Bahan-bahan
- 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1/2 inci belacan*
- 1 biji cili merah*
- 1 biji bawang besar (dimayang)
- 3 biji cili api (dihiris) - optional
- 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
- 1 sudu makan cuka
- 5 biji limau kasturi (ambil jusnya) -hana gune lemon je
- sedikit garam dan gula
- utk hiasan(jika suka) : daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, hirisan serai.
- Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika.
- Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
- Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang td. Gaul sampai sebati.
- Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 td).
- Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.
- **ikan segar yg sgt sedap dibuat umai ialah ikan tenggiri (paling popular), terubuk, bawal dan ikan merah. Cara penyediaannya sama seperti di atas.
u're welcome, hana...wow, terliuk pulak akak tgk umai yg hana buat ni...ltk tomato pun sedap tuu......bagus2! nanti try ikan merah plak eh..anyway,enjoy eating ya..:)
ReplyDeletemak aiii...selera mak yung nih dasyat2...umai tu kalu dah kata ala2 shashimi kite mmg tak lalu...huhuhuhuhuuu...rugi aaaa....
ReplyDeleteto k.dayang..
ReplyDeletemekacih yer kak! mmg sodapp! ikan merah susah la kak nk jumpa..klu ikan tenggiri bley kan? nnti nk try ikan gak..ceh! dh jatuh cintan nih! haiiii awat la bb nih dasar pandang sarawak! kihkihkihkih..
to aishah..
sushi bleh pulak makan kamu mkn yer! umai nih kira dh masak tau! xpo la kan.. nk buat camno.. tekak masing2 punyer hal! hihihi
sushi tu yg ade timun or tamago yaki je tau...ahaks...
ReplyDeleteakak...mai amik award..
same2...boleh jer dgn ikan tenggiri kalo xde ikan merah.Ikan kembung, salmon pun ok. hiris nipis2 tau. bb dh berkenan ngan org srwk la tuh..:D
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletealahaiii yer ker tuh! mmg rugi la! hihihi...ok! sok lusa tulat akak amik er!mekacih yer...
to k.dayang..
wokeh kak! tQ! bakal dcube! heeeee.. haiii tk tau la bb sorang nih.. hehehe
k.ct x pernah masak lagi hana.tapi kalau nak makan sgt..kena tggu hana balik m'sia lagi lah camni hahaha
ReplyDeletebagus resepi ni utk org diet.. tak pkai minyak langsung..
ReplyDeleteto k.ct delima..
ReplyDeletewat per tunggu kita kak! p jerk restoran ke warung ke...order jek senang! hihihi..tunggu kita alamat kuar janggut la jwbnyer! ekekekeke
to mala..
haaaa btol tuh! cube jgn tk cube jika anda ingin berdiet! kihkihkih
Salam..ai kak Hana..sy ltak link blog akk kat fb sy to share wif my my frens.. @
ReplyDeletehttp://www.facebook.com/home.php?ref=home#/posted.php?id=1268141181&share_id=126506434351&comments=1&ref=mf#div_story_126506434351_126506434351
hope akk bnarkan..terliur tengok resepi umai tu...nak test wat buka nie..
wlam justmiela..
ReplyDeleteboleh ajer... silakan. FB miela apa erk? nnti add akak yer! (Ina Hana) try la umai nih.. sedapp! slamat bbuka! :)