Bertemu kembali menjelang cuti skola yg akan bermula esok... berangan juga igtkan cuti skola nih bleh la relax panjang and aman damai naik belon ke hapa.. tapi berkoyan2 kertas soklan budak2 kene tanda.... sian cikgu bedah kan! apa nak buat..... sob sob sob.... klu ader yg ghase nak wat part time tanda soklan tuh, meh ler sgt2 di alukan... satu kertas dua sen! satu kertas ader 8 page! muekekekeke... cikgu dekut.. kikikiki... jom jemput minum petang dgn ubi rebus berempah aka ubi ungkep nih... sedap sgt! biasa wat goreng ngan ketumbar dan rebus biasa2 jer.. tp idea cikgu zana nih mmg best! tima kasih kak... akan buat lagik dan lagik... balik kampong nih lg best leh cabut ubi kat umah mak kan kan.. walaaaaaaaa.......... jom balik kampong! eh blom lg sbb esok ader kelas photography..ececececece... hihihihi...
RESEPI UBI UNGKEP @ REBUS BEREMPAH
source :
kakzana@insprirasikuBahan-bahan- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
- 3 biji bwg merah*
- 3 ulas bwg putih*
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
oishii sou ....sedap nie makan panas2 waktu mendung gini ngan ayaq milo panas....perhhh...huloq kat cheq sepinggan kak hana *______^
ReplyDeleteina,
ReplyDeletelamanya tak update blog. busy yek? kalau akak pegi kuantan, boleh la akak tolong mark paper budak2 tu :D
salam Hana...
ReplyDeleteSibuk benor cikgu kita ni..cuti sek ni ada program ke
Muahahaha..ko ni antu ubi ya Hana...nnt abislah ko cabut segala ubi belakang rumah mak kooo...heheh
ReplyDeleteHana thanks eh info akak pasal kelas photography tuh....insyaAllah kita pegi kalau xda aral melintang patah membujur lalu...wakakakkaa, muaaahh cayang kooo..sebab igt kat akak..
otsukare sensei..
ReplyDeleteubi rebus kosong cicah sambal bilis pon sodappp err wat le hana, pastu pos ke s alam kat akak yek hahaha. oit sono header wa mou ii daro? in kanazawa tte uso tsuiterujann! :-)
aslmkm cikgu....sibuk yer..tanda betul je semua kertas peksa tu..cepat sikit siap..hehehe..
ReplyDeleteeh ubi nak cicah kopi o pun sedap ni
baru je akak intai hana kat 'umah' ros tadi....
ReplyDeleteubi ungkep ni mmg best!!
huuuu.. abis kene belasah dari pucuk hinggi ke isi.. btg ubi jgn di buang.. cucuk2 belakang umah nnti boleh dpt hasil.. wakakaka... akk pun byk skrip nk tanda.. 120 skrip X 9 esei..bila balik kg..
ReplyDeletewaaaa....windunyer kat sowang ni...lama tak dengor citer.
ReplyDeletenampak sedap ubi tu..apala agaknyer rase ehhh... :)
slamat ptg cekgi... haha... wei mekkk... blik kg meh la dating, tu haaa... kak na dh sru tu... hehehe... wahid madang suruh bini dia wat pon aku x buat2, malas mek!... haha... nanti aku bgtau dia, ajak dia pi kuantan, org kuantan ada buat... tinggalkan ye... haha
ReplyDeletemacam sedap jek..selalu rebus biasa jek
ReplyDeleteselamat menanda soalan yer!!
ReplyDeletecuti2 nih masak la besh2 sikit...especially kek..hihi kite suke tgk akak deco huhu
salam lalingggg kusss cygg... lama nyeee tenggelam bersama anak2 murid..cucukusss mcm mana?? semua sihat ker? kak tgok hana terima tetamu..gajah hitam tuuuu cantekk laaa berkilat,,sampai ke dato keramat terang menerang la hana..tahniahhh..dpt juga tgok melalui dapo ros..
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana,
ReplyDeleteUwaaaaa..dah start cuti sklh...sekurang2nya ada peluang nak bangun lambat...pas subuh babam lagik..ekekekkee..oittt menu ubi lagi..makan puas2 ya ubi tu...pasni cari ubi lagi, gali sendiri mmng best....
aaarrrgghhhh! tak agak2 ini orang! sejak dia balik asyik menu UBIIIIIIII ajerrr huh! kesian arr sikit kat org siam niii..sedappp weiiii ubi ungkep!
ReplyDeleteyuhuuu.. kok sedap bangat namapknya.. weh kak hana, ko jadi cikgu potography ke? kire banyak la ilmu boleh diturunkan. aku nak jadi anak muridddddddddddd
ReplyDeleteAs'salam Hana
ReplyDeleteSelamat petang Cikgu... hihihi. Lamanya hana tak keudara, rinduuuu kat hana, masakkan hana dan gurau senda hana... hehehe.
sedapnyaaa kak ct suka gak makan ubi ni. Tapi tak leh selalu lah kang asik nak kentutttt jer.. hahaha
ina..apa mksud darwih dapat abg baru??? ker silap ina taip adik baru ??? hehehe.. kalu najihah habis bulan 7 nanti kak p kuantan lah...
ReplyDeleteowhhh... mak rajin wat ayam ungkeppp! tengok resepi ubi ungkep ni memang tangkap leleh....terbayang kesedapannya.. nyam nyamm!
ReplyDeleteSalam Hana Honda..perghh....tabik lahh. koo ni mmg pure true blue jawa lady lahh beb....aku pun tak pernah menerai lagi menatang ni, nanti nak buat jugak....
ReplyDeletesalam kenal.. kalau sudi, jemput singgah my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau berminat nak baca my travelling experiences ke 46 buah negara.. :)
ReplyDeleteSalsm kak.. Bysy ye bila dah balik .. Huwaa leh bayangkan bila ita balik nanti mesti busy gak.. Selamat mengajar kak
ReplyDeleteSalam Hana..mmg sedap ungkep ubi nih..mama pun pernah cuba :P
ReplyDeleteuummm...kat cini nak cakar tanah mana nak dptkan ubi?hihihi.....
ReplyDeletefeberet malong dulu.. kini.. dan selamanya.. ubi ungkep ni..
ReplyDeletehana punya ubi ni nampak menyelerakan..!!
hanaa cayang..lama akak x bertandang kesini..pekabo?? waduh ada ubi wehh..dh lama akak tak meng'ubi'kan diri..hehe!! xleh makan bnyk kembung pewut nnti..huhu!
ReplyDeletewaa...minggu lepas ada pucuk ubi goreng pedas, minggu ni ungkep ubi plak..tak angin ke badan ko Hana? hahaha...
ReplyDeleteSenang2 meh la jalan2 KL. Ada pesta buku dll... kalo singgah umah aku, leh la aku bagi ikan keli/talapia kat ko... Hehehe...
sedapnyaaaa.... lama dah x mkn ubi ungkep since arwah mak dah x de..:( nyummm nyum... :(
ReplyDeletetak perasan kakhana dh balik ke malaysia. huhu
ReplyDeleteapa2pun slmt menjalani aktiviti cikgu cikgu ekeke
rindu nk bc keletah heroes kakhana di jepun.
Assalammualaikum kak Hana cyng, lamanya dapur akak tak berasap ni...tetiba nampak ubi lak sedapnya....hehe akak bz yer...nanti leh sharing ilmu photography tu:)
ReplyDeleteBetul laa kata k dzana..dari pucuk ubi sampai ke isi ubi jd mangsa lepas geram org lama x balik msia nih..hihi..pasni wat dahan pokok kayu ubi bakar lak ye kak?hahaha..
ReplyDeletemmg besh ubi kayu berempah ni..tp yg ni mmg rebus ngan rempah sekali ye kak?aritu try resepi jiya,rebus dulu then goreng..pun sedap gak...lenkali leh try yg rebus2 ni lak
wah..kat mana kelas potograpi tu?nak itottt
Ndokkk!!!!!...
ReplyDeletekangennnnnnnnnnn banget nihh....
orak ker kembung weteng nge asik mangan ubi waeiii....hahhaha
anak angkat waras yo???
salam kak Hana,
ReplyDeleteWahhhh sedap klu makan di suatu petang musim hujan ni, hehehehe
ambil ukep ubi sepiring tukar ngan kek coklt kukus hana tu hehe
ReplyDeletewahh kecur air liur..da lame tak pekena nie....
ReplyDeletelamanya tak mkn nie....
ReplyDelete