buat kak.nor, tima kasih atas info dr majalah jelita sebentar tadi.. td masa tipon ader bau ikan pekasam tak?? hihihihi... alhamdulillah rezeki.. keluar lagi resepi2 hanamemories di majalah... blom sempat nak beli... insyaAllah nanti akan buat n3 mengenainya.... jom cepat2 dapatkan Jelita arini.... ^____^
ulam daun selom pemberian ros.. dah macam2 buat dgn ulam nih antaranya megi goreng daun selom, kerabu daun selom, telur dadar daun selom, tapi tak dan nak snap gamba... melantak jerk tau.. heeee....
RESEPI IKAN PEKASAM GORENGBahan-bahan
- Ikan pekasam
- Bawang merah - hiris
- Cili padi secukupnyer - belah dua atau hiris
- Cuci bersih ikan pekasam. Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut.
- Panaskan sedikit minyak. Goreng hingga masak/garing. Angkat. Guna minyak yang sama, goreng bawang dan juga cili. Angkat.
- Hidangkan. Jika suka boleh perahkan limau kasturi.
patut ler bau harum jeeee sihat ke dik?
ReplyDeletenmpk sedaaaap sgt... x tahan tgk nye.. meleleh air liur... lapaaar..
ReplyDeleteayu pow suka ikan perkasam...wah bertahun tak merasa...ikut orang juga buat ikan ni ada yg umphh ada yg biasa jer selalu serbu beli kat pekan rabu jer :D....wah jmpa ros kat kuantan ek...!
ReplyDeleteaha.. pekasam dengan nasik putih panas2.. mmg best.. kalau ade tempoyak lagi masyuk. nyum nyum.
ReplyDeletecam ne makcik nak gayakan mkn ikan pekasam ni?tak penh mkn.kat kuantan je ke ada ikan pekasam ni?ampunkan lah patik ya...byk nau benda tak tahu.
ReplyDeletetahniah tuk keluaran jelita.beli le tuk ai.ai jauh.you tau kan....gedik sikit ni
wahhh terbau-bau sampai ke sini dah kak ikan pekasam tu....hehe btw tahniah yer pada akak diatas resepi yg keluar jelita tu...nanti masuk blog tau kita yg jauh ni mana nak beli majalah tu tapi teringin gak nak nengoknya...:)
ReplyDeleteWeeeeyyy Hana...hahaha...expert nampak memanah...tepat gitu! ekekkeke...
ReplyDeletetahniah buat kak hana.. kuar majalah lagikkk... glemer gitu..kena beli la gak ek..
ReplyDeleteweh lama tak makan ikan pekasam. kalau balik kedah kena gak cari ikan pekasam ni sedap nyeeeee...
tahniah sekali lagi yo,kuar majalah lagi..pas nie akak nak gak ler kuar majalah hehehe....
ReplyDeletesedap tu pekasam akak pun suka makan ikan nih..
aku sukak ambu gorengan ikan pekasam tp orak doyan! ahahaha... ikan jeruk aku doyan! omedetou!!! lepas ni berenti jd cikgu jerlah! jd chef dgn jurugambar diri sendirik :D
ReplyDeleteassalamualaikum na....bestnyer dah balik tanah air tercinta...tak rindu Japan ke???emm...skrg hana dh sibuk dgn tugas harian kn..patut ler baunyer sampai sini...dr umah hana rupanyer, ida suka juga ikan pekasam...belah2 utara pun ada ni, first mkn kt umah mak mertua la...kalau belah timur, ikan pekasam lain sikit..diorg peram ngan nasi,yg jenis ni rasanya diaorg peram ngan beras goreng.
ReplyDeletemau bertambah 2,3 pinggan nasi dpt ikan pekasam ni...
ReplyDeleteeh goreng ikan pekasam ke tadi? patut tak dengar bunyi hp? heheh.. jgn jatuh lagi hp dlm kuali panas dah ler :)
ReplyDeletealahai Hana sedapnya..emm kalau kena dengan pulut gaul kelapa ni sedapnya!!..
