Saturday, April 20, 2013

Kek Red Velvet Moist


Assalamualaikum dan salam sejahtera.... mengejar kesempatan utk memasukkan n3.. lately nih banyak yang disibukkan dan kadang tu sajer2 menyibukkan diri makanya tak dan dan la nak update blog... pada kengkawan yang blom sempat hana blogwalking tuh insyaAllah kunjungan akan tiba bila ada kesempatan ye.. ppon tima kasih pada yang masih setia dan sudi dengan hanamemories.  pada blogger baru selamat berkenalan.... :)

  
berbalik pada kek yang sangat sedap nih.... agak berbeza sedikit dengan kek red velvet yang sblm2 nih... sebabnya yang nih agak mudah (pada aku la...) dan ianya sangat la moist... bleh la nak kategorikan the best red velvet cake.. idea resepi nih dari SINI.. nak tengok video pon ada disitu.. tapi resepi yang nih aku dah olah sedikit ... tak sampai sejam kek sedap dah siap! jom tengok resepi...


RESEPI KEK RED VELVET MOIST
resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • *2 cawan tepung kek/superfine
  • *2 sudu besar serbuk koko
  • *1 sudu kecil baking powder
  • *1 sudu kecil soda bicarbonat
  • *1 sudu kecil garam
  • 1 cawan buttermilk - resepi di bawah
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu besar pewarna merah
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
  • 2 biji telur A
  • esen vanila

Topping
  • 250g cream cheese @ satu ketul
  • 1/2 cawan whipping cream
  • 1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
  • 1 sudu besar jus perahan lemon

Cara-cara
  • Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan  susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
  • Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
  • Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
  • Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus. 
  • Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

 

135 comments:

  1. assalam Hana
    salam perkenalan...dan follow ye
    nampak sgt2 menarik dan tertarik dgn rvc Hana ni
    macam nak ambik je masuk dlm mulut sgt2 yummy kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama sara...
      salam perkenalan kembali dan tima kasih sudi follow ye.... meh la jemput makan sama... mmg sedap rvc kali nih.... :)

      Delete
    2. salam hana nak tnya yang tabur merah atas tu apa ye?trma ksh

      Delete
    3. Assalam kak Hana...if folow betul2 direction akk kek pasti jadi kan?
      Bkn ape biasa sy wat kek xbpe nk jadi...hukhuk
      Tp teringin nk mencuba...:)

      Delete
  2. salam kak hana..
    nmpak sgt cantik..semestinya sedap kan?hihi
    nak try jgk lah resepi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm atie.... alhamdulillah sedap tekak akak nih ... dan insyaAllah sedap di tekak atie juga... hihihi... selamat mencuba atie! :)

      Delete
    2. datang nak melapooor
      ati punya kek xjadiiik huaaa

      Delete
  3. kak hana guna loyang bpe inci ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak guna loyang brownies yang 10x10 tie... sbb akak nak wat lapis mcm gambar tuh.. akak belah tengah then akak tenggek atasnya... kes mls nak belah kek sebiji.. hihihi... kalau loyang biasa 18cm @ 7inci. kek ni xde la besar sgt.. sesuai utk keluarga kecik je..

      Delete
  4. Aslmkm besan ku yg di rindui....hehe. Buka blog terus nampak besan, kita pun terus terkam ke sini nak peluk cium rindu... menantu dara dah pandai buat kek bagai, bila lah mak mentua & tunang nak datang merasa....kikiki....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam besan miri yang dirindui juga.... nantu kiut wat apa? rindu gak la ngan org di sana..... anak dara tuh segala mende dier pandai... pandai ngurat pon ye jugak.. hahahaha... meh la mai kuantan... bila nak sampai ni... hihihi

      Delete
  5. Salam..keluar dengab velvet rindu la ni ya????

