Salam di petang isnin... arini masak sempoi2 jerk lah! wat udang goreng asam jerk! resepi leh tgk sblm nih yer! wat apam nih utk minum petang anak2... demam piala dunia dah abihhh.. meh ler kiter makan apam dot dot aka apam bolaaa.. hahahaha..... banyak nih banyakkk.. jgn rebut2! amik sorang seketui! resepi asal dari kak.lilydvalley. sebelum nih aku penah wat apam comel. cuma kali nih di dot dot kan! tak buh inti! malass.... resepi cnp dr kak.Ita. mmula dulu tgk dot dot nih kat dapur mamatok darwish@k.jalilah. tokey apam k.am flora juga selalu gune resepi nih utk bisnesnya. klu malas buat tuh, order ajerlah ngan kak.am! hihi... tima kasih semua..... cayang kakak2!
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus - hana kurangkan
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
- Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
yummy3x...lapo plak tgk apam comei3...tq kak hana..geram tgk,x sabo nk cuba..
ReplyDeleteovallete ni mcm ner yek?? fungsinya utk apa? aduss,fail sikit nie...
taaa daaa,hanamemories mempersembahkan "perempuan,isteri dan dot..dot..dot...":D ampon2...*nyuruk :p
ReplyDeletesalam shima..
ReplyDeleteovalete tuh kaler kuning agak oren sket. ajer jual kat bhgn bhn2 kek. klu nak tgk wajah ayu dier, tanya jerk pakcik google. kang kuor ler gambo obelet tuh! hihi... fungsinya nak bg gebu n lembut apam tuh! slamat mendot dot! kekeke
to deliah..
ReplyDeleteyeaaaaaa... akan dipersembahkan pada malam nih di pawagam jam 9mlm! bli tket jgn tak beli! wakakakakaa
salam Hana,
ReplyDeleteAlahai comelnya apam dot dot ni...suka pulak tngk...akak mmng suka kuih kukus2 mcm ni...nak 5 ketoi...akak ambil sendiri ya..
tq kak...xoxo..dh tau pasni,leh la cari..
ReplyDeletecomel lak tgk apam die nie...ehehhehe
ReplyDeletecomei2 nya apam akak ni, berseri2 warnanya...mas nak 10 ketoi boleh, nak makan sambil tengok tv..dah bawa pinggan ni..
ReplyDeleteApam dot dot Bedah.
ReplyDeleteekekeke...cantik betul apam ko bedahh..apam dot dot ni yg aku maksudkann!! ko jgn kona2 plakk..
meh la sket apam ko nihh...lain hari aku buat apam aku sendiri plak...hahaha
sabo je lah kenyataan dari TTM tuh... memang lawo dot dot nyer tuh.. napa semua buat dor dot lawo je..kak hana ni bukan persoalan...ok..sebab kang aku buat ayat soal kang, aku dah tahu dah jawapan kak hana tuh..nggeeeehhh.. kebulur apam dot dot pulak.nak makannyer 4 ketui je.takkan nak buat.nak tempah karang tak patut.nak beli tak nampak plak org jual.capai yang tu je la...tak terjangkau plak dah..dot dot dot dot
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteSebenarnya dah lama dah saya bertandang kat umah ni, tapi baru sekarang nak tunjukkan muka...menarik sungguh apam dot dot tu yea, kalo ibu suka anak2 tentu lagilah suka....
Ikut tema betul la..meriah..cam beach ball lak..Kak..sbijik mana cukup...
ReplyDeletemcm ladybird pun ya gak cum kaler lain jer.. cumel ler :)
ReplyDeletecomelllll nyer. memang tgh carik resepi untuk mengukuspon sbb oven rosak. nampak ladybird nih trus tergoda. pssst sbut lagi 3 jenis kek yg main kukus2 ni. kang saya carik resepi kat blog hana.
ReplyDeletecunnyerrrr apam dot dot ni............. berkenan sungguh!!
ReplyDeletedulu kalau sebut dot dot.. sensitif.. hahahaha...
salam hana...wahhh comelnyer apam dot dot tu...terpikat sungguh nengoknya...
ReplyDeletehana..menarik nyer apam itu...
ReplyDeletekak kiut bebeno..syg nk mamam nyer:)
ReplyDeleteComel2nya Hana...Macam orgnya ke?hee...Hana, kalau tak keberatan Hana tgk K Yan kat sini ye http://yan-yanjournal.blogspot.com/
ReplyDeletewah...hana,cute benor apam tu..mcm bola rupa dia..aha ha demam bola dah berakhir....
