Wednesday, April 15, 2009

Umai Udang

hentah kenapa ttiba nk makan umai! pestaim wat nih! sebenonyer nak masak ikan tempoyak! tapi sbb smlm hb tk dpt bli ikan, so dia bli la udang! nengok resepi k.dayang nih cam best jerk umai udang! perghhh! mmg sodapppp! ngan shashimi lagik sodap yg nih! iyo la kan! sbb bhn2 semua mmg tekak melayu! ratah pon sodap tau! tak caya cube! hehehe... maklum ler tekak mak yung dh biaso makan ikan mentah! tuh pasai bleh telan la kot kan! hehehehe... lagipon umai nih ikan@udang tuh bleh masak ngan air limau n cuka. so xde la masalah sgt. banding sushi@shashimi ikan pure mentah! mekacih wat k.dayang sarawak atas resepi sodap nih! jom layan resepi... C&P dr myresipi.. cuma hana tmbh hirisan tomato.

Bahan-bahan

  • 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci belacan*
  • 1 biji cili merah*
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 biji cili api (dihiris) - optional
  • 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
  • 1 sudu makan cuka
  • 5 biji limau kasturi (ambil jusnya) -hana gune lemon je
  • sedikit garam dan gula
  • utk hiasan(jika suka) : daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, hirisan serai.
Cara-cara
  1. Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika.
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
  3. Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang td. Gaul sampai sebati.
  4. Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 td).
  5. Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.
  6. **ikan segar yg sgt sedap dibuat umai ialah ikan tenggiri (paling popular), terubuk, bawal dan ikan merah. Cara penyediaannya sama seperti di atas.

11 comments:

  1. u're welcome, hana...wow, terliuk pulak akak tgk umai yg hana buat ni...ltk tomato pun sedap tuu......bagus2! nanti try ikan merah plak eh..anyway,enjoy eating ya..:)

    ReplyDelete
  2. mak aiii...selera mak yung nih dasyat2...umai tu kalu dah kata ala2 shashimi kite mmg tak lalu...huhuhuhuhuuu...rugi aaaa....

    ReplyDelete
  3. to k.dayang..
    mekacih yer kak! mmg sodapp! ikan merah susah la kak nk jumpa..klu ikan tenggiri bley kan? nnti nk try ikan gak..ceh! dh jatuh cintan nih! haiiii awat la bb nih dasar pandang sarawak! kihkihkihkih..

    to aishah..
    sushi bleh pulak makan kamu mkn yer! umai nih kira dh masak tau! xpo la kan.. nk buat camno.. tekak masing2 punyer hal! hihihi

    ReplyDelete
  4. sushi tu yg ade timun or tamago yaki je tau...ahaks...
    akak...mai amik award..

    ReplyDelete
  5. same2...boleh jer dgn ikan tenggiri kalo xde ikan merah.Ikan kembung, salmon pun ok. hiris nipis2 tau. bb dh berkenan ngan org srwk la tuh..:D

    ReplyDelete
  6. to aishah..
    alahaiii yer ker tuh! mmg rugi la! hihihi...ok! sok lusa tulat akak amik er!mekacih yer...

    to k.dayang..
    wokeh kak! tQ! bakal dcube! heeeee.. haiii tk tau la bb sorang nih.. hehehe

    ReplyDelete
  7. k.ct x pernah masak lagi hana.tapi kalau nak makan sgt..kena tggu hana balik m'sia lagi lah camni hahaha

    ReplyDelete
  8. bagus resepi ni utk org diet.. tak pkai minyak langsung..

    ReplyDelete
  9. to k.ct delima..
    wat per tunggu kita kak! p jerk restoran ke warung ke...order jek senang! hihihi..tunggu kita alamat kuar janggut la jwbnyer! ekekekeke

    to mala..
    haaaa btol tuh! cube jgn tk cube jika anda ingin berdiet! kihkihkih

    ReplyDelete
  10. Salam..ai kak Hana..sy ltak link blog akk kat fb sy to share wif my my frens.. @
    http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/posted.php?id=1268141181&share_id=126506434351&comments=1&ref=mf#div_story_126506434351_126506434351
    hope akk bnarkan..terliur tengok resepi umai tu...nak test wat buka nie..

    ReplyDelete
  11. wlam justmiela..
    boleh ajer... silakan. FB miela apa erk? nnti add akak yer! (Ina Hana) try la umai nih.. sedapp! slamat bbuka! :)

    ReplyDelete