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm kak.ros... macam nak kene tukar jerk tajuk tuh kan kak... red velvet rindu! hihihihi

      Delete
  6. wanna try this kak hana...mmg lama nk buat tp xpernah buat ;)
    tq for the resepi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r most welkem edda... utk permulaan rasanya amat sesuai resepi ni utk edda... tak susah dan insyaAllah sedap... selamat mencuba! :)

      Delete
  7. pengsan jap tengokkk....
    like sangat red velved cake..
    cantikkkkkkk red velved cake akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu la ngan tokey kek... mas lg dah biasa dgn kek nih... akak nih wat kek ala bodo2 jer yg tau... hihihi

      Delete
  8. salam hana..tergoda tgk RVC ni..nampak sgt moist! nk tanya skit..masa bakar kek tu hana letak di rak tengah @ bawah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam dear.... biasanya kalau hana bakar kek, hana letak kat tengah2.. so masaknya akan sekata...

      Delete
  9. sedapnya tengok frosting cream cheese yang meleleh tu..meleleh juga air luir..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....mmg sedap hingga menjejes air liur sebaldi... hehehe... tima kasih sudi singgah.... :)

      Delete
  10. As salam.
    Saya pun dah cuba resepi ini. Sgt moist. Saya buat cupcake

    Regard
    Azie Kitchen

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam azie.... nice gak kan kalau wat cupcake... next time leh cuba.. thanx azie...

      Delete
    2. opsss... kak.azie.. hihihi

      Delete
  11. Salam hana...saya ni blogger baru yg pemalu..nak berkenalan bleh???ahaks...
    akan di buat segera kalau tak pancit...memang tengah cari RVC...ari tu buat kek mcm kering x besh! anak2 sihat tak tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kakak comel... ngadesssssss taw!! meh isi borang fan club balik! kekekekeke.... anak2 sihat ngan mak diorg sekali sihat-sihat.... (sihat kene double!) hahahaha

      Delete
  12. dah kenapa pulak komen inbox ni tetibe delete komen aku?
    hii kkak hanaa..na..na..na..
    kenal aku lagi tak yg suwiit nih?
    hakhakhak.
    loor lawonya kek rv ko kak..
    aku kalau ada kek lawo gini..main tenung2 bercinta dulu depan kek tuh
    kikiki... kek letak yogurt pun best gak kak.
    nanti aku try resepi neh ganti yogurt bole ekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nih asyik bermasalah jerk nak komen blog aku... ke mmg ko dah kene badi men'delete' diri sendiri! wakakakaka.... nih lg sorang ngadessssss... belasah kang! hahahaha.... yogurt tuh asalnya adalah buttermilk... dan buttermilk itu adalah yogurt juga.... yogurt buttermilk adalah sama dan hampir sama atau seakan2 sama dan sebenarnya dah lama mereka jejak kasihan.. hahahahaha..

      Delete
  13. dh lamanya tak mkn RV ni..best la resepi ni..tak pakei butter ye? ok,,pasti akan cuba! thanks tuan rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep! tak menggunakan butter... hanya menggunakan minyak masak. alhamdulillah hasilnya sedap juga.... selamat mencuba ummi... :)

      Delete
  14. Aslmkm Puan Tanah ..gigih dinihari yg hening ni datang makan kek merah..hehe..ada lagi belen2 nak angkut g makan kat pantai TC yer..

    ReplyDelete
  15. Assalam cikgi....ooo sibuk yeaaa...mesti sibuk melandingkan badan jer tuh...akak balik hari2 lalu kat rumah ko...lenkali kalau ada lebih tu, cer kabor...cer kabor..boleh gak baling dr seberang rumah ko ke jalan...akak berenti tepi jalan tu jek laaa... Adeeehh x tahan tgk cis, badan ku pun dah mcm cisssbaaabb....huhuuu... 7 kg yg hilang di Mekah dulu dah pun berganti dengan segeranya pun...uwaaaaa...

    ReplyDelete
  16. Kabare Mbakyu,

    wessss suiee orah merennneh...hahaha
    wes kangen aku
    takku jikok sitik yoo..
    nanti nak ku cuba ini pulak.
    tunggu cis mari ..klungggg!!!

