Monday, May 30, 2011

Ikan Pekasam Goreng

Pada minggu yang sudah, ros jintanmanis ada mencemar duli ke teratak amber di kuantan dengan pelbagai ole2 kampung... nih la antaranya ikan pekasam, daun selom, daun kesum, daun kunyit, kangkung.. aishhh macam2 ros bawa.... tima kasih ros atas pemberianmu itew.... akceli sejak duk kuantan nih la gheti makan ikan pekasam... cara masaknya rasanya sama ajer ngan org lain kot.... cuma goreng dengan cili, dan bawang sedikit.. jika suka boleh perahkan dengan limau kasturi... cuma aku tak pernah lagik wat ikan pekasam sendrik.... menurut ros, ikan pekasam nih dbuat oleh ayahandanya yang berketurunan banjar menggunakan beras goreng yg ditumbuk.. meh jemput makan tengahari! hihi....

buat kak.nor, tima kasih atas info dr majalah jelita sebentar tadi.. td masa tipon ader bau ikan pekasam tak?? hihihihi... alhamdulillah rezeki.. keluar lagi resepi2 hanamemories di majalah... blom sempat nak beli... insyaAllah nanti akan buat n3 mengenainya.... jom cepat2 dapatkan Jelita arini.... ^____^

ulam daun selom pemberian ros.. dah macam2 buat dgn ulam nih antaranya megi goreng daun selom, kerabu daun selom, telur dadar daun selom, tapi tak dan nak snap gamba... melantak jerk tau.. heeee....
RESEPI IKAN PEKASAM GORENG

Bahan-bahan
  • Ikan pekasam
  • Bawang merah - hiris
  • Cili padi secukupnyer - belah dua atau hiris
Cara-cara
  • Cuci bersih ikan pekasam. Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut.
  • Panaskan sedikit minyak. Goreng hingga masak/garing. Angkat. Guna minyak yang sama, goreng bawang dan juga cili. Angkat.
  • Hidangkan. Jika suka boleh perahkan limau kasturi.

54 comments:

  1. patut ler bau harum jeeee sihat ke dik?

    ReplyDelete
  2. nmpk sedaaaap sgt... x tahan tgk nye.. meleleh air liur... lapaaar..

    ReplyDelete
  3. ayu pow suka ikan perkasam...wah bertahun tak merasa...ikut orang juga buat ikan ni ada yg umphh ada yg biasa jer selalu serbu beli kat pekan rabu jer :D....wah jmpa ros kat kuantan ek...!

    ReplyDelete
  4. aha.. pekasam dengan nasik putih panas2.. mmg best.. kalau ade tempoyak lagi masyuk. nyum nyum.

    ReplyDelete
  5. cam ne makcik nak gayakan mkn ikan pekasam ni?tak penh mkn.kat kuantan je ke ada ikan pekasam ni?ampunkan lah patik ya...byk nau benda tak tahu.

    tahniah tuk keluaran jelita.beli le tuk ai.ai jauh.you tau kan....gedik sikit ni

    ReplyDelete
  6. wahhh terbau-bau sampai ke sini dah kak ikan pekasam tu....hehe btw tahniah yer pada akak diatas resepi yg keluar jelita tu...nanti masuk blog tau kita yg jauh ni mana nak beli majalah tu tapi teringin gak nak nengoknya...:)

    ReplyDelete
  7. Weeeeyyy Hana...hahaha...expert nampak memanah...tepat gitu! ekekkeke...

    ReplyDelete
  8. tahniah buat kak hana.. kuar majalah lagikkk... glemer gitu..kena beli la gak ek..

    weh lama tak makan ikan pekasam. kalau balik kedah kena gak cari ikan pekasam ni sedap nyeeeee...

    ReplyDelete
  9. tahniah sekali lagi yo,kuar majalah lagi..pas nie akak nak gak ler kuar majalah hehehe....
    sedap tu pekasam akak pun suka makan ikan nih..

    ReplyDelete
  10. aku sukak ambu gorengan ikan pekasam tp orak doyan! ahahaha... ikan jeruk aku doyan! omedetou!!! lepas ni berenti jd cikgu jerlah! jd chef dgn jurugambar diri sendirik :D

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum na....bestnyer dah balik tanah air tercinta...tak rindu Japan ke???emm...skrg hana dh sibuk dgn tugas harian kn..patut ler baunyer sampai sini...dr umah hana rupanyer, ida suka juga ikan pekasam...belah2 utara pun ada ni, first mkn kt umah mak mertua la...kalau belah timur, ikan pekasam lain sikit..diorg peram ngan nasi,yg jenis ni rasanya diaorg peram ngan beras goreng.

    ReplyDelete
  12. mau bertambah 2,3 pinggan nasi dpt ikan pekasam ni...

    ReplyDelete
  13. eh goreng ikan pekasam ke tadi? patut tak dengar bunyi hp? heheh.. jgn jatuh lagi hp dlm kuali panas dah ler :)

    ReplyDelete
  14. alahai Hana sedapnya..emm kalau kena dengan pulut gaul kelapa ni sedapnya!!..

    ReplyDelete
  15. ikan pekasam ni mmg terbaik la kak hana. terus rase lapar. nyums!

    ReplyDelete
  16. Tahniah kak..semenjak balik tanah air tercinta ni..rezeki melimpah ruah..amin....moga murah rezeki boleh jadi chef plak..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...
    Rindunya kat hana's family ni.
    Sori le yea lepas ni kita akan