Sunday, April 10, 2011

Cekodok Durian @ Durian Goreng



Assalamualaikum dan selamat bersiaran kembali setelah hampir dua minggu tuan blog mendiamkan diri.. sibuk dgn kerjaya dan anak2 sudah tentunya.. ditambah pula dgn 'kelemauan' si 'berokband' mengurangkan semangat utk berblogging.... ppon akan dicuba sebaik mungkin utk yg masih setia dgn hanamemories.... projek jejemput aka cekodok durian nih buat masa minggu pertama blk aritu... rasa terharu adik2 n kluarga memborong durian utk kitaorg.. hambik ko berkilo2 kitaorg melantak! hahahaa... tp anak2 tak gheti mkn... danish bau ajer dah cabot lari..danial jer yg agak brani mencuba tp secubit jerk.. darwish?? dier berani angkat buah tuh sebijik2 g susun.. bukan gheti mende tuh tajam.. kitaorg pulak yg risau... mana yg gred baik kitaorg bedal cenggitu jer.. puas ati betuiii.. maklum la ngidam 3 taun punyer pasal.. haha... yg gred biasa2 goreng wat cekodok... tak perlu kikis2 isi tuh, goreng terus dgn biji mcm cempedak goreng... ok jom tengok resepi... *psstt.. sejak balik mesia nih kan, feel masak2 lain macam pulak.. rasa tak syok pong yer jugak.. baru dua tiga kali mengadap en.koli.. haha...


RESEPI CEKODOK DURIAN @ DURIAN GORENG
source : hanamemories@blogspot.com

Bahan-bahan
  • Isi durian secukupnya - tak perlu buang biji
  • *2 cawan tepung gandum
  • *2 sudu besar tepung jagung @ beras
  • *1 sudu besar gula
  • * sedikit garam
  • *2 cawan air - kurang lebih
  • *sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  • Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, tepung jagung@beras, gula, garam, dan sedikit pewarna kuning. Gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (adunan batter agak pekat)
  • Masukkan durian dan gaul. Panaskan minyak secukupnya. Gunakan sudu dan goreng deep fry sebiji demi sebiji ke dalam kuali hingga keemasan/kekuningan,
  • Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

62 comments:

  1. tu diaaaa.... akhirnyaa...dapat gak ko makan durian yer... rindu ngan entri masak2 ko cikgu oiiii... welcome back yaa !! hehehe

    ReplyDelete
  2. waaahh.. kak hana dah balik mesia erk..

    ReplyDelete
  3. uuuuish tu diaaaaa....
    hambek ko kenduri doyan ler kamu kamu ye! hihi
    anyway, glad that u are back! windu ahhh nk tengok resepi yg lagi gempak gempak hikhik :D


    btw, i was in kuantan last wk. thot of hie hie bye bye to you tapi kejap sangat kat sana so tk sempat nk berhii hie lah...hie kat sini aje lah ye!

    ReplyDelete
  4. kak hanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
    misssssss uuuuuuuuuuuuuuuuu...

    weh tak pronah lak tau boleh goreng gini durian..ececehh..nak nunjuk eksen banyak durian sampai leh goreng ler tu..kiki.. sihat ke kak hana? baguss baguss... memang ler kebizian ye... moga kak hana suksess slalu.aikk ngapa lak ucapan aku cenggini..entahh..gasakk

    ReplyDelete
  5. baru pekena pagi tadi,tp seedless la hihi


    may b,kat sana hana fulltime hw blk m'sia keje ek?nak biasa kan diri blk

    ReplyDelete
  6. Waaaaaaaaaaaaaaaaaa...tu diaaaa, cekodok doyan kuar dah...nasib baik ko baca komen akak td...hehee... Hilang jap rindu dapat borak sakan td....xpa la Hana, banyak2 sabar dgn keletihan ko berulang alik ke tempat mengajor tu eh...sekejap jek insyaAllah..akak doakan ko dpt tukar ke sekolah2 area rumah ko tu or ke bandar ni ha...leh kita jumpa selalu kan..kan..muaaaahhh!

    ReplyDelete
  7. Assalam Hana,feel nak msk kurang, sebb utama bz ngan tugasan , dulu suri rumah je, lagi satu kat sini sng bangat nak mkn heheh,

    ape2 pun moga hana bersemagat kembali ngan en kuali tu heheh, sedap cekodok durian tu

    ReplyDelete
  8. Asalamualaikum nduk.... lama sangat tunggu nak tengok hana ngadap koli semula... dan akhirnya, kuar jugak cekodok doyan yg diidamkan selama 3 tahun ya....pssttt... nak amik resepi apam ya..

