Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.... antara jus yg segar dbulan puasa.. tgh sibuk amik gamba tetiba ada org datang umah plak.. kelam kabut makcik mana nak sorok air yg tgh posing nih.. mujur la sempat amik gamba bebape keping jer.. tima kasih kakrose dan kak.kamsiah yg kongsikan cara2 dan resepinya.. memandangkan kat umah nih ramai yg batuk2 sejak awal ramadhan aritu , maka xde la en.ais... limau kasturi nih fresh dr ladang sekangkang kera blkg umah.. dah kuning2.. buahnya melayut2 hampir mencecah bumi..
asam boi ku tak mo timbul plak..
RESEPI JUS KASTURI ASAM BOI
sumber : kakrose, kakkamsiah
Bahan-bahan
- Limau Kasturi
- Asam Boi
- Gula @ Madu
- Air
- Kupas kulit limau. belah dua dan buang biji.
- Masukkan ke dalam blender. Campurkan air dan kisar.
- Kemudian tapiskan ke dalam jug. Masukkan gula@ madu.
- Masukkan asam boi dan juga ketulan ais.
- Sedia untuk diminum.
lepas minum tenyeh2 asam boi dalam limau...
pas tu nyot nyott.. sape suker sila angkat kening.. hehehe
pas tu nyot nyott.. sape suker sila angkat kening.. hehehe
okay..that is so refreshing!
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteSaya dah angkat kening ni ala2 Ziana Zain lg nih...nampak tak ??? hehehe...
hehehe.. terus kecur tengok asam kecut atas limau kasturi tu, hihi
ReplyDeletesaya angkat kening! hehe
ReplyDeletemama tok angkat kaki g cari lah..nyum2 sedap masa gandung anak ke 3 raihan...inilah makanan pagi2 heheheeee tak dapat tasa nak gamuk jer hahaha..
ReplyDeleteKak!..Air tu menggoda tau. Menci singga sini time tetengahari ni.. :P
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteperghhh mmg terasa sedapnye asam boi tu nyonyot bersama limau kasturi....
ReplyDeletesedap yer..ni yg nak buat utk berbuka pose ni.Selamat berpuasa
ReplyDeleteperghh... time posa ni bule plak ternampak asam boi kat atas limau tu... kecur ayaq liuq...hehehe
ReplyDeleteselamat berpuasa dan berbuka! nampak sangat menyegarkan, lebeh2 lagi limau fresh dari garden sendiri kan!
ReplyDeleteAmboiiii!!!! Nak!!!!!!!
ReplyDeleteRamadhan Kareem!
dah angkat kening tinggi2 nih... ;) t'ingat zaman2 sek dulu makan asam boi yg kaler merah tu tenyeh kat limau...smpi kebas2 bibir nyonyot limau..hahhahaaa....
ReplyDelete***hepi besday kak!
wah hebat belakang umah dah berhasil...hahaha
ReplyDeletenasib baik lepas berbuka tau...kikikiki
ReplyDeleteasam boiii tu....
wat menitik air liur jerkkkk
pakat2 angkat kening dah ni..
ReplyDeletekite pun suka gak kasturi asam boi ni...
he heee kening dh trangkt dh nie..mmg best nyoonyot asam tue..:)
ReplyDeleteHanaaaaaaaaaaa....dah mengukis ke blum tu?? Wat lebih tuk akak sebalang tau setiap jenis yg ko buat tu... Amboiii gambar limau kasturi dgn asam boiii kat bwah tu...bestnya dpt nyuuutt, nyuuutt....teringat zaman remaja dulu...sampai kecut bibir aaiii makan camgini...hahaha
ReplyDeleteI love limau kasturi.. am going to try this - never blend before! Yesterday I just had kedondong (umra) with asam boi.. uuh lazat betul..
ReplyDeleteThanks for this tip.
Salam Hana. nampak nyamannya air jus limau itu...belum pernah buat limau campur asam boi...boleh cuba.
ReplyDeletekak hana... asam boi tu obes sgt mcm sy.. tu yg x nak timbul. haha. ;P
ReplyDeletelook so yummy lagi lagi now sedang fasting !!
ReplyDeleteMenarik dan menggoda... :) (sambil angkat kening.. hehe)
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana,
ReplyDeleteHilang dahaga dan sejuk tekak bila dapat minum jus ni...sabar2 puasa Kak Lin Ooi..
alamak terover angkat kening plak...terus kecur air liur nie tengok..selalu beli jer kat kedai..lepas nie boleh try nie
ReplyDeleteSelamat hari raya dan Maaf Zahir Batin Cik gu Hana
ReplyDeleteI would like to wish you and your family "Selamat Hari Raya" :)
ReplyDeleteWah .. sedapnya .. nak cuma la tengahari ni. =)
ReplyDeletewww.anastasyea.com
sedapsss
ReplyDeletekak, suka la tgk resepi2 akk ni.. huhu. cepat2 la bt resepi lain ye^^
ReplyDelete