    ReplyDelete
  17. Asslmkm kak Hana
    Ada lagi belen tak..Slalu lambat masuk sini... Ni la kek yg selalu terliur tengok tp still tak pernah cuba buat sendiri lagik. Heee

    ReplyDelete
  18. kak hana,

    nak tanya la..tepung kek bukan SRF kan? ke sama? ke tepung halus? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tepung srf.... tepung kek lebih kurang sama dengan tepung superfine atau tepung halus... tiada bahan penaik. klu tiada, gunakan tepung gandum tapi kene ayak 3-4 kali supaya tepung lebih halus

      Delete
  19. Salam Hana..

    emm memang lain skit aa wesepinya. Njalok ijin arek jajal yo..
    kok kepenak banget. kabeh sukatan cawan..orak payah timbang..
    arek njalok wes ngomong wes entek yo..saje ngomong enttek menn uwong orak njalok...hehehe

    ReplyDelete
  20. Boleh cuba ni....nampak sedap n gebu jer..

    ReplyDelete
  21. kek 2 sgt menggoda iman lahhhh...kak bella dah follow akak. follow bella ae?

    ReplyDelete
  22. alamakk trus mengidam red velvet...lame sangat x makan..slurrp slurrpp!

    ReplyDelete
  23. macam lain sikit resepi ni....TQ hana. makcik dah simpan resepi dalam gobok...entah bila nak kuarkan :))

    ReplyDelete
  24. wokeh kakak jiranku nanti kami balik u all sambut kitorang dgn kek ni ek..hihihihi

    ReplyDelete
  25. Fullamak !!! cantik & nampak sedap gtew harus cuba ni kak ;)

    ReplyDelete
  26. Hanaaaaa
    Kenal lagi takkkk?? hehe.. actually kan i already baked this cake.. its for my cousin's engagement party.. bila buat batter dia punya lah cair sampai mak panic kejap hahaha.. it tasted good tho.. nak buat for the 2nd time tak terbuat buat.. sampai lah ke hari ini hahaha.. kek mu sweet looking lahhh

    ReplyDelete
  27. Salam hana.
    Akak ni silent reader sejak mu kat nippon lagik. Best nye cikgu hana resepi ni. Selalu akak wat resepi RV si Rima atas ni. Nk try wat ni pulak bila fre nti. Cam senanf je n nmpk moist je.ijin kn ku kopiket ye... Makasih bykkk share

    ReplyDelete
  28. Sori hana. Nk tnya. Akak ni selalu konpius dgn whipping cream. Topping ni guna dairy ke non dairy. Bole tolong.... Tq hana

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung resepi kak.... selalunya klu utk topping guna non diary...

      Delete
  29. Salam... Sedapnya Kak Hana... Resepi dah ambil tapi buatnya belum lagi....hehehehehe

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum wbt kak...weekend ni birthday hubby.igt nk wat kek ni utk surprise..huhu..if kukus dia punya hasil sm jgk ke ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm ozie...
      insyaaallah hasilnya sama... cuma lagi moist sbb kukus

      Delete
    2. puan hana..nak tanya sikit..kalau nak kukus amik masa berapa lama ek..maaf saya budak baru belajar..

      Delete
    3. lagi satu..yang whipping cream tu..yg dairy ke non dairy..mohon pencerahan..terima kasih puan..suka sgt blog nih..senang paham n bile try menjadi..tq...tq

      Delete
  31. Assalamualaikum wbt kak...weekend ni birthday hubby.igt nk wat kek ni utk surprise..huhu..if kukus dia punya hasil sm jgk ke ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm... ye boleh juga dikukus... slmat mencube... :)

      Delete
  32. Salam.. Kak Hana saya baru buat hari selasa..memang sedap kak... Sangat-sangat lembut dan sedap...ingatkan dah tak jadi tapi jadi juga...best sangat... oh saya masukkan resepi akak dalam blog saya...ni blog saya http://sysygawk.blogspot.com... ada letak blog akak dalam tu utk rujukan diaorg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm nadiah... alhamdulillah tima kasih sudi mencuba... klu sedap leh buat lagi.. hehe

      Delete
  33. as salam..kenapa dalam bahan2 takde cuka & susu bila cara membuat ada bahan2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuka dan susu adalah cara2 utk membuat buttermilk. jika dah ada, abaikan cara2 buttermilk.

      Delete
  34. Salam saya dah lama cari resepi red velvet yang simple cam ni, izinkan saya cuba resepi ni terma kasih semoga beroleh keberkatan hendaknya.

    ReplyDelete
  35. salam akak..
    buttermilk tu, klu kite nk buat gune yoghurt, yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. (1/4 susu segar tu maksudnye 1/4 cawan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm....
      ye.... 1/4 cawan... maaf tertinggal prkataan cwn.

