Monday, April 25, 2011

Popia Bersira Pedas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera... arini skola amik cuti so bleh la berjimba2 kat sini jap.. lama da wat nih... dah jadi baja dah pon.. sori ehh.... hehe... sebelum terlupa, nak mintak maap yer sape2 yg tanya mana pegi sbox hanamemories tuh sebenonyer dah lama kene tendang! jatuh talak 3! malas nak rujuk dah..haha.. bg mereka2 yang biasa komen kat situ dan takleh nak regis sbg blogger, bleh ajukan apa2 persoalan kat emel yg ader kat side bar tuh eh... sori selori sekontena.. sebut psl kontena, arini barulah sampai brg2 kontena tuh ke kuantan... nak bukak and kemas balik tuh yg malessssss bangettt....... ada sape nak tulunnn?? huh! but siputih masih lg dalam proses... yg tuh lambat sket la... tp alhamdulillah rezeki sihitam dah tiba dulu.. :D .. k jom tengok resepi... resepi lama boleh tengok SINI or SINI cuma aku edit sket....

RESEPI POPIA BERSIRA PEDAS
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • kulit popia secukupnya
  • BAHAN INTI
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • satu mangkuk kubis yg dihiris halus
  • segenggam atau lebih taugeh
  • 1 biji bawang besar - mayang
  • 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan dan blend
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula sedikit
  • BAHAN SAMBAL
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah dan putih kisar
  • 2 sudu besar sos cili @ sos cili thai
  • secubit belacan - jika suka
  • 1sk air asam jawa
  • 1sm gula melaka racik halus@gula putih
  • garam
  • bijan
Cara-cara
  • Cara penyediaan inti popia - Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan udang kering kisar. kacau rata. Masukkan pula lobak merah. Biarkan sebentar kemudian masukkan kubis dan taugeh. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi kemudian gulung kemas dan goreng hingga kekuningan.
  • Cara penyediaan sambal - Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih, kemudian masukkan cili kisar dan belacan. Masukkan sedikit air asam jawa dan juga sos. Kacau. Masukkan gula dan sedikit garam. Suaikan rasa pedas dan manis. Masak hingga sambal agak pekat dan kering. Masukkan popia yg sudah digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan.Gaul.
  • Hidangkan.
NOTA : untuk menghasilkan popia yang sentiasa rangup selepas disira, pastikan sambal ditumis agak kering dan tidak terlampau basah, baru masukkan popia. begitu juga inti... toskan air sayur jika ada yg boleh membuatkan popia jd lembik selepas disira.

41 comments:

  1. Assalammualaikum :)

    nak seketol!

    alamak jauh la,sorry hihi

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam pia cayang...
    nanti aku kirim kat pakcik posmen eh... ko rasa sape dpt makan dulu? kekekeke

    ReplyDelete
  3. salam hana..kabare?sedap popia bersira nie..ada kulit popia dah kejung lam esbox k.atie tuh!..leh try nih!

    ReplyDelete
  4. wa.. kecur air liur tgk popia pepg ni..

    ReplyDelete
  5. sedapnya popia bersira ni...
    mas suka...
    jadi terliur lak..
    selamat mengemas kak...

    ReplyDelete
  6. wahh.. selamat mengemas ye kak hana! tun dh dekat sebulan pindah sini baru laa blh napas sikit ni. kalau tak, ada je mende yg nk kemas.. kalau duk dekat2 dh gi rajin2 nolong bukak2 kotak tu. apa kata akak angkut budak2 dr sekolah gi nolong kemas umah? pastu kasi laa dieorg upah makan popia yg best nih..hahaha.. bernas x idea nih? =)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah.. dah selamat sampai ya.. meh nak tulun gi kemas2kan.. kut2 ada yg terberkenan boleh angkut masuk bonet wira hihihi..

    ReplyDelete
  8. wah si hitam nak masuk kandang lak ye... sama la kita si hitam jugak.. hehe..
    letihnya nak mengemas.. kemas apa yg patut ni pun tak larat. nak kemas yang berkontena2 pulak.huhu... upah je kak hana.
    lama dah tak makan popiah ni. tak de geng.

    ReplyDelete
  9. salam hana...
    apa benda bahasa kias2 ni.. akak mu tak paham si putih si hitam laa... yg ada kaki empat tu ker? hehehe..
    sedapnya popia sira tu.. tak penah wat lagi ni.. yg jual pun x penah beli sebab rasa mcm berlengas je bila pegang... hehee...

    ReplyDelete
  10. i tknak tolong kemas tp nk tolong makan buleh? ahaha :D

    ReplyDelete
  11. mana?..mana?..mana si hitam??tak tunjuk pun??...sambil kunyah2 popia pedas nih..huh!..puan rumah tak bagi air..balik ah..!..
    wakakaka

    ReplyDelete
  12. boleh kak rose nak tolong... mana tau dapat apa yg berkenan nnti leh terus angkut bersama popia pedas tu.. pepe pun selamat berkemas nduk!

    ReplyDelete
  13. Assalammaualaikum Hana

    Belum pernah buat popia pedas ni....bagus Hana bagi tips nak bagi popia rangup..biasa yg beli lembik...
    brg2 kontena dah sampai...slmt mengemas....bab pack dan unpack ni yg paling kurang rajin tp selagi tak habis kemas..susah nak cari brg2. minta Darwish tlg kemas sama..hi..hi..

    ReplyDelete
  14. cik kakak.....lapoooooo.....alahai.ni saje nak wat aku rajin.halal copy resepi ya....

