Saturday, June 8, 2013

Hokkaido Chiffon Cupcakes


Assalamualaikum dan salam sejahtera.... bersiaran lagi di ujung cuti persekolahan.... rasanya ni n3 terakhir la kot sepanjang cuti nih... sekejap jer rasa masa bercuti dah nak naik skola...  cumanya kali nih tak g mana2 pon.. duk kat umah jaga budak2 nih jer.. sekarang nih alhamdulillah anakanda dah semakin sihat dan cergas. kalau tak dah ukur satu malaysia agaknyer spt cuti2 yang lepas.. hihihi... xpe la.. mak tak kesah... (yer la tuh! ) hehehehe...

 

berbalik pada tajuk n3 kali nih... sebenarnya dah lama nak membuatnyer.. teruja dengan kengkawan lain yang dah menerai dan menyatakan kesedapan kek nih.... dedulu ms kat jepun femes juga kek nih... tpnyer tak  tergerak hati nak membeli mana-mana kek di kedai kek... was was tang vanila esen yang digunakan ataupon bahan2 lain..... arini barulah terlaksana di dapur sendiri... ya ampunnnnnn.... sedap tak terkata! en.hubby yang bukan penggemar kek pon boleh kata sedap dan berulang kali dier makan.... nampaknyer ini kek kesukaannya. manisnyer pon sedang sedang.. boleh la buat lagik pas nih... hehehehe.. untuk resepi nih aku tinjau2 dr dapur mat sedenak dan Sonia Nasi lemak Lover. tima kasih banyak atas perkongsian... resepi dibawah nih cuma dapat 8-9 biji size cup L. jangan risau kek nih mmg akan turun sedikit selepas keluar dr oven.. tp menten gebus gebass....


RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
sumber : Sonia Nasi Lemak Lover, Mat Gebu
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan A
  • 3 biji kuning telur gred A
  • 20g gula kastor/gula halus
  • 35g minyak jagung
  • 60ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 15g tepung jagung/tepung kastad *
  • 55g tepung gandum * (hana half half gandum & SRF)
  • secubit garam* 

Bahan B
  • 3 biji putih telur gred A
  • 30g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar - optional

Bahan C (Krim Kastad by honey)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar gula
  • 200ml  susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
  • Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim. 
  • Masukkan esen vanila, susu segar dan minyak jagung. Kacau sebati. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
  • Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
  • Masukka ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.
  • Penyediaan krim kastad - Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat.Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel. Siap dihidang.
  • NOTA : resepi asal tepung adalah 70g tepung kek.. Jika tiada ayak 3/4 cawan tepung gandum + 1/4 cawan tepung jagung. Timbang semula dan guna pakai 70g shj untuk resepi nih.. Boleh juga guna tepung superfine yang biasa ada jual di bakery.Dalam pembuatan kek chiffon biasanya menggunakan sedikit tepung jagung untuk menambah kegebuan dan kelembutan kek.

46 comments:

  1. tahniah la utk anak2 bujang 2 org tu..dah masuk jawi ye.. klau jumpa autie boleh dpt upah .. hihihi.. akk pun tak kemana2 sudahnya hari ni, plan nak abiskan hutang2 puasa, tpi malangnya dari semalam ptg (jumaat) dah nak hampir KO.. kepala pusing dan tak boleh bangun, tak boleh tunduk, msti penangan kolestrol, akibat selalu ngelat2 mkn ubat.. huuu.. dpt juga jemputan dr misi ida tpi mcm tak larat pulak nak drive jauh (coz en hb keje).. nak rasa jugak sebiji kek hokaido ni.. nmpk gebus.. mcm pipi tukang masaknya.. cabutttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siut ko kak.... sempat lg tuh ngutuk aku... kehkehkeh.. tkpe laa kan awet muda.. hahahahaa.. kita sendrik pon tak jd blk. Budak2 nih la byk songeh.. isinnnnn jare ne.. hahahaaa

      Delete
  2. nak sebijikkk !!! dulu ada la sekali buat kek ni...sedap la jugak...tp maleh tang nk buat kastat tu..makan mmg laju jer...hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa kastad tuh lg senang dr buat kek chiffon tuh.. lenkali ko order je kastad ngan aku. Chiffon ko buat sendrik... (ayat boleh blah...) hahahahahaha

      Delete
  3. Salam hana.
    Kabare? Sedapnye nmpk kek jepun ni. Akak dh byk kalu copy resepi to tk buat2. Tp rasa mcm nk wat pulak bila tgk filling hana ni. Nk tnya kalau akak guna tepung kek 55gm campur 15gm tpg kastad bole tak?
    Tq sharing. Akak copy resepi. Mintk halal ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak.ana..
      Kabare warass alhmdulillah. boleh..sbb tpg kastad lebih wangi.. cumanya saya rasa 10g mencukupi (jd tpg kek 60g) sbb setahu saya (tak igt sumber bacaan yg saya dapat tp seingat saya dr chef juga) mengatakan ada campuran sedikit tpg jagung pd tepung kek.. dan di ayak beberapa kali supaya tpg lbh halus.. wallahua'lam..