ReplyDeletebukan tokey apam la...ratu apam eheheee jgn mare k am...gurau yek...
ReplyDeletewalawei cantik tu dot dot tu...akak baru calling2 kak ita tapi awal2 dah surrender akak bab2 kukus2 ni..heeee...cayalah!...tak sanggup nak makan cantik ko punya apam dik...
ReplyDeleteAwwww..tak rela ai nak makan apam dot dot....hahahah...
ReplyDeleteadeh, kak....comel la.... comel apam mu...kekekeke...
ReplyDeletecomeiii..nyaaaa...tak saboo nak tryyy buattt.......
ReplyDeleteaaa, geramnye tengok! nanti aku mesti cuba. tq hana!
ReplyDeleteSo pweettyyyy ur dot dot.. i loike.. nanti someday akan ku cuba jua hehehe
ReplyDeletecantik menarik tertarik!
ReplyDeletepssst : hana kalau nak buat puteri ayu tu, kelapa kering gaul dengan santan dulu baru rasa lemak2 sikit taklah mcm kelapa kering sgt...try lah sedap tau...dalam resepi kat LK tu ada e-na masukkan...
wah...dot dot hana dah kuor!!! sekali pandang dah mcm baju tidur katun2 dlm "in the night garden" tu plak...hehehe. jgn marah ye...si kecik k.ita tu mmg suka sgt katun tu...
ReplyDeleteHana, this is so pretty!! sayang lah nak makan. I am bookmarking this. I pun nak buat ni :)
ReplyDeleteSo sweet ... cute polkadot :)
ReplyDeleteMau donk !!!
Salam,
ReplyDeleteHana, sy peminat setia ur blog, sy nak tanya... sy kukus guna rice cooker, sbb xdak pengukus yg betui, :p
soo, klu sy kukus kuih nie, msk dlm loyang, nnt kertas tu tak lembik ka?? or sy kena tutup guna foil juga? teringin nak wat, tgk comei2 sggh kuih hana nie...
eee..comelnyeee!!
ReplyDeletesalam miss secretary..
ReplyDeletetima kasih yer setia ngan blog saya.. rasanya klu nk gune rice cooker boley juga. tp pastikan mangkuk kertas tuh beralas yer! mcm acuan lompang or apa2 acuan yg muat masuk ricecooker tuh. Jika tak beralas dgn acuan, papercup akan lembik kecuali gune mangkuk kertas yg diguna agak keras! tak perlu tutup aluminium foil. nanti tak cantik naiknya. slamat mencube.
tima kasih kepada kengkawan lain yang sudi komen di ruangan ni.. komen2 amatlah dihagai! TQVM!
salam.selamat berkenalan hana.suka tgk masakan kat blog ni.saya dah cuba buat apam dot2 ni..tp nape tak gebu ye..:(..susu tu 150gm or 150ml.. any tips to share..thanks.
ReplyDeletesalam zanariz..
ReplyDeletesori ye baru perasan komen.. salam perkenalan kembali.. susu tuh btol dah 150g. sukatan gram n ml lebih kurang sama jer.. lebih pong sket jerk lam 0-1g jer...rasanya zana pukul@mix tuh kurang gebu kot! ppon tima kasih sudi mencube ye.. nanti cube lagi..
waaahh...sgt chumel, gebu and tempting apam ni... .suka nengok2 masakan kat blog ni..tapi x penah try lagi satu pun..hehhe
ReplyDeletedah cube. tp sbb kertas nye lembik huu.. any tips for dis? o sy salah kukus? sy buat inti kaya. t nk try guna coklat pule :P
ReplyDeletesalam rhea..
ReplyDeletemaybe kene gune kertas@cup yang agak keras.. lagi satu kene alas ngan mangkuk kecil atau acuan contohnyer acuan lompang tuh. or apa2 acuan kecik2 la yang bleh masuk periuk kukus. rhea alas tak mangkuk kertas tuh? nnti try again ye.. gud luck! :)
wsalam kak. oo.. sbb sy x alas la ye hehe. baik2, akan cube lg. time kasih sis :)
ReplyDeleteSalam Hana....Comel2nya Apam Ni....Blueberry Filling Tu Cam Mana Yer...Bukan Apa Nak Kepastian Jer...Takut Tersalah Beli....Sbb Kak Lin Tak Pandai Buat Kuih...Hehehehe
ReplyDeletesalam kak.lin...
