Tuesday, February 19, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Assalamualaikum..... bersua kembali dengan kek yang sangat sedap... dah berkurun lama simpan resepi nih sejak zaman aktif berblog dulu... baru kelmarin terlaksana membuatnya.... alhamdulillahh dapat juga bagi kengkawan sama2 rasa.... kat umah nih tinggalkan ciput utk diorg cuit cuit ajer... diorg la.. aku tak! hahahahaa.. kek nih ala2 kek lapis kukus alamanda (katartika tak pernah rasa) dari indonesia yg pemes emes tuh... lembab dan lembut.. tp lagi sedap yang sendiri buat! dah tentunya dijamin halal dan bersih! leh la bukak bisnes kek lapis kukus nih.. hahahahaha.... tak koser taw! hihihi....

 

tima kasih kak.yatiememories atas resepinya... dah ramai kengkawan di luar sana juga telah mencubanya.. bagi sesiapa yang belum mencuba, jom apalagikkk kita join ternak lemak tepu sama-sama... hihihihihi .. di bawah resepinya.. dan untuk peringatan diri sendiri next time, akan buat kek coklat satu setengah adunan atau pon kurangkan sukatan cream cheese kepada setengah adunan sbb suka lebih kek coklat.. apapon ikut selera masing2 la.. nampak panjang resepi nih tapi sebenarnya senang ajer membuatnya... selamat mencuba! ^_^


RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
sumber : yatiememories
loyang 8x8x3

 BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

51 comments:

  1. Assalam hana cayang...nampk dari tingkap terus terjah mai....meleleh ayaq liuq cheq ni...meh tisu cepat....
    Nampak moist dan sangattt sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm na... tisu dah abes.. bip dania ada. ok tak? hihihihi... na dah try lom? jom la join ternak lemak.. na kurus sgt tuh.. ai jelesss hihihihihi

      Delete
  2. Replies
    1. mmg sedap Ninie... tak rugi mencuba. nanti try ye.. hehe

      Delete
  3. Tersangatlah cantik kejadiannya ni. Pas tu dah siap potong ketul ketul lak tu.... senang nak ngap satu satu.... Bak meh sepiring.. tapi isi penuhlah ye piring tu, jangan seketul lak.. mana cukup. Hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jimat punyer psl kak.. bukan kedekut.. eksen la sgt nk jamu dekat seratus staff tp buatnyer cuma loyang 8 inci.. tuh yg dadu kecik2 tuh.. wat taik gigi jadi la.. wakakakakaaaaa...

      Delete
  4. Replies
    1. tima kasih kak... kaber line jerk tuh.. yg blkg tabir sungguh hazab... kikikiki

      Delete
  5. wallaweyyyyyyyy...cantik sangat kejadian kek ni Hana.....terpukau abes lerrrrr...kira ok sangat tu lapisannya semua sama rata....tq coz sudi mencuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waduhhhhhh malu sama sifu.... yg lawo2 mmg wajib tayang kak.. yg tak ensem diam2 masuk mulot! kikikiki.. tima kasih kak resepinya... bestttt sesangat!

      Delete
  6. Assalammualaikum Kak...
    Kabare...
    Akak potong pkai Pedang samurai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam dear..... kabare warassss... enduk ayu wes gedhi ehhh... iso masak tak? hihihi... wehhhh segala pisau aku guna.. pakai kapak pon yer jugak! hahahahahaa

      Delete
  7. yerk la...
    cantikkk kemas kek akak tu..
    mehh ler seketoiiii...he3

    ReplyDelete
  8. aikk.. sesi menternak lemak gak ke mek? hehe

    tak baik nyampah2 tau.. nanti ai poskan jantung pisang kalau ada lg ya.. hehhee

    ReplyDelete
  9. salam...wooowwww....sahabat.p mana lah hang ni..huhu..sampai dapat ank dara,"bucu"gambaq p0n hang xemail kat aku noooo...kene gtaw dokter hamzah,suh rotan minik dye..kehkehkeh...mintak sket kek itewwww...take care..chaauu...