      Delete
  36. salam nak tnye 1 cawan tu macamana nak quantify? sebab bentuk cawan berbeza2. huhu tenkiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm...
      1 cawan 240ml... seeloknyer guna cawan metrik.

      Delete
  37. assalamualaikum kak hana.. masa bake tu, berapa suhunya? jawab ya.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...
      bakar suhu 170.. tp bergantung juga suhu kepnasan oven masing2.. klu 170 terlampau panas, turunkan sedikit ke 160.. tp utk pembakara kek biasanya suhu 170-180

      Delete
    2. thanks :) tak sabar nak cuba recipe ni!

      Delete
  38. As salam :) saya dah buat, then rasa kek dia mcm pahit2 sikit.. jadi ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm.. sepatutnyer tak pahit. rasa mcm kek biasa.. ada lemak2.. pahit tuh rasanya terlebih soda bikarbonat.

      Delete
  39. As salam....br tgk foto dh ase best sgt...kek akak nmpk gebu@moist@superb!...nk tanye skit kak...klu xnk gune whipping cream...de alternatif len x utk ganti bhn tu...? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm.... tima kasih... whipping cream tuh boleh ganti dgn susu segar. tp kurangkan kuantitinya sbb susu segar agak cair. 1/2 kpd 1/4 cawan shj.

      Delete
  40. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  41. Salam Hana.
    Akak dah buat resepi ni. Memang mudah, sedap dan lembab. Kejap je licin. Lain kali nak kena buat 2 adunan sebab anak2 akak suka sangat. Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak.asmar..
      alhamdulillah..... suka saya mendengarnya. sesama kak.. saya pon suker buat utk jamu kawan2.. anak2 kurang gemar la pulak sbb cis tuh masam kot.. ppon tenkiu kak ye..

      Delete
    2. akak pun suka dapat resepi hana ni. Sebelum ni ada buat resepi lain tapi yg ni terbaik pada selera akak sampai nak ulang2 makan esoknya pun tak sempat. Buat petang, tak sempat malam dah licin. akak tak letak jus lemon kat cis. tq

      Delete
  42. Akak nk tnya cuka apple cider dan cuka putih tu..ada jual kt kedai kek ye...cuka putih tu cuka mkn biase tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer... cuka putih adalah cuka makan biasa. cuka apple cider ader jual di pasaraya.

      Delete
  43. Assalamualaikum...hana..tergoda sungguh dgn red valvet hana ni ..mantoppp..

    ReplyDelete
  44. Saya nak try ni..harap2 menjadi dgn jayanya..

    ReplyDelete
  45. Puan, saya ambil resepi ni ya. Thank you very much!!

    ReplyDelete
  46. rase mcm nk try aje buat...kek nmpk meyelerakan..mohon share resipi yea..tq..

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum kak, campur air sampai sebati tu macamane ye? Sampai lembik ke..

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum kak.. satu sudu kecil maksudnya 1teaspoon? Dan satu sudu besar 1tablespoon?

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum kak.. satu sudu kecil maksudnya 1teaspoon? Dan satu sudu besar 1tablespoon?

    ReplyDelete
  50. Salam..kak,sy dh bt smlm,ikot rsepi akak n sy kukus..tapi wana dia xmerah..dia jd koko..pastoh frosting dia cair meleleh..knpa ya?sy kukus 1hour..sy kukus lma sgt ka?then,dia mcm muak..dia xgebu mcm akak pya..bantat ka?sy terletak air stu cwan..sbb toh ka?pastoh sy gna pwarna oil candy color..toh oil based kn?

    ReplyDelete
  51. salamualaikum kak . nak tanya nih . yang minyak tuh , mmg ikut standard cup ker ? sebab mcm banyak jer minyak tuh .

    ReplyDelete
  52. Salam dear.. hari ni saya nak try buat kek ni.. sbb sebelumnie pun pernah buat x pernah jadi. Nak tanye.. mana lg moist? Kukus atau bakar? Kalau bakar berapa suhunye ye?

    ReplyDelete
  53. kalau nk kukus,kena ambik masa berapa lama yer?tq

    ReplyDelete
  54. y sukatan satu cawan minyak masak tu guna cawan metrik ker?semua bhn2 y kt ats2 guna cawan metrik jgk?

