Bahan-bahan
500 gm udang sederhana besar - dibersihkan
Pes tempoyak - ikut kepekatan
1 biji merah + cili padi - ikut kepedasan*
2 Biji bawang merah*
1 inchi kunyit hidup*
Sehelai daun kunyit di hiris atau disimpul
Garam secukup rasa
Sedikit air - ikut kepekatan (hana gune santan)
Sedikit gula jika tempoyak masam - jika suka
Cara-cara
- Tumbuk atau kisar bahan2 yang bertanda*
- Jerangkan periuk bersama bahan kisar dan pes tempoyak bersama sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki.
- Masukkan daun kunyit yg disimpul atau di hiris dan biarkan hingga mendidih.
- masukkan udang dan perasakan garamnya.
- Bila udang dah masak(jgn masak udang lama sangat nanati jadi keras),tutup api dan bolih dihidangkan.
huwaaa...udang tempoyakk...nk tapau sikit..buat mkn tghari nih..nyum..nyum...
ReplyDeletesemlm baru nmpak kat umah kak zai, now ni dh kat umah hana pulak dah. amboiii..berdesup tempoyak ternag ke jepun gitu.hihi
ReplyDeletehehehe....terbang lor bukan ternag!!
ReplyDeletetersasul ler pulok!!
Ini yg tak tahan neh kak!!!! tempoyak lagi.... tensem2...
ReplyDeleteto asiah..
ReplyDeletehehehe... bleh bleh! nak bape hinggit?? ekekeke
to k.ain..
terernyer tempoyak udang nih tobang kak erk? kihkihkih
to blogresipi..
tensem er?? jgn tensem2 taww! nnti bb tak ensem! hihihi