Bahan- bahan
- 300-400g udang
- 3 bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 10-15 cili padi merah + cili ijau
- 1 btg serai - ketuk
- 1 inci kunyit idup
- 1 asam keping
- santan secukupnyer
- kacang buncis
- garam
- tumbuk bwg merah,bwg putih,cili dan kunyit hidup.
- masukkan santan dan bhn tumbuk dalam periuk/kuali. didihkan.pastikan sentiasa dkacau supaya tk meruap.
- masukkan udang,serai,asam keping.didihkan lagik.last skali masukkan kacang. Tutup api.
udang tuhhh... adooiiiii.... sedappppp... kemencerrr nih... ada udang dlm esbok semlm ptg hb blk bawak udang... tnya mana dpt plastik lain mcm jerkkk... ehehe... ngan senyum simpul dia jwp, kene check lesen gerai kat minyak beku.. pehtu singgah pantai kat sana... ternmpk kwn 1 keje dia tgh nyauk udang... bnykkk oooo... tu yg kwn dia bg tuh... ekeke..
ReplyDeletehohohohoooo.... udang galah ker?? aku mmg phantang kalau ngan udang galah! gler babas aku suker! hihihi.. penah makan yg size XXXXL! jenuh nak ngabihkan! nak masak dh satu hal! gune kuali kawah! kakakakaka..... kat mesia la bukan kat sini! heeeeeeeeee...
ReplyDeleteudang tu menggoda bebeno...bile ler nak pi pasar nih, leh dapt udang segar...sekadar pi supar tu biase nengok udang beku...
ReplyDeletekan kan kan.....sokmo udang beku! ataupon udang harimau segar yg xde kepala tuh!dpt g pasor mmg puas ati gler! klu bleh nk borong byk2! heeeeee...
ReplyDeletebesau nyer udang..nyum3x.. cedappp nyer.....
ReplyDeleteamik la mala sekor...mmula tadi syok gler masak udang besau2! last2 cume makan sekor jerk! huhuhuuu... selera nih dh stat tk btol la nih... heeeee..
ReplyDeleteakak pon sameerr.. x leh makan udang banyakk.. kolekstrol meninggi gunung kanggg!! kena poskan jiya udang ni skit baru akak tak tinggi kolestrol... akekeke
ReplyDeletekita nk mkn seafood sbb nk dptkan girl tau! per la jiya nih! tuh la tk nk blajo! kakakakaka.... tp klu boy jugak, kita redho jek la kan..apapon kita dh berusha ke arah itu! tak gtu?? haaaa..kan akak ko dh bg taskirah pree! kuikuikui..
ReplyDelete