ReplyDeleteblueberry filling tuh kebiasaanya dalam tin kak.. macam jem juga tp klu jem biasanya dalam bekas/botol kaca.. teksturnya biasanya beza sket dr jem agak thick macam jelly... try akak tgk contoh nih..
http://www.myresipi.com/top/glossary/109
Assalamualaikum untuk Hana dan keluarga. Akak bernama Zaharah telah cuba resepi Hana iaitu Apam Dot Dot untuk dicuba dan ia menjadi dan sedap sekali malah ada rakan-rakan yang order kuih ini dari Kak. Kata rakan kuih ini cantik dan sedap. Terima kasih kerana sudi kongsi resepi ini.
ReplyDeleteSalam sis Hana,
ReplyDeleteThanks for sharing resepi apam dot..dot ni...dah try..sedap cuma tak naik gebu macam apam sis hana jer lah huhu. Nak tanya camna buat dot..dot tu?
slm bkenalan buat Puan Hana dari saya Rohanamk yg baru mencebur diri dlm blok2 dan Fbook semuga segala ilmu masakan dpt berkongsi bsama.Inilah yg dikatakan ilmu yg bkekalan.Smuga Puan Hana senantiasa di limpahi idea2 yg baru.Slmat maju jaya.
ReplyDeleteSalam...sis kite tergoda ngn apam nih..dh try wat...tp xcute cam sis punya...hu3 mintak halal ye c&p resepi nih ;D singgah r blog saya
ReplyDeletebr je try pg td... xde bekas lompang... xde bekas.. terpaksa guna pot periuk nasi... nasib ada 3 4 biji.. hihihih... try le tgk kt FB sy
ReplyDeletehttp://www.facebook.com/album.php?id=670838314&aid=175177
tq
salam semua..
ReplyDeletetima kasih yang sudi menerai resepi nih... resepi utk dikongsi... alhamdulillah jika semua suka..
to adD.. saya da tengok yg kat fb tuh.. cumil2... modelnyer pong cumil.. hihi.. thanx coz trying...
salam hana.. thanks sb kongsi resepi.. ina buat ikut resepi yg hana share tu, mmg menjadi... n 1 lg.. suke sgt tgk blog awak.. nice gitu.. syok.. n eyc la.. anyway big thanks k..
ReplyDeletewaaa...comelnyerr...really nice. Time kasih kongsi resepi
ReplyDeletealahai..comelnya kak apamnyer..sy dah print out dah resepi nih..nk try buat...
ReplyDeletesalam...saya nak tanye mase dh ltk acuan dlm paper cup,pastu ltk paper cup tu dlm ape yek?saye penah buat tapi saye gune paper cup yg besar skit pade yg kecik tu....harap bls dgn segera yek.....thanks.............
ReplyDeletesalam izza... saya letak dlm acuan lompang yg kaler merah tuh... tp saya guna size paper cup yg kecik... klu yg besar guna acuan yg besar juga la.. rasanya guna acuan muffin pong boleh asalkan boleh muat paper cup tuh
ReplyDeletesalam hana..tq sudi kongsi resepi..mggu lps nat dh cube buat n sukses..suke sgt bile tgk family suke apam ni...
ReplyDeleteselame ni jd silent reader je..br ni nat komen..apepun blog yg sgt2 cantik n penuh ngn info :)
Salam K Hana... aritu saya ada buat apam ni. Jadi n anak2 saya suka sangat.. Nanti tgk ler rupa kejadian apam saya tu, tp x secantik yg akak buat..
ReplyDeletehttp://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=113188518762749&set=a.113188505429417.21101.100002148043865&type=1&theater
Thanks , K hana.
hi hana...saya nk ucap terima kasih atas kongsi resipi apam dot2 ni...tapi saya nak tanya kenapa batter saya macam likat..susah nak letak dalam acuan...sepatutnya macammana kepekatan batter tu ye?
ReplyDeletekak pinjam pic ye
ReplyDeletedah buat mlm td.mmg sedap.terlebih gebu.sb lebihkan susus hehe.tgn ku gatal..
santekkkk and somelllnye. nak buat la
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeleteSaya konfius. Apa beza sudu teh dengan sudu kecil?
tsp = teaspoon
tbsp = tablespoon
kalau sudu kecil dalam kedudukan yang mana pulak ye??
salam semua..