    ReplyDelete
  15. akak suka popia ni janji jangan keras. mulut sensitive benda keras..

    ReplyDelete
  16. Assalam kak hana..Uii bestnyer siputih kalo sampainnti dah da member..Pstt,akak,pinjam pembantu kak anymz utk tlg ngemas kak..Sedapnyer nmpk popia akak..

    ReplyDelete
  17. aah ina kakpung nak tgok si hitam.. si putih dah tgok dah..
    bestkan ada kenagan dari jepunggg..jaga molek2 tau.. bab tuluunnn kemas barang tu kak dah 18 kali pindah dah paham dah ina.. mmg susah masa nak kemas tapi masa nak packing tu seronok sbb nak pindah tmpat baru.. jom kak ilah bawa puterissss kusss tolong mama hana.. silap2 depa main dgn wish dan abg2 nyer tak jadi kerja lak nanti hohohoooo jaga pingang my dek..

    ReplyDelete
  18. suka ngan popia sira ni,selamat mengemas

    ReplyDelete
  19. meh berjimba2 kat bentong...pastu aku tolong ko kemas kak...kemas dapor..ekekeke

    ReplyDelete
  20. Salam hana...
    Pekabo hari ni...
    Sedapnya tgk Popia pedas ni...nanti kak cek nak try buatla...

    ReplyDelete
  21. Akakkk...ingat lagi tak? Love dulu pernah hantar repot tuk popia ni kat MyR! Wahaha, first time buat popia...tu pun tersedap sangat! haha...sampai karang stick to this recipe je ;)

    ReplyDelete
  22. akak, nak tanya...akak sk bkt goh atau sk lktp bkt goh kat tjg pasir tu?..sebab tanya member dia kata tak kenal plak akak...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Hana,
    Lama tak singgah sini, Hana sihat??...Bila nampak popia terus terjah mai......sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
  24. hana.. ko xnak ke mntk aku tlg ko kemas brg2 ko tu... aku beres aje asalkan ko sediakan makan minum aku 5x sehari.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. Wa'alaikumusalam hana :D

    menyala betul kaler popia ni..mesti pedas berapi2 kot... hehehe. Alahhh... k.ct nak tolong kemas jauh beribu batu bata lah. tolong arah letak sana sini tu bole lah... hahaha.

    Tak apa lah pelan2 slow2 lama2 siaplah tu.. hihihi. Yang penting jaga diri selalu jangan angkat brg berat2 lah ya :D

    ReplyDelete
  26. Blog yg menarik.Resepi kt sini pn best2.D persilaakan ambil award. http://sazahaiza-resepi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Hana,
    Nak mintak popia ni pun dah abeskan....takpelah, akak sukarela nak nolong kemas ni....bila leh dtng umah ni...bagitau wokeyyyyy...hehehehe....

    ReplyDelete
  28. Sedapnya popia ni... Kemas sikit2 kak.. kalau sekali gus memang le boleh pengsan dibuatnya..hehe

    ReplyDelete
  29. hana,

    memang selalu menggoda...popia ni peberet tapi malas benor akak nak buat..bak seketuiii....boleh kaaa

    ReplyDelete
  30. semenjak mengenali blog kak hana ni..mmg hari2 ku singgah utk mencari resepi ape nak di masak..malumlah smenjak menjadi housewife ni kene la rajin ke dapur..dulu gas tahan 4-5 bulan tapi semenjak 2 bulan ni..tiap2 bulan kene beli gas..ape2 pun thank a lot kak hana sebab mengajo koi resepi yang sedak2..

    ReplyDelete
  31. sedap nyee.. tak perna lg buat... tq resipinya.. selalu beli jer.. :)

    ReplyDelete
  32. VaVaVaaa..sempat lagi nko memopiah erk..betul2 powerPuffW0man neh..ngengengee...

    ReplyDelete
  33. Hanaaaaaaaaaaaaaaaa....tdo atas kotak2 ke semalam? HEhehe...jgn pecah akak punya tu udah laaa...Wahahahhaha...nnt kita jumpa kat rumah akak eh...pas cuti 1 Mei nnt la kot...muaaahhh!!

    ReplyDelete
  34. Salam perkenalan...waaaa, sedapnyer popia nie...nak cuba buat lah..minta izin amik resepi yer..nyummyyy..jom jenguk2.. =)

    ReplyDelete
  35. Ate suka popia bersira sambal tapi tak pernah cuba buat, mcm tak confident bule menyira.

    ReplyDelete
  36. Salam Kak Hana,
    barang dah sampai ye...selamat mengemas ye... Darwish jangan lupa tolong mama tawww :)
    Ijan

    ReplyDelete
  37. Salam besan ku cayang.... winduuuu nya... kita baru sampai coti2, lotih ni tapi esuk start keja. Tolong hantor lauk sepinggan dua, lapo ni lama betoi tak mkn nasi....hehehe.

    ReplyDelete
  38. ngemas sorg2?? import la si Nana nx wk... si CT pekabo?? hahahha...

    ReplyDelete
  39. sedapnya dah lama tak mkn popia sira klu bulan posa ni baru lah jumpa.
    hana apa si putih dan si hitam

    ReplyDelete
  40. nanti kalo rajin nk try buat ngan karipap..kot2 sama cam yg ada kat sini..biasa beli jer..hehe

    dah abis ngias umah ke kak?hehe

    ReplyDelete
  41. Terima kasih kak pasal share resepi, mintak izin copy and paste ye kak... TQ

    ReplyDelete