    ReplyDelete
  9. Assalam kak hana..rindu nya kat akak..Uish budak2 tuh xpandai mkn doyan yer,xperla kenyang mama ngan papa diorang kan,hihi..Sedap kan doyan goreng cenggini..

    ReplyDelete
  10. akakkkkk..missss u...
    rindu sesangat ngan akak.....
    perhhh...tak pernah terpikir doyan boleh digoreng macam cempedak goreng...
    sedapppnya tengok....
    doyan ada tu...agak2 sempat tak digoreng..he..he..

    ReplyDelete
  11. akhirnya kuar gak n3 masak2..baru nk panas enjin tuh..kat mesia ni senang jerr,kalau tak rajen bleh tunjuk2 nak makan apa..semoga hana kembali memeriahkan duni blogging ni,ramai follower dok tggu n3 tuh

    ReplyDelete
  12. erkk..x minat lah lah mkn doyan...gawe penyakit ki hana...hehehhe (jelezzzz seyyy)

    dh agak..blk mesia msti malas masuk dapo dahhh..pasni blog tukar jd JJCM plak..kuang3

    Anak angkat kabare? waras yo...usah main ujan..nnti demem!!

    ReplyDelete
  13. waaa.. lama betul tuan rumah tinggalkan rumah. finally! :D

    ReplyDelete
  14. tu dia.. 3 tahun punya dendam keramat! hehee.. dah puas hati? tak la main lempuk jer buat kuih kan.. lepas ni tak hempuk2 dah kepala kita org yg makan durian ori :)

    ReplyDelete
  15. wala wala cucukusss angkat deriannn kang kena kai sapa nak jawab.. anak murid mana nak jwb dgn cikgu tuuu hahaha... mama.. mamatok windu laa mcm kawan2 yg lain dok tunggu hari2 N3 terbaru.. nasib baik ada.. kesian bz dan letih yaaa.. sampai mod nak masak jadi lain macam ya.. yg ptg layan anak2 dulu baru masak..huhuu masa kat jepungg leh laa..tak dak kejaa.. cubaaannnn... apa pun semoga ina dan keluarga sihat dan bahagia di malaysia aka kuantan..

    ReplyDelete
  16. Lama Kak hana tak muncul...sekali muncul ngan cekodok durian...tak pernah buat goreng ngan biji2 sekali..leh try nih.. =)

    ReplyDelete
  17. amboi..balik2 kg ..durian ko terpa dulu ekk...takpe2..3 th punya pasal ekk..hihihihi

    ReplyDelete
  18. tu diaaa..
    dah goreng macam cempedak...

    ReplyDelete
  19. akak...manyak rindu lor...bila bukak blog mesti tgk tepi tetingkap tu, dh 2 mggu k.hana x update. mesti bz x hengat tu. waah, skali kluar terus entry doyan gitu. ni 1st time saya tgk dan dgr cekodok doyan ni... :)

    ReplyDelete
  20. kak....rindunyerrrr..hu3 wah skali kuar n3 trus goreng durian kih3....seumur idop ni ha pertama kali tgk durian goreng..ngeh2 kreatif sungguh....i like ;D

    ReplyDelete
  21. Tu diaaaa...memang betul2 balas dendan mkn doyan tu siap wat cucur ngan biji2 lagi...hehehe jelesss tul kita kat sini kak...apapun terubat gak winduu kita kat dapur akak ni..hehe

    ReplyDelete
  22. Waaa...lamanya tak nampak...Hana pekabo...tinggal kat mana skrg ni...
    Resepi simple tapi menarik....kak cek copy resepi dululah...

    ReplyDelete
  23. as-salam
    memang terliur tengok cekodok durian tu. sedap ni..

    ReplyDelete
  24. ko tayang cekodok durian ya...nnt i tunjuk cekodok sakura ya...hihihi...

    apa rase cekodok durian?eh...makcik tau le rasa durian.gihihihi....tak penah ni...tak penah ni...tu yg gayat.i balek bln3 ari tu sempat jg mkn durian.tp tak byk.sbb tekak le gatal nak sedap pulak....