    ReplyDelete
  10. Salam hee cantik kek hana kemas dah sama rata..kek ni akk x pernah buat lg...tp tahu sdp...selalu lupa nak beli cheese

    ReplyDelete
  11. Pesal kek ko lawoo sangt kak..cam tak pueh atii je ni

    ReplyDelete
  12. nmpk kemas dan cntik kjadiannya hana..

    ReplyDelete
  13. cantik jer kek hana wat...kita pun dah lama simpan resepi kak yatie tapi tak terbuat2 lagi

    ReplyDelete
  14. haaa memang nak buatlah nih...sebab nak join penternak lemak tepu yg berjaya..hihi

    ReplyDelete
  15. waduhhhh... blapis2 pulak.. akk hari2 ngadap kek lapis jugak.. tak abis2 makan.. huuu.. meh tolong akak marking buku bdak2 ni..

    ReplyDelete
  16. Uwaaa....sampai hati ko Kak Hana...makan kek lapis cheese sorang2...tak caling i pun...hehe...kite tergoda sangat tengok kek tu....rasa2nya mcm nak terai ..

    ReplyDelete
  17. salam rindu hana, akk pun ada buat kek lapis cheese ni tp guna resepi dr Dayang...nnt nk try buat guna resepi Kak Yatie pulak la..tp rasanya lebih kurang sama je kot..

    ReplyDelete
  18. yummy....thanks for the share...nak try la...kita suka choc....sorg lg suka cheese....senang kerja...dua dua org bleh makan...

    psss....salam perkenalan...diterjah dr blog lilo80

    ReplyDelete
  19. Aslmkum Hana
    nampak moistnya kek lapis cheese itu....potongan dan lapisan keknya pun kemas.....rasa nak ngap 2-3 potong...hi..hi..

    ReplyDelete
  20. ya Allah. kemasnya lapisan tu.. nak try la nanti :)

    ReplyDelete
  21. salam kak hana..lama sungguh ct tunggu menu terbaru akak..hehehe
    nk tanya..nak tanya dan nk tanya..mcm mana akak wk kek tu sama aje rata...xberombak2...ct kalu buat kek kukus confirm kek jd berombak mcm laut...tunjuk ajar ku sifu....:)

    ReplyDelete
  22. Salam sis, wah nampak sedapnya KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE ni..

    ReplyDelete
  23. Huwaaa macam mana kek akak ni nampak kemas sangat ni??? Aduiiiii cantik betul potongan dia ;)

    ReplyDelete
  24. wah sedapnya..akak dah lama simpan resepi ni
    tak terbuat-buat lagi ni

    ReplyDelete
  25. Look nice and definitely delicious :)

    ReplyDelete
  26. Naaa......cantiknya lapis....akak skodeng jek..buat tah bila...

    ReplyDelete
  27. hai...sedap nampak kek tuh...saya br je follow blog ni...sbb tgk semua makanan je..luv it...suke makan tapi xpandai masak..ooppss...

    hehe =)

    http://husnarashid85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. salam kak hana..org baru try td.wpun rupa xsecun cam kak hana buat ni tp rasa dia sedap..!budak2 kemain suka..tq kak hana..

    ReplyDelete
  29. Salam kak hana,

    Farah dah 2 kali buat kek ni sgt sedap. Mula2 buat tak brp cantik. Tp yg kali ke 2 semakin molek. Terima kasih kak.

    ReplyDelete
  30. Salam kak hana,

    cantiknya cake ini. boleh I Tanya kalao 1 cawan kira berapa ml?
    cos I tak berapa tau tentang carta sukatan begini. Tq

    ReplyDelete
  31. cantiknya kek hana..alahai teringinnya nak makan...

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum..Kalau twlur gred c bpe bijik ek nk gune

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum..Kalau twlur gred c bpe bijik ek nk gune

    ReplyDelete
  34. salam . wahh , sedapnya . kek ni kalau tak tutup dgn aluminium foil takpe ke ?

    ReplyDelete
  35. Salam kaka hana..best2 nye resepi akak..mintak izin ye copy gamba n resepi.. ada masa teringin nak buat..

    ReplyDelete
  36. Terima kasih atas resepinya. Cream cheese room temperature atau fridge?

    ReplyDelete
  37. salam. mcm mana nak tau ukuran loyang 8x8x3?

    ReplyDelete