
boley boleyy... depan umah tuh masih kosong xde penghuni.. mai la duk berjiran.. leh jd geng nganyam ketupat skali.. wakakakakakaaa
to aymy...
makcikkkk..... lama tak nmpk muka mu yg ayu itew.. hihi... da abes da abesssss... kekekeke
to lady ayu..
haah susu pekat cap nihon... satu2nyer susu pekat yg ada.. hihi
suka no dak hana ni buat kek ni...benda ni mmg la sedap...tapi biskutnyer tu la...cam biskut merie, kejap ada, kejap tak der kat kedai....yg bole mkn la
ReplyDeletehuh, tetiba rase menyesal sebab xbli sekut jejari semalam...kalau x dg leh tayang menda batik nih...kesian dak darwish sekut die kena tapau dek mamanye....wakakakakaak.....meh sume!!
ReplyDeleteto ida...
ReplyDeletebiskut merie mmg susah nak carik da... kalau skali jumpa, borong banyak2 wat stok... gune biskut budak2 nih pong sodap jugak da.. try la.... cam biasa suka buat apa yg anak2 suka makan....
to mimiey...
eh! sok sok aku kirim biskut jejari tuh eh..... lebih taw! aku nak ganti biskut darwish! wakakakakakaaa
wahhhh..cantiknya kek batik akak...
ReplyDeletemas teringin nak buat lagi sebab tak puas hati ngan kek batik yg ari tu...
boleh try resepi ni lak..he..he..
sedap nye.....................
ReplyDeletedah lama zu xbuat ni...sedap mkn sejuk2...nnti nak cuba resepi sis plak ye??
ReplyDeleteSaya iNgin Bertanya:
ReplyDeleteadakah AduNan Coklat Yang Masih Panas Boleh TerOs Di Gaul DenGan BisKut???
SeTahu Saya,sekiranya adunan Coklat Itu Masih Panas Dan Kita Terus Gaulkan denGan BisKut,Ia Akan MemBuatKan BisKut Jadi LEMAU...Dan Ia MemBuatKan Kek Jadi LeMau Dan KuraNg Enak Di Makan.
masih panas xde masalah... yang membuatkan lemau apabila cecair dalam adunan tuh belum pekat sempurna. bila masih ada lg kandungan cecair biskut akan jd lemau. tp setengah org lebih suka yang lemau banding yang rangup..
Deleteassalamualaikum kak hana.. resepi kak hana semuanya sedap2.. kalau tak pandai masak pun tp bila ikut resepi kak hana mesti menjadi.. cuma.. rupanya x secantik kak hana buat lah.. kek ni saya dah cuba semalam.. sedap cuma bila letak dekat luar dia jadi cair. mmg mcm tu ke? lagi 1 kak hana kata ranggup tp sy makan tidak la pulak. knp yer?
ReplyDeletewaalaikumussalam f.a...
Deletealhamdulillah dan tima kasih... pasal kek nih akak pon dah lama buat.. seingat akak kek nih kene kacau sampai betul2 pekat dan kental.sbbnya menggunakan tepung. dan lagi satu kene biarkan semalaman baru potong. akak buat aritu pon melekit2 gak makan guna sudu. akak pon silap teknikal gak pandai2 buh air.. hihi.... pasal rangup tuh, akak rasa f.a masukkan biskut ketika adunan masih lagi cair dan belum pekat sepenuhnya. cecair dalam adunan tuh boleh melemaukan biskut. akak lebih rekemen biskut batik yang tak menggunakan tepung.