      Delete
  4. salam..

    ni la cupcakes yang saya mau try sangat sebab banyak sudah yang menyatakan kesedapannya..so, memang sangat teruja untuk membuatnya..cuma belum tau bila..masih dalam waiting list ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm bbwana..
      Cepat2 dicuba nanti nyesal nape lambat.. hihihi.. siyesly mmg sedap banget! hehehe

      Delete
  5. ehh kak hana ni buat xbg jeles arr ..ada plak bunga cinonet tu eh..geram nengok ni kak hana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sengaja nak bg korang jejes air liur sebaldi... hahahaha

      Delete
  6. assalam Hana
    sekejap je kan cuti seklah lusa rutin cam biasa dah hehkee
    ank2 akak gemar kek ni, sekejap je licin
    lembut gebus kan, dgn krim kastad yg yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm kak...
      bab rutin tuh la yg agak malas.. rasa mcm nak sambung cuti lagik jerk.. hahahaha.. sedap kan kak kan.. aduhhhh terasa nak buat lg tak puas makan! hehehehe

      Delete
  7. alahaiiii comelnya hokkaido chiffon cupcakes ni..akak gak tak terbuat lagi...bilalah nak buat eekkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakku yg rajennnn.. cepat buat tentu akak suker sbb mmg sedap! buh kaler ijo tentu hamka lagiii suker.. (ayat pakse!) hahaha

      Delete
  8. Waaa....ini yg membuatkan i terguda....

    ReplyDelete
  9. Assalam Hana, cantik kek hana tu, nampak pun gebuss je, tak apa cuti kali ini tak jelajar mesia, pas ni ada lagi cuti, jelajah puas2 hehe mak tak kisah

    ReplyDelete
  10. Aslmkum Hana
    nampak lembut je kek dg filing kastad pasti sedap.bilalah nak mencuba asyik tertangguh nak buat.

    ReplyDelete
  11. wewitttt....mengancam hokkaido cupcake tu kak....

    ReplyDelete
  12. X cukup 1 cup klu kita ngap..lebih dr itu...

    ReplyDelete
  13. Resepi dia mcm japanese softcotton ciskek kan, cuma ni tak guna cis, rasa nak try sb tak byk adunannya

    ReplyDelete
  14. Haisy! air tgn Hana ni mmg mengancam laa... comel2 pulak tu... Kenalah k.gee menerai pulak ptg ni...dh tak tertahan godaan nmpaknya...

    ReplyDelete
  15. jeles ahh... ngapa akak buat dulu mengecut ekk? ke dia tengok gak umur org yg tukang godek... org muda2 godek elok gebus.. org dah veteren mcm akak dia mengecut. hahaha....

    ReplyDelete
  16. Hana, akak pun x terbuat lgk, sabtu baru ni ada la beli papercups kat Lee Bakers, tgk cantik dot dot, terfikir nk buat kek cipon Hokaido ni laaa... Ko dah buat, apasai x hantar kat akak, xpun xyah akak susah2 buat, setakat 3 tekak kat rumah ni ha....huhu

    ReplyDelete
  17. pernah buat dua kali, memang sedap.. tapi dah lama dahhhhhhhh.. bila Hana post entry ni rasa teringin plak.. kena pulak tu hiasan dgn casing cake tu... menggoda mata & anak tekak ni haaaa.. haha

    ReplyDelete
  18. Assalam Hana,
    Hokaido chiffon cake ni
    pun dah lama akak aim nak buat ..tapi belum ada peluang..memang nampak gebu dan lembut aje keknya tu ..cantik kena dgn papercupnya tu..:)

    ReplyDelete
  19. Hana....awat laaa kek hana dok menten cantikkkk ja...makcik sebenaqnya dah buat last year & beberapa kali this year....rasa sedap sgt tapi keknya senget...kadang nampak 'kedut'...malu nak kasi posing.

    mmg sedap & tak manis sgt :))

    ReplyDelete
  20. aduhai..sgt mengguujakan kak.....leleh ..allah.....