    ReplyDelete
  25. Kak Hanaaaaa...
    Winduuuunya sama kamuuuu.
    Lama tak bersiaran dari dapur ya..
    Silalah meranjin2kan diri mu kakak ku..Hehhehehee

    ReplyDelete
  26. salam hana.Maap ya Cm tak sempat nak singgah tanya khabar sibuk sangat-sangat...apa khabar?jika Cm tahu hana kat Alamanda hari tu tentu Cm akan Pi serbu darwis kat sana hehe.Selamat kembali,selamat memulakan tugas ya..

    ReplyDelete
  27. Wah2... tayang doyan... hari ni baru nampak doyan kat Miri tapi doyan lembik pung RM25/sekilo, kita suruh org jual tu makan sendirik je lah....huuuuu tunggu balik Semenanjung bulan 6 nanti. Pekabo menantu kita, bila nak kuar gambo versi Malaysia.... heheeee.... rindu tak terkira ni dgn menantu & besan kita.... mmmmuah2.
    p/s Baru tadi dapat beli majalah Jelita, lum sempat bukak plastik lagi.... bz teruk ni sbb nak cuti panjang.

    ReplyDelete
  28. Hanaaaa...Darwish...eh windu2...lama tak keudara...penat ya skrg? 3thn dah berlalu tak terasa masa berjln begitu cepat...wah bedal derian tak ingat dunia erk? Kak Nur dulu pun gitu mkn derian lupa diri tapi skrg tak berani lah Hana...

    Darwish apa khabar? Mcm mana boleh jadi dak kuala bukan dak kuntaw lagi ni? Hari itu auntie windu ngan Darwish terus masuk sini tengok gambor Darwish yg bam2 ngah tiarap tangkap hensem gitu...hehehe.Skrg Darwish dah byk kawan2 erk? Jgn lupa ngan auntie sudah...haha!

    ReplyDelete
  29. kita serupalah kak hana. sy pun masa mula2 balik malas sungguh nak masak. lagilah kedai2 makan keliling rumah. sakan keluar masuk kedai.

    balas dendam dulu susah benar nak dapat makan kedai. hehe.

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Hana cayang....rindunyaaaa..terasa mcm nak jumpa Hana skrng gak..terasa nak borak2...maklumlah baru balik Msia, mesti bnyk yg nak di citerkan...apa pun lepaskanlah rindu nak makan apa dulu tuuuu...doyan mmng best...akak wat serimuka doyan ni..nah akak bagi 2 ketoi je...jadilah utk Hana rasa..yg len tak makan kan..hehehehe..nak seketoi cekodok doyan tuuuu...leh tak..

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum..
    Niyg suka bertandang kat sini. Suka tunjuk benda yang den tak tau langsung. Kena pi beli durian ni.

    ReplyDelete
  32. besnye durian...nak gak..huhuhu

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum.....

    Rindu betul kat hana, mesti sibok sesangat sekarang ni....maklumlah dah lama bercuti gi sekolah....harap semuanya berjalan dengan lancar.....

    ReplyDelete
  34. Akak!akak...i misssss uuuu bebehh..u miss me too?miss kannn..hahaha..perasan harus lebey..

    Jap nak kira kat atas nih berapa org yg sebut 'tu diaa..' ehehe..betapa 'membalas dendamnya akak suami isteri thdp raja buah itu..sana murah ye kak?
    Sedapnyaa durian goreng..mmg menunjuk2 byk duyan<-ayat jeles sbb durian sini mhl.hehe
    cam best gak goreng ngan bijik skali nih..
    Biasa goreng tak buh bijik sebab agak lendir kot..buang bijik pastu gaul je ngan tepung..cam jemput pisang laa gitu..
    mintakkk

    ReplyDelete
  35. haha..sy dlu blk m'sia pon rase tak feel nak msk. Asyik tak menjadi jek. Bila kat oversea dlu siap msk bnyak2 n jemput org dtg lg..sedap je.

    ReplyDelete
  36. Waaaahhhhh cekodok doyan!!! Tak pernah tengok, tak pernah rasa...wekekeke! ;)

    Cempedak mmg gilaaa~ :)

    ReplyDelete
  37. salam hana... winduuuuuuuuu!!! hehehe

    tu dia... balas dendam 3 tahun tak mkn doyan... hehehe... siap di buat cekodok lagi tu... cayalah! tp mmg boleh buat mcm2 gak doyan ni.. ala2 buah pisang jugak kegunaannya tu... tp tu ler.. lg syok mkn gitu jer kan.. paling2 pun campur dlm bubur kacang atau mkn dgn pulut..

