Saturday, April 17, 2010

Apam Comel

akceli wat apam nih utk sarapan pagi tadik sambil wat bekal g pusing2 kanazawa... hihihi.... mmg cumil bebeno ler... bukak satu terus ngap lam mulut! aku wat setengah adunan jerk! tuh pong dapat banyak sbb aku gune cup size acuan lompang.... alhamdulillah budak2 suker kaler maler gini! apamnyer pong lembutt! resepi asal Apam Comel Inti Kelapa aka Apam Blossom dari kak.lily my.resipi. Cume aku wat nih tadak inti kelapa.. tadak kelapaa maaaaa.. huhuhuu... ppon tima kasih kak.lily! sebenonyer dah wat dua kali! yg 1st aritu masa wat bbQ.. tp yg aritu kurang cumil! hihihi....

Bahan-bahan
  • 3 biji telur-dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum/tpg kek
  • 220 gm gula halus- hana kurangkan
  • 150gm susu segar/UHT
  • 3 sudu teh baking powder- hana buh dua je
  • 1 sudu kecil ovallete
Inti Kelapa
  • kelapa parut
  • gula merah
  • 1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
  • 2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
  2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
  3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
  5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.Masukkan inti kelapa.
  6. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
  7. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
  8. Utk Inti Kelapa: Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
  9. Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
  10. Notes2: Acuan yg biasa i guna ialah acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.

16 comments:

  1. comelnya kak hana..aik sapa yang comel..apam ke tuan nye..nak sebijik pun jadi la.. nak buat, tak mo..

    ReplyDelete
  2. tuannyer terlebih cumil kot! muahahaha.. takut apam jd muffin er zah? hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam hana, cute kan apam ni, aku dah lamaaa tak buat, selain lawa, kalau jamu kan orang2 tua, mesti mereka suka tengok apam kita...eh..silap apam "kita" pulak..ahaks...amponnn!!!!

    ReplyDelete
  4. salam mat..
    mmg kiut gler! sib baik yg makan tak gler! hahahaha... anak aku pong ckp cumil! gemok tembam! haah la aku tgk laporan ko taun 2007!! fuiyoooo lama gler! g buat baru sana! woiii jgn silap bahse! ader kene pelempang selipar jepong kang! muahahahahaaa

    ReplyDelete
  5. masak nak sambut Ben 10 ke hihi..apam tu comel cam Darwis ..montok:)

    ReplyDelete
  6. salam kak.CM...
    ben dh kenyang mkn puding jerk kot! hihihi... mmg montoksss apam nih! leh cubit2 gak cam pp darwish! hahaha

    ReplyDelete
  7. ovalete tu apa? cari kt jusco x jumpa pun

    ReplyDelete
  8. to red clutch..
    ovallate tuh sejenis stabilizer@emulsufier utk membuat kek.. warna kuning oren.. biasanya duk bahagian bhn2 wat kek.. lam bekas plastik transperen.. rasanya kat mana2 supermarket ada. kat mini market pong ade. try red carik lg nanti yer... klu susah sgt tk jumpa, g kedai bakery.. kompom ade... :)

    ReplyDelete
  9. wahhhh sedap n ctk sgt apam nie.....nak2 ada inti kelapa dlm....memang nk try nnti dh wat kt bg tau k.hana ok....nyummm.....

    ReplyDelete
  10. cumil...cumil..cumill..nk sket la kak...

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Hana..
    Memang comel apam tue. Secomel tuannya hehehe

    Kak, nak tanya lagi ni... akak masak ape kat Darwish ek? Kite kadang2 masak bubur nasi+ayam atau daging atau ikan makan lunch dan dinner.. pastu in between bagi makan puree buah2 an gitu. ok ke macam tu kak? :D

    ReplyDelete
  12. apam comel ni lagi lah lama aku tak buat..budak2 pon suka makan..senang nak 'polop' kata dia org...so aku nak kena buat la nih..

    ReplyDelete
  13. to nurul aini..
    wokey! dah siap aku cop satu piring sepoloh bijik apam cumil! hehehe

    to meknablog..
    alerr dh abes la yang! sat ar suh darwish wat lagik! hihihi

    to ijan..
    salam ijan..yeaa yeaaa aku comel! muahahahaa... maceh kerna puji! nah apam seketui! kikikiki

    lebih kurang jerk ngan menu2 akak utk darwish.. tp darwish nih klu bab nasik mula la mengetap bibir dier tk mo kasik masuk! susah toll... tp bab puree mmg dier laju ajer! ngeee... nih antara menu darwish yer.. kentang lecek, avocado, yogurt plain, taufu lembut, pisang, (taufu bleh campur ngan pisang ke carrot ke kentang lecek ke.. so xde la dier boring makan nasik ajer), carrot, brokoli.. akak setakat nih lum penah bg darwish ayam n daging.. ikan jerk! hmmmm apa lagik erk.. roti ngan biskut2 pong ok gak wat kudap2an dier.. klu ader senbei (keropok beras utk bb) bleh juga bg dier makan.. try ijan tgk link baby food kat dinding blog akak nih.. kat situ dier ader bg cadangan menu2 yg sesuwai..

    to yatmaria..
    apo laie ko tunggu yat! amik mixer, telur bagai tuhh! putarrrr! kukussss... makannnnn! kekekekeke

    ReplyDelete
  14. kak hana...kt jepun ni ade ke ovalette? huhu

    ReplyDelete
  15. to anonymous..
    x tau ade ke tak.. akak order dr mesia.. kim la kat sape2... kat jepong gak ker??

    ReplyDelete
  16. kak, saya ade try buat..tp apamnye xlembut lah..keras jek..knp ek?ade pape yg sy terlebih letak ke?

    ReplyDelete