    ReplyDelete
  55. sedapnya nampak kek nie..harus cuba nie..apapun salam perkenalan ye hana.. http://eidaidris.blogspot.com

    ReplyDelete
  56. assalam kaq hana...? saye ni orang baru dalam bidg memasak ni, saje nak cube2, berminat. nak tnye satu cup tu lbih kurang brpe ml ye? lepastu mcm mane nak buat layers macam kek akaq tu? akhir sekali, bakar pada suhu brpe ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tuan rumah. Tolong jawab bagi pihak.
      Baik guna cawan metrik. Boleh beli di kedai bakeri.

      Delete
  57. salam..sy nak tanya sikit.. sy guna resipi ni..kenapa cup cake saya bila dah naik lepas tu dia turun balik.. akibatnya lekang dari cup. x cantik.. minta nasihat plz

    ReplyDelete
  58. hi akak. nampak sedap cake ni. nak cuba raya nanti. hehe. by the way, singgah lah blog saya kalau akak suka travel. saya sharekan pengalaman saya melancong di iffanursimaali.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  59. salam kak. 45minit masa masak tu guna suhu berapa ye? Sorry tnya sebab sy baru tukar oven. Moden sgt oven ye smpai sy pun pening nk buat kuih. semua kena detail.. hehe. Thnks sebab berkongsi resepi :)

    ReplyDelete
  60. Salam hana.... Tq dgn resepi yg hana bg....sy wat jdik gebussss...mmg sedap sgt. Smpi ayah sy ckp. ..inilh kek yg plg sedap spjg hdup dia....hahaha...tq sgt2...

    ReplyDelete
  61. Salam hana.... Tq dgn resepi yg hana bg....sy wat jdik gebussss...mmg sedap sgt. Smpi ayah sy ckp. ..inilh kek yg plg sedap spjg hdup dia....hahaha...tq sgt2...

    ReplyDelete
  62. akak, sy nak cube resipi ni, halalkan ye? tp sy nak tanye dulu, klau kukus amek brape lame mase ye??

    ReplyDelete
  63. Salam perkenalan, saya baru je nk cuba2 buat rvc ni. Masa yg bkr sbl letak cream cheese tu guna api atas bwh ke? Tak sabar nk cuba resepi ni

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. Alhamdulilah..jd jgk kek..1st buat..ikut step..cma agk glap..mkin coklat tu jnis pekat hitam..nextime..kna tgk jnis coklat...dan kna krangkan...terimakaseh yea kak share resepi..

    ReplyDelete
  66. Salam.....dah buat ..tq....lembut sngt....tq....

    ReplyDelete
  67. Hana,klu lemon tu gnti bnde lain boleh ke?.mcm limau nipis ke limau kasturi ke?.

    ReplyDelete
  68. Sedapnya..mohon nak share resepi ye ;-)

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum kak hana.. wahh nampak menariknya cake akk nie.. ermm nak tanya.. whipping cream tuu akk guna yg non diary ke ?? lagi satu.. berapa suhu yg akk guna utk bakar kek ??

    ReplyDelete
  70. salam...sy ske tgk pic cake2 n mknn dlm blog cni..kms je...insyaAllah sy akn cuba few recipes dlm blog ni...sila visit blog sy je http://areefa-dacuteareefa.blogspot.com/

    tp bukan cite psl mknn cte psl supplement hehe =)

    ReplyDelete
  71. Sedapnyaa! Terliur la tengok!! Hihihi sy nak tanya ni. Dekat blog yg Hana bagi tu, dia ada letak hot coffee which dia cakap jgn skip resepi tu, tapi Hana tak letak pulak. Takde effect ke eh?

    ReplyDelete
  72. Sedapnyaa! Terliur la tengok!! Hihihi sy nak tanya ni. Dekat blog yg Hana bagi tu, dia ada letak hot coffee which dia cakap jgn skip resepi tu, tapi Hana tak letak pulak. Takde effect ke eh?