ReplyDeleteikan pekasam ni mmg terbaik la kak hana. terus rase lapar. nyums!
ReplyDeleteTahniah kak..semenjak balik tanah air tercinta ni..rezeki melimpah ruah..amin....moga murah rezeki boleh jadi chef plak..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteRindunya kat hana's family ni.
Sori le yea lepas ni kita akan selalu skodeng dapur ni balik sebab semua skil yang dipelajari sebelum ni dah hilang tertinggal kat bt gajah.
jangan marah erk.
sedapnya ikan perkasam...1st time mkn masa kat kedah.masa tula baru mngenali apa tu ikan perkasam...
ReplyDeletegoreng dengan bawang besar dan cili dah sedap sgt.mkn pula dgn nasi putih panas2..mau 2,3 pinggan nasi tambah..=)
tahniah kak hana...
ReplyDeletemakin glemer akak sorang ni...he..he..
nanti mas pun nak cari jelita tu...
tak sabar2 nak tengok resepi2 kak hana,..
akak..pekasam ni klu goreng....semerbak bau satu rumah...
buat tak sabar2 nak makan nasi...kikiki
Tahniah kak!semoga makin maju jaya.. ^_^
ReplyDeletex pernah mkn ikan pekasam..hee
kalo goreng skali ngan beras2 tu..lg sedap kak. rangup sgt.
ReplyDeleteslalunya akan tambah daun kunyit skali masa goreng tu. lg harum semerbak.
Melelehhh okehhh....air liurr..
ReplyDeletesalam kak.. ikan pekasam tak pernah mkn... mcm mana la rasanya ye.. :)
ReplyDeleteNampak sedaaap. Nak rasa la... ;)
ReplyDeletesedapnya mkn ngan nai panas2..xlayan dh lauk2 lain
ReplyDeleteahkak yg dirindui.. ecece.. sedapkan air tangan ayah Ros tu. Alhamdulillah jumpa dia haritu nampak sihat sikit. kita pun jadik minat lak makan ikan pekasam ni. ajaran dari orang pahang gak ni. haha..
ReplyDeleteIna...
ReplyDeletesodap ikan pekasam tuh.Ni nak tnya,ikn pekasam ni jenis yg de serbuk beras tu ke?Akak selalu goreng,xyah basuh dah ikan tu.Sebab masa nk buat ikan pekasam tu dh mmg kena basuh betoi2.Terasa pelik lak bila Ina cakap kena basuh dulu.Kalo goreng ngn beras(serbuk2 yg melekat tu)lagi sedap...Pastu taruh le bawang ngn cili potong..Kat Perak bnyak jual tau...mmg femes kat sini.
terasa ngidam nak makan pekasam lak..ada sape2 nk hantar kat kite tak? hehe
ReplyDeleteIkan pekasam?
ReplyDeleteHana akak nak ke kualal kangsar area Tasik Raban. Kat situ fames ikan pekasam kan? nak sikit tak?heee
bau ikan pekasam goreng sampai ke sini
ReplyDeletesalam ziarah
http://aries08.blogspot.com
As'salam hana
ReplyDeleteikan pekasam..wah mahu kasi *droll* ker .. hehehe. sangat sedap ni hana, layan dengan nasi panas :D
suker ikan ni tp yg x suka bila achum2 je..ms mkn mmg x ingat!!
ReplyDelete*mek,dah siap marking..jgn stress sgt..enjoy2, balik BP! :)
Hello darling!!! Hru there??? Sorry for my late wishes, but Happy Teachers Day kak!!! hehehe ;)
ReplyDeleteWalaupun tak pernah rasa ikan pekasam, tapi gambar dari Kak Hana dah menunjukkan betapa sedapnya menu ni..