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum Hana

    Kembali berasap dapur Hana...
    durian tu makan puas2...kira ganti yg dah lama otak mkn.moga Hana ceria sokm0

    ReplyDelete
  39. salam kak Hana,

    dah lama kita jadi silent reader akak, dah banyak pun resepi kita cuba...kita minta izin yer kak, ada satu resepi akak kita copy kat blog kita, n dah credit to u..

    http://ida-homelicious.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. Wah hebat org nipon, buat cucoq durian mcm cempedak je...

    ReplyDelete
  41. Wah! Syabas hana, first time tengok orang buat goreng durian macam goreng cempedak nih. What a good idea.

    Thanks for sharing... ;)

    ReplyDelete
  42. salam..ambooiihhh..kemain lagi hang dok tayang cekod0k deghian n000..bak mai sulaih..hehehe..hang jgn lupa tag gamb0 masa kita dating kat ap0t masa memula hang sampai ritu..cane,ngajo?ok?pep0n,selamat mendidik anak bangsa hingga berjaya!

    ReplyDelete
  43. suke bace blog akak...anyway..tlg follow blog saye ok?baru nak berjinak2 ni..http://itshappen11.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. kak Hana cyg, nanti free singgah umah ambil poskad yer..tq..:)

    ReplyDelete
  45. assalam kak hana.....ingatkan tak mau berblog lagik..apepun welcome back to malaysia kak..rindu pada blog akak....

    ReplyDelete
  46. saya hantu durian..tp cekodok durian x penah mam lagi..nk try..hihi

    ReplyDelete
  47. Assalamulaikum Hana ku sayanggg..rindu banget deh. sihat ker semua tu. ada kalah xdgn panas di M'sia ni..hihihihi.


    alhamdulillah dah selamat semuanya trmasuklah makan durian ni gak yek..hihi. x apa makan lah selagi terdaya kan. k.ct first time nmpk durian buat cekodok ni hana. nnt nak cuba gak kalau ada yang nak makan. k.ct mmg xgemar makan mentah2 kalau masak bubur tu baru lah makan...hihihi

    ReplyDelete
  48. ha,hambikk..mkn sungguh2 ye.selalu buat cekodok ni buang bijinya,wah ini lain pulak pesennya.harus cuba ni..hhiii

    ReplyDelete
  49. Salam Kak Hana.. Wah dah start berblog semula.. Nampak sungguh menyelerakan. Boleh cuba resepi ni.. :)

    ReplyDelete
  50. salam bersiaran..
    1stly tahniah coz resepi yg best2 tu masuk majalah yg popular gitu...2nd xsbr nk tgk gbr2 tbaru tu...

    ReplyDelete
  51. hana..kembali daaaaaa....wow cekodok durian sudah bersiaran...kabare Hana? rindunya....lama hana tak bersiaran...

    ReplyDelete
  52. Pusing keliling cari shoutbox..mana shout box..hahaha..welcome back sis..sempat buat cengkodok durian..kalau kita durian tuh habis melantak je..x sempat lah nak buat kuih bagai..:)

    ReplyDelete
  53. wahhh hidangan pembukaan disajikan dengan cekodok durian tu. nak2 pulak skang ni musim durian kat sana huhu bestnya.

    ReplyDelete
  54. wah hana..terbau cekodok durian sampai sini..

    ReplyDelete
  55. ohhh cekodok durian akak xyah buang biji ye.saye buat macam cekodok pisang..buang biji dulu then, lenyek2 then, barulah campur ngan tepung..huuhuhu

    ReplyDelete
  56. waaaa....sekali dengan biji. boleh try ni.

    ReplyDelete
  57. wah sedapnya..tak tahu durian bolh dibuat cekodok..:)

    ReplyDelete
  58. salam cikgu ina :)))) apa kabar sekolah? ngajar apa...

    ReplyDelete
  59. oooo org japang udah pulang.. welkam back!.. ehehe normal ler tu ina broadband kat msia ni.. takleh nak banding kat japang nun.. mula2 balik dulu akak pun gitu gak.. terasa lembab sgt telnet ni.. bila dah lama2 jd biasa ler dgn kelemauannya iteww..

    ReplyDelete