    ReplyDelete
  73. salam tuan rumah..., hana.
    sy ummi, dah lama dok intai dan ikut blog hana ni... maklumlah, berstatus isteri dan ibu... jadi suka juga masuk dapur cuba pelbagai resepi baru.
    dok 'jalan 2' ni dah masuk banyak blog, tetapi bab rvc ni tersangkut kat sini... ummi dah cuba resepi rvc hana. hmm... sedap! patutlah ramai yg puji...
    ummi minta izin copy paste resepi rvc ni ya.. ummi juga dah cuba beberapa resepi hana yang lain. Tq untuk hana, sebab dah tolong tambahkan ilmu memasak ummi.

    ReplyDelete
  74. T kasih Pn. Hana.. Hari ni bru sy nak cb. Klu nak kukus plak brape lame ye?...Anyway, semoga ilmu yg dicurahkan akan akan mendapat keberkatan dariNya..Amin...

    ReplyDelete
  75. Mohon share ye resepi Red Velvet nie...Nampak menarik sgt...Teruja sgt nak cuba buat...

    ReplyDelete
  76. Sgat sedapp..walaupun agak buruk rupanya.. mklumlah..bru blajar..hehe.. tq akak

    ReplyDelete
  77. salam Hana dah wat kek ni mmg moist dan sedap ..malah wat jual lagi... halalkan resepi yer..

    ReplyDelete
  78. Saya dah try mmg sdap gila thanks kak

    ReplyDelete
  79. kak hana..untuk buat topping frosting tu if kita tak da whipping cream boleh tak ganti dengan apa2?

    ReplyDelete
  80. Sy da buat ikut resepi ni tp malangnya bantat...tak nak naik2 rasanya sukatan semua da ikut cuma buttermilk sy guna yogurt n susu ikut resepi hana...tak tau dmana salahnya da 2 kali buat rvc guna resepi lain2 dua kali juga gagal.....cream cheese resepi hana sy sgt suka, tak manis, dan tak muak

    ReplyDelete
  81. saya dah buat kek ni semalam..memang moist lah..sedap sgt..

    ReplyDelete
  82. 1 cawan tu bersamaan dengan berapa gram kak hana?

    ReplyDelete
  83. As-salam...saya baru try buat RV dengan resepi awak tp kenapa kek saya rasa pahit-pahit ye..tekstur dah ok dah..dah moist..

    ReplyDelete
  84. a'salam...hana saya nk tny kalo topping tu x yah ltk jus perahan lemon blh x?

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum , baru join . hihihihihii .. kak hana .. nak try lahh .. mcm sedap jehh ..

    ReplyDelete
  86. fuhh terliur. Nak cuba buat lah nanti. Minta share ye resipi ini hehehe. Btw nanti kalau ada masa singgah2 lah blog saya ye http://www.mamafisya.com/ :)

    ReplyDelete
  87. Nmpk cam sdap klau tk keberatan singgah lh blog sya fiqbakerys.blogspot.com

    ReplyDelete
  88. assalamualaikum kak hana... nk tny sikit buttermilk tu kn da 2 resepi yg kak hana bg... law guna yg yogurt tu cm mna ye?/ x phm la..

    ReplyDelete
  89. assalamualaikum.. kak hana.. sy da try wat red velvet ari ni tp x jadi la... bila msk dya turn jd wrna coklat..
    #plis kak hana reply...

    ReplyDelete
  90. meleleh air liur tengok!!!need to try..

    ReplyDelete
  91. assalammualaikum,,salam kenal dari saya,,nk share resepi ni boleh,,dah pernah try RV 3 buln lepas,,aduhai kurng mngacam la,,tpi nk try ini resepi pulak insyallah,,hihiikk mane2 resepi pom sama cuma penglaman mmbuat kek tu sendiri,,mmbuatkn kek itu x berupaya nk naik tinggii huhuuu..nk try buat esok insyallah,,nnt sya share kat blog saya,,jemputlah dtng umah(sweeteverydays@gmail),,tpi umah kita baru nk msuk perabuk(nk deco kasi cantik),,,terimaksihh HANA's family

    ReplyDelete
  92. salam kak hana. saya nak tanya ni. kalau saya gantikan cuka apple cider tu dgn lemon, boleh tak? dan kalau nak kukus, ambil masa berapa lama ye? terima kasih kak :)

    ReplyDelete
  93. as salam kak..gula halus tu pakai gula apa yer??

    ReplyDelete