Wednesday, April 11, 2012

Mee Bandung bodo-bodo

brunch dengan mee bandung bodo-bodo jerk.... banyak bahan xde tp alhamdulillah rasa keasliannya itu tak lari jauh-jauh... masih dekat-dekat malah pada aku sama ajer dgn yg biasa-biasa tuh.. cuma kalau ikut tekak aku, mee bandung yg aku suker adalah cukup dari segi rasa 'keudangan', 'kelembuan' dan jugak 'keteluran'... macam tak kick jerk klu xde.. tak berapa gemar yang letak sos.. macam dah lari jauh jer dr keasliannya... apapon itu terpulang citarasa masing-masing la kan... aku buat nih daging dan stok lembu xde, tp aku ganti ngan pati lembu, stok udang basah jugak takde, aku gantikan dgn stok udang (rebus kulit dan kepala udang buat stok).. sawi pon yilekkk... ishhh byk sgt tak cukop bahannya.. namun tetap mabelesssss... ah! masuk bakul ajer lah... hahahaha .. sebenonyer malas nak amik gamba, tapi tetiba teramik.. jadi apa2 jer la yer! k daaaa...

RESEPI MEE BANDUNG SIMPLE
resepi : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Sepeket mee kuning - celur dan toskan
  • *5 tangkai cili kering - nak pedas lg lebihkan
  • *2-3sb udang kering
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *sedikit belacan - optional
  • segenggam kacang tanah goreng (kisar)- hana guna yg wat makan2 tu jer
  • 1 kiub pati lembu @ air rebusan daging lembu
  • stok udang (air rebusan udang)
  • udang basah, hirisan daging, sawi, limau kasturi, bawang goreng dan daun sup
  • 3 biji telur
  • garam, gula
Cara-cara
  • Blend bahan yang bertanda *. Panaskan minyak, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
  • Masukkan kacang tanah (optional je.. cuma nak bg rasa lemak2.. hana letak)
  • Masukkan stok udang, kiub pati lembu@air rebusan daging, udang segar, garam dan gula. (pastikan rasa lemak2 manis sedikit) (kepekatan kuah ikut citarasa masing2)
  • Kecilkan api, pecahkan telur sebiji demi sebiji dan masukkan sawi dan hirisan daging skali. Didihkan sebentar. Matikan api.
  • Curahkan kuah keatas mee dan hidangkan dengan taburan bawang goreng, daun sup dan juga limau kasturi jika suka.

18 comments:

  1. KAk! yg akak ckp puting cap ayam tu puting kuning tu ke??? ahahahaha.... kalau yg tu nak kena rajin ganti kalau tak dia dah terbiasa sampai kembang yg sedap tuu lagi dia tak nak tukar pengalaman niii ahahaha... sedap apa resepi bodo2 akak, kita suke resepi bodo2 akak nasib baik tak bodo2 jugak hihihi...

    ReplyDelete
  2. tgk pun dah tau sedap..tp kan laling akk ni xmkn udg kering, allergic...kalau akk skip udg kering tu, hana rasa best tak? mgkn kureenngg sikit kot kan sbb xrasa keudangan dia ....hahahahaha

    ReplyDelete
  3. I like..yang simple dimple tu lah yang Akak suka Dik ooi...senang kerja!! Ada lagi tak?..Eh lupa pulak...Assalamualaikum...terjah mee dulu..nampak sangat!

    ReplyDelete
  4. to ijayuji..
    bukanlah! puting jenama fiffy.. itu pon org bg kat adiah2 yg byk2 tuh.. yg tuh jugak yg dania berkenan.. apa kelassss la dania tuh... wakakakakakaka.. bodo-bodo takpe.. jgn bodo! kakakakaka

    to kak.liza..
    mintak maap kak kalau x ltk udang mmg kurang kick.. maybe leh jd mee rebus kot! hihihihi... alahai syian tak leh makan udang yer.. meh la kiter antokan utk akak.. hihihi

    to kakwatie..
    waalaikumussalam.. hehe... simple sbb bhn byk xde kak.. kalau semua bhn ader dah x jd simple kot.. jd dimple.. kekekekeke

    ReplyDelete
  5. Bodo bodo? Huh klau menda2 gini banyak benor bodonya kalau aku buat. Sokmo mat tak lengkap. Kalau buat soto, soto bodo.. Wat mee kari mee kari bodo.. Tapi tekak aku ni tak pernah kenal erti bodo, semua divacum nyer. Hakhak.. Yang penting kita kena pandai ejas2 la kan.. Pe lagi nak cakap.. Er yang penting org makan tu tak bejangkit dgn namanya kan.. Hakhak

    ReplyDelete
  6. salam kak... lama betulll tak jenguk sini tahniah dah dpt baby girl...comeiii sangat. ampunn ketinggalan jaman hik2...

    ReplyDelete
  7. sedap2...huhuhuhu....kak hana...nak add akak..nak kirim surat saman ni..hehhhehe (waniey1984@yahoo.com)

    ReplyDelete
  8. Wah sukanya tenguk cik gu sudah kembali bersiaran....sedap mee bandung ni...one of my favourite

    ReplyDelete
  9. tumpang makan mee bandung bodo2 boleh.. lama tak nmpk darwish..

    ReplyDelete
  10. hihi.. kecik ati mee tu kasi nama dia bodo-bodo.. tun pernah try resepi mee bandung simple akak yg kat myresepi rasanya.. sedap! lama dh xmakan.

    ReplyDelete
  11. Alaaa...takut arggh nak makan, dah lah aku ni tak pndai, kang makan mi bandung bodo2, terus jadi bongok pulak...

    ReplyDelete
  12. Bagus lah mee bodo, senang nak ngap. Kalau mee pandai kang nak ngap lari pulak kan...kikiki

    ReplyDelete
  13. Salam Hana,nampak kaw kaw jer kuah mee bandung tu...slrup..ahhhh..segarnya..

    ReplyDelete
  14. Salam Hana,
    Apapun sodap aje kalau dah namanya mee bandung..Pebret saya nie..

    ReplyDelete
  15. Kite yg tak berapa pandai pun dah tau mee nih sedap.. uii simple2 gini mmg standard la kalo masak kat umah..lagi2 kalo ngan budak2..lagi banyak aksesori lagi dia buh tepi..

    sebenarnya semalam tu baru berkira2 nak tanya resepi mee bandung paling sedap..tau2 dah buat tygn amal dah..kite jek lambat sampai.hihi

    ReplyDelete
  16. salam kamis yg dingin dik non!! bodo bodo sangat laa mee bandong tuh!! lapor!!!!

    ReplyDelete
  17. Takpe kak, pada kami mee ni dah cukup marvellous.. Kalaulah dapat makan sendiri.. ;)

    ReplyDelete
  18. gambar yg bawah tu buat mas terliur gila nengoknya...
    sedappnya mee bandung...

    ReplyDelete