    ReplyDelete
  21. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  22. meleleh air liur tengok kek ni di bulan pose camni.. aduyaii..

    ReplyDelete
  23. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER dan → CONTACT

    ReplyDelete
  24. salam..kak hana. boleh saya tnya.. berapa lama tempoh memasak krim kastad ni ye? lama n susah x nak buat krim kastad ni?

    ReplyDelete
  25. JANA DUIT RM900 SEHARI TANPA MODAL!
    Assalamualaikum & salam sejahtera kpd sahabat,sedara mara dan seluruh rakyat malaysia, drpd berFB xde hasil baik berFB ade hasil, saya ade nak perkenalkan satu program dari US yang boleh buat pendapatan sampingan, FREE REGISTER tak ada apa-apa bayaran dikenakan tiada tipu muslihat, tak perlu cari orang tak perlu jual barang dan kerja sikit sikit saje. Haa ni cara nya anda hanya perlu COPY LINK dibawah dan register sebagai MEMBER. Lepas tu anda terus dapat duit USD 25 bersamaan RM 75.00 lah lebih kurang,dah tu anda akan dapat Link sendiri pastu ape lagi??COPY LINK anda atau copy terus ayat saya ini dan PASTE je kt facebook atau apa apa yg anda tahu tahu mcm email, tweeter dan sebagainya. Setiap individu yang open LINK anda, anda akan menerima USD5 atau RM15 lah lebih kurang..MUDAHKAN!!!!! Duit anda boleh pilih samada duit masuk akaun bank@cek (post terus ke rumah). Saya dah mencubanya, setakat ni dah 2 hari join saya dapat USD175..nak REGISTER senang!!CLIK jerrr LINK ni
    http://www.theweeklypay.com/index.php?share=389119
    Klu tak percaya cuba lah sendiri!!

    ReplyDelete
  26. JANA DUIT RM900 SEHARI TANPA MODAL!
    Assalamualaikum & salam sejahtera kpd sahabat,sedara mara dan seluruh rakyat malaysia, drpd berFB xde hasil baik berFB ade hasil, saya ade nak perkenalkan satu program dari US yang boleh buat pendapatan sampingan, FREE REGISTER tak ada apa-apa bayaran dikenakan tiada tipu muslihat, tak perlu cari orang tak perlu jual barang dan kerja sikit sikit saje. Haa ni cara nya anda hanya perlu COPY LINK dibawah dan register sebagai MEMBER. Lepas tu anda terus dapat duit USD 25 bersamaan RM 75.00 lah lebih kurang,dah tu anda akan dapat Link sendiri pastu ape lagi??COPY LINK anda atau copy terus ayat saya ini dan PASTE je kt facebook atau apa apa yg anda tahu tahu mcm email, tweeter dan sebagainya. Setiap individu yang open LINK anda, anda akan menerima USD5 atau RM15 lah lebih kurang..MUDAHKAN!!!!! Duit anda boleh pilih samada duit masuk akaun bank@cek (post terus ke rumah). Saya dah mencubanya, setakat ni dah 2 hari join saya dapat USD175..nak REGISTER senang!!CLIK jerrr LINK ni
    http://www.theweeklypay.com/index.php?share=389119
    Klu tak percaya cuba lah sendiri!!

    ReplyDelete
  27. untungnya orang yang pandai baking kan... I kalau baking selalu fail... nak selamat guna ready mix jer... hehehee.. ngelat sikit...

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah...gebu sungguh hokaido saya...tq sis atas resepinya :)

    ReplyDelete
  29. keren blog nya, ikut promo yaaa :)
    cari sarimbit keluarga untuk lebaran? disini tempat nya http://busanamuslim.co/.
    menerima juga sistim dropship :)

    ReplyDelete
  30. Da cuba...sedap bangat...hihi...thanks share resepi.... ����

    ReplyDelete
  31. hai..dh baca blog anda. best nya resepi ..nk try la nnti...
    jom share link dgn blog sy http://tupperwarecantikbizz.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. menyelerakan..
    weekend ni blh buat utk my imans...
    lawati blog saya di peminatvitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Salam..nak tanyalah..kenapa hokaido cake saya jadi padat kat bawah tapi atas gebu bila masak..selalu sangat jadi macam tu..kenape ye??

    ReplyDelete
  34. salam..sis hana ...nak tanya sikit boley....kalau sy tukar susu segar kepada susu cair ok x?

    ReplyDelete