Saturday, June 15, 2013

Russian Black & White Chocolate Cake


Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya. nih pon kes kek coklat kastemer yang tersilap aribulan. haaa padan muka aku.. hahahaha.. arini aku korbankan menjadi kek yang lebih sedap! kunyah sambey pejam-pejam mata gitu...  giler sodap! hohoo.... tp pikir dua tiga kali gak sape yer nak perabihkan? hurmmmm nanti dah abes aku bg jawapan.. hehehehehe

 tengah berpeluh-peluh baru kluor dr peti sejuk

untuk resepi kek coklat nih, aku rasa yang terbaek la bagi aku.... moist dan dah tentunya sedap! cumanya utk kali ni aku olah sedikit dr resepi chef zubaidah yang pernah dikongsikan oleh ALongRoz suatu ketika dahulu di myresipi.  tima kasih chef dan Along atas perkongsian. sebenarnya dah banyak kali buat dan dah byk kali olah.. hehehe..


RESEPI KEK COKLAT
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 170g tepung superfine*
  • 1 sudu kecil baking powder*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat*
  • 1 tin susu cair (400g)
  • 100g serbuk koko
  • 200g minyak jagung @ minyak masak
  • 250g susu pekat
  • 250g gula halus - hana letak 210 jer
  • 5 biji telur - blend 5 minit
Cara-cara
  • Ayak bahan yang bertanda *.
  • Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
  • Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
  • Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (hana guna hand whisk)
  • Sapukan loyang dengan butter@marjerin. Tuang adunan kek dan kukus selama 1jam 10minit.
  • Sejukkan.


RESEPI COKLAT GANACHE
  • 200ml whipping cream (dairy)
  • 500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
  • 1 sudu besar air panas
  • 2 sudu besar sirap glukos
  • 2 sudu besar butter

Cara-cara
  • Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
  • Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
  • Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

ketika proses pembuatan

 RESEPI COFFEE CREAM CHEESE
  • 500g creamcheese
  • 1 cawan butter lembut
  • 1 cawan gula aising
  • 1 peket cofffee 3 in 1 (hana guna separuh je)

Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.

CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE
  • Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan. 
  • Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag. Paipkan di atas kek membentuk likaran secara berselang seli  (seperti gambar di atas).
  • Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
  • Dan Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.
  • Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.


68 comments:

  1. Assalam Hana...
    Kek yang menjadi idamanku jua..tp masih belum terlaksana..
    InsyaAllah nk cuba gak nanti..Biasanya pas kuar blog Hana, akan timbul gak kat TMK hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam na...
      alhamdulillah perkongsian yang sihat... jom jomm kita buat.. sedap mcm nak fengsan! buat bisnes pon sgt2 berbaloi.. hehehe.. (otak bizz ajer! ^_^)

      Delete
  2. kek yang trauma nak buat...asik2 tak jadi je kek coklat... mmmm jeles ngan kak hana ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. awatnyer cheq? ada silap teknik kot sbb tu tak jadik.. try again n again k.. don give up sbb kek coklat sebenarnya kek paling senang..

      Delete
  3. Nko memang kejam hana...kejammmmmmmmmmm's!!!!... Tu je aku nak kata, sekian terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasehmu ku terima.. ahakss.. aku buat dengan nilai2 murni jd jgn salahkan tujuan murni aku.. hahahahaha

      Delete
  4. Aslmkum Hana
    kek yg pasti sedappp....betul tu kunyah sambil pejam2 mata...hi..buat hari tu licin bday boy mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama..
      yer betul ma! semangat membara bila tgk kek mama aritu.. bila jd kes kek kastemer tak jadik, projek terus ON! Hihihihi..

      Delete
  5. uishhh tirguda sudahhhhhh... terasa nak buat gak ler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kak jgn tak buat.. mmg berbaloii.. mcm2 jenis berbaloi semua masyukkk termasuklah kehadiran lemak tak tepu! hihihihi...

      Delete
  6. salam..

    em, bestnya kek..tengok slice kek tu rasa terliur la pulak..alahai, bila la dapat buat kek yang sangat sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlm bbwana..
      try la nanti.. insyaallah sedap dan tak rugi mencuba.. nak mai umah pon di alu2kan.. ado laie nih.. hihihi

      Delete
  7. Assalamualikum...salam kenal..mengancam...suka intai dapur hana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam UJ...
      Salam kenal kembali. Tima kasih yer atas kesudian UJ ke mari..Td try bw blog UJ and drop msg tak tau la masuk ke tak... canggih btol tenet zmn skrg neh.. ibarat dah mcm makcik2 jer hana nih.. hikhik

      Delete
    2. hehe ana tulah pasal...samalah kita salah tekan kang jadi benda lain pulak..kengkadang nak tekan keyboard pun kena tekan satu satu dulu..takut salah tekan hehe..terima kasih kerana hana sudi jenguk blog Uj yang x seberapa tu ..hishhh malu pulok rasanya blogger beso2 ni duk intai blog Uj yg tak seberapa tu..ape2 pun meh peluk mesra dulu....

      Delete
  8. tutupppp mata sambil tangan ngendeng kek sepotongggg...
    sedappp tu kak...

    ReplyDelete
  9. Salam hana,k.atie tgk gambar kek sambey pejam2 mata....trgoda tgk!

    ReplyDelete
  10. hangin satu badan nengok kek kak hana ni weh..kot geram plak dengan over nye ko kak pejam pejam gitu eksen kat kitorang eh..

    ReplyDelete
  11. Hadoiii, I keep d recipe so long never do....now you dah buat..haish...teruja betul

    ReplyDelete
  12. Kek yg dh msuk list lama tp adik di q dgn benda alah lain..hikk hikk sbb tu x trbuat..sapa yg brjaya ngabiskn tu hana..

    ReplyDelete
  13. tgk pic meleh air liur,
    tgk resepi...aduhai ade coffee ler plak...sodihhhhh

    ReplyDelete
  14. wow...russian black & white..kek yang memang sedappp..
    terliur tengok kek hana ni..memang kek yang ada class!!..
    akak imagine tutup mata makan ni..hehe

    ReplyDelete
  15. Bila terbaca tentang sangatlah sedapnya tu macam teringin pulak nak cuba-cuba... tapi angan2 dululah ye Hana.

    ReplyDelete
  16. wah...mewah betul bahan2nya yer kak. berapa hengget nak jual sepotong tu? agak2 klu tumpang lalu kt rumah, bleh dpt mkn free tak? tak baik tau...tetamu dtg dr jauh niiii...keh keh keh..

    ReplyDelete
  17. kek ni pun dah lama masuk list akak hana.. tp lom ada kerajinan serta ketakutan yg amat sgt sbb takut akak ko yg telan banyak.. hihi...

    ReplyDelete
  18. Assalam Hana, aduii sungguh tergoda la kek ni, teringin nak buat n merasa lah hana, cantik n kemas nampak kek hana tu, tq kongsi cara nak nampak dotdot tu ya

    ReplyDelete
  19. Ohooo..kek mewah ki...pingin njajal..tp urong kejajal , pasal lei..mboco resepi koyo mumet arek gawe..ono rezeki mesti entek tak cicipi..

    ReplyDelete
  20. Wah, kalau x tau sape nak perabihkan, apasai x hantar ke seberang? Tengok dah Aishah (ummiAqil) tu, selalu bg akak kek...hehe, (*petang ni pun dia suh amik kek doyan, dia bg preee jer katanya..) Hahaha, gasak la lemak tepu pun. Sedap kan kek ni, akak dah buat masa Kek Cakar2 Rimau tu...mmg best letak cheese & coklat tengah tu...akak cilok tgk dr dapur Azlita hari tu..

    ReplyDelete
  21. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  22. power la kak hana...naaaaaaaaaakkkk sikitttt

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Hana....
    I lewat sampai ni...tapi cuba2 nasib je..kot2 de lagi kek hitam putih rusian itu...resepi dah ada tp nak bueknya tu yg memang belum sampai seru lagi.

    ReplyDelete
  24. Salam mbakyu...
    duhhhh....kok apik tenan kejadian kek tu..emm konherm wes entekk kan..kan...yo orak opo la angger wes entek..nyong memang orak patik sukak karo coklat...huhu (terpaksa ngomong koyo ngene kann..pasale wes entek...)

    tabik sama lu...

    muahhh!

    ReplyDelete
  25. Salam hana. Nak tanya,if kek kukus choc tu,dah masak,cambe nk kluarkan dr loyang agar tak pecah? Even sapu butter pon,pecah gaklh. (Hihihi..baru blajor nk bust kek.)

    ReplyDelete
  26. Salam Hana...
    Rajinnye wat kek ni. Akak penah wat resepi dr rmh azlita masam manis. Mmg sedap kek ni... Rasa mcm nk try yg ni lak. Dh pejam2 mata tok sah kira lemak tepu asal leh balun je...he3...

    ReplyDelete
  27. Salam Hana...
    Rajinnye wat kek ni. Akak penah wat resepi dr rmh azlita masam manis. Mmg sedap kek ni... Rasa mcm nk try yg ni lak. Dh pejam2 mata tok sah kira lemak tepu asal leh balun je...he3...

    ReplyDelete
  28. sedapnye...

    Kak Hana, sy nak tanya ni...kat Kuantan ni kat mana nak beli brg2 untuk buat kek n roti. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud sy tempat yg selalu kak hana terjah...hehehe

      Delete
  29. Wow sedapnya kek coklat. My favourite. Boleh mintak isteri buatkan.. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  30. dah lama akak teringin nak buat kek ni, tak dan dan sampai sekarang...

    ReplyDelete
  31. Salam kak hana,
    cantiknya kek rusia tu. kalu kat depan mata, memang terliur dah. :D
    Selamat berpuasa, ya Kak hana. Mohon maaf jika ada salah kata dan kasar bicara selama ini. Moga kak hana dan keluarga diberkati Allah selalu.

    ReplyDelete
  32. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Salam bisan & menantu sekeluarga. Raya ni buat apa.... makan best2 jgn lupa kat besan dgn menantu Liana ya....hehe
    Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari ALong sekeluarga.

    ReplyDelete
  34. Selamat Hari Raya buat Hana & family.

    ReplyDelete
  35. wah.. memang nampak sedap kek ni, arghhh... mana nak beli ni??! nak buat tapi serius x mahir..huhuks

    ReplyDelete
  36. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER dan → CONTACT

    ReplyDelete
  37. salam kenal..kek yg mjadi idaman kalbu ku..akan ku cuba di kg halaman ku kelak..aminn

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. I really like your website.. pleasant colors & theme. Performed anyone design this website yourself or even did a person hire an attorney to make it work for you personally? Plz act in response since I!|m planning to style and design my personal weblog and also would want to realize wherever you became that from. thanks

    Cardsharing Server

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum..
    jemput singgah ke blog saya pls..
    http://lovelyberryintheblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum...salam perkenalan..sudah lama sy xbuka blog ini, rasenyer lebih 3 tahun kot...rasenye blom trlmbt mengucapkan tahniah untuk Hana atas kelahiran bby girl..dulu sy rajin gak scrol blog Hana...suke sy tgok..sy minta izin ambil resepi yg sodap2 ye...hehehe

    ReplyDelete
  42. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  43. Sedapnya...Plus cantik n kemas je..^_^ Teruja tengok kek ni..Adeh, bile la dpt buat ni.. Salam perkenalan Hana..^_^

    http://nurkids2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. kek idaman ni kak..nmpk mudah je..boleh cuba ni..kak potong kek layer by layer pkai benang ek??

    ReplyDelete
  45. keren blog nya, ikut promo yaaa :)
    cari sarimbit keluarga untuk lebaran? disini tempat nya http://busanamuslim.co/.
    menerima juga sistim dropship :)

    ReplyDelete
  46. nampak menarik n sedap kek tu..blh try nnti..hihi..
    jemput singgah n follow blog sy yer.. ;)
    http://vitaminkesihatan87.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. Menariknye..mohon share di fb dan blog :)

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum..jemput singgah di blog saya.Boleh click link di bawah

    http://bit.ly/OeSoHF

    Cake coklat sis memang mengancam..mohon cuba resepi sis yer..terima kasih:)

    ReplyDelete

    ReplyDelete