ReplyDeletetima kasih yang sudi mencuba resepi nih....
to marv..
sesama... akceli batter nih xde la likat sangat sampai susah nak gaul... nak kata cair pong tidak juga... sedang2 la kot dan adunan agak ringan dan nampak gebu..
to dream choc..
waalaikumussalam... sudu teh dan sudu kecil merupakan sukatan yang sama.. cuma beza pada istilah jer.. bleh rujuk sukatan tsp/tbsp di sini..
http://hanamemories.blogspot.com/search/label/sukatan
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam perkenalan, K Hana...
ReplyDeleteSelama ni, nurul hanya jd silent reader tuk blog ni. Suka sgt ngan blog ni, dah lama ikut pun.. ader try bbrp resepi dr sini. Bila jadi tu, teruja sgt.. Apam Dot Dot ni pun dah buat bbrp kali.. Thanks yer, K Hana.. Boleh Nurul link blog K Hana kat blog Nurul? :D
kak hana, nk tanya la, apam dot dot ni sy dah try buat. tp kan macam jadi batat je lepas 2 3 jam biarkan.. ke sy ada tesilap apa2 ek? tapi sy mmg ikut resepi satu satu..
ReplyDeletesalam.. k.hana.. sy nk tya selain ovallete ada tak alternatif?
ReplyDeleteakak beli ovallete halal kat mana?
to narnil...
ReplyDeleteakak rasa narnil kurang gebu pukul telur tuh kot... lg satu klu boleh jgn dedahkan udara.. utk jangka ms lama elok simpan dlm bekas tertutup supaya menten gebu dan lembut..
to ummu afdhal..
salam ummu... setakat ni, yg akak tau ovallate tak leh nak gantikan dgn mende lain.. ia sbg agen pelembut/emulsufier.. kalau xde, nnti apam kurang gebu...
masa akak duk jepun, ovallate tuh akak kirim ngan kawan akak.. alhamdulillah halal.. ummu boleh dapatkannya kat mana2 supermarket/bakery.. malah kedai runcit pong kadang2 ada.. cume kene tgk ade label halal or tak..
akum kak hana, utk buat apam ni butter @ majerin mmg xletak ea???
ReplyDeletekenapa intinya @ filling tu jatuh ke bawah lepas kukus? ada petua ke untuk tidak jadi mcm tu.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletekak hana,
saya dah cube resepi akak ni tapi kan dot dot tak menjadi.. nape yer?
dot dot tu gune pewarna air ke oil base? atau adunan warna tadi tu kite dot2 kan?
salam kak,saye nk tnye knp apam ni bile dh sejuk jd keras sikit?saya dh ikut step by step.mmg mcm tu ke kalau dh sejuk?rase dh ok tapi tu la mcm mane blh keras skit bile dh sejuk?tlg ye kak bgtau mcm mane nk jdkn apam tu lebih gmu?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesis, apam sya kenyal la. x gebu. bla nak kuar kan dr cup dia cam susah lak. salah kat mn ye?? sbb x gna telur size A..or sebab tepung lebeyh ke..or kta msukkan tepung agak2 da nak keras stop.....huhu
ReplyDeleteZAZA SHARE YER RESEPI NI
ReplyDeletehaa..baru nk cuba resepi nih..ahha..moga2 menjadi lah.. :D
ReplyDelete~jom sy ajar kn bisnes intrnet..
~http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=UMMIOMAR
saya dah cubq dah.sume ikot resepi ni.sebijik sebijan ahh bhan2nye..cuma bezanye sy xletak filing..sebab xsuke ade inti.dan hasilnye,apam sy xjadik.dia x mengembang.mengecut lagi ade.lepas tuh xnampak cantik sebab nmpk berkereot bekas tuh.knp jdik mcm ny ye?sy xrse sbb filing..bantu sy..plsz:(
ReplyDeletecuba buat apam dot gunakan resepi ni. Tp kita punya tak berapa nak dot and comel sgt mcm awk punye :D
ReplyDeletekak hana ! mcm mne nk dot-kan tuu . sy buat comot jea , huhu
ReplyDeleteyehaaaa dah jumpa resepi yang den cari2..nak cuba ler nanti..
ReplyDeleteFilling blueberry tak add pon blh kan...
ReplyDelete