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteHarum semerbak bau ikan pekasam bila digorengkan.....pekena pulak ngan nasik panas2.....fuhhhhhh pengsan
Assalamualaikum Hana,
ReplyDeleteWah Cikgu Hana, skrg nie musim cuti sekolah,boleh lah dak Darwish manja2 sikit...sian dier....kata dia tk sihat ya...sian cepat sembuh ya Darwish...auntie tengok kan darwish dh nampak besar gitu...windu ngan darwish tau...lama tk tengok darwish posing...bye bye mucuk!! Cubit pipi cikit boleh??
ikan pekasam pon bole nampak cantek eh??? tapi bau dia tidak lah cantik..waaaaa
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteWah tahniah2 masuk jelita lagi... jelita kena ada online baru best ni...dapat juga baca.hehee :)
Pekasam tuh syok nye.. kat sini kite buat pekasam sendiri tau kak..tukar nama jadi pekasyammm...kuakuakua
Ijan
Assalamualaikum Hana Apa Khabar? Perrrhhh...sedapnya ikan perkasam, kalau makan dg nasi panas2 tak nampak telinga!
ReplyDeletekak hana, Kolej Komuniti paya Besar tuh ada gak buat kursus Fotography..mm tapi kak hana dah terer amek gamba..tayah join pon tapek..hehehhe
ReplyDeletePerghh, ikan perkasam ni fav. nurul... dapat makan ngan nasik panas, x ingat yg lain.. :D
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeleteapakhabar...seronok gak sesekali perkena ikan pekasam tapi akak takut makan sebab akak ada darah tinggi. mungkin akak boleh buat cara kamu untuk mengurangkan kemasinan dia kan
mcm best resipi ni~~ hehe very interesting and useful blog~ FOR PEOPLE like me yg x reti nk msk2 ni~hehe follow u~
ReplyDeletesalam.jom join a simple n easy ga kat my blog.tq...
ReplyDeletesalam hana....sedapnya ikan pekasam tu ...lama tak makan....tapi kena tengok juga kadang beli kena yg rasanya agak kurang sikit....tapi yg kat sini sampai terbau bau ke ptg pauh ni...he he....xoxo...
ReplyDeleteHanaaaaaaaaaaaaaa....cuti sekolah blk kampung 2 minggu kee?? X nampak ko menumbuk sambal pun ni...hehhee, argghhh rindu laaa...mana pp budak Darwish tu...meh nak cium sikit..
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteingat lagi tak kat ambe..ambe yg selalu nyibuk2 kat dapur akak tu..haha..
dah siap tanda kertas? keje paling best dibuat time cuti..wakakaka..
akak nak bgtau khabar gembira..alhamdulillah saya dh meteng..insyaallah arek patang mbulan..sebab tu tak masak..baguih tak alasan? ok..selamat menanda!
Assalamualaikum...Hana sekeluarga..
ReplyDeleteLama x dengo cerita hana ngan cucunda semua...semoga semua nyer baik baik aje yer... mcm mana ngan Danish sekarang... harap2 dah ada ramai kawan baru...
Hana pekabo....sedapnya...
ReplyDeleteas salam kak hana,
ReplyDeleteakak dok kuantan ke? bila blk msia? sy dah lama x bukak blog akak. taktau pun akak dah dok kuantan. kuantan kat mane? sayee kat tmn impian perdana,batu 6..
salam kak hana,
ReplyDeleteberuntungnya ada orang bawakan ulam. hehe.. segar ulamannya tu. :)
ikan pekasamgoreng tu.... memang terbau dah ni.. hihi
salam kak hana. actually gmbr dlm blog akak sume cantik2. akak pakai kamera apa? {sorry terkomen dekat sini...*_*}
ReplyDeletedo love ur blog so much as i really love cooking n try to learn more ;)
ReplyDeletedo visit my belog http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html
*Amal credit kan pada kak Hana*
Thank You!
salam perkenalan...jom singgah..beeest sangat blog nie!! jgn lupa follow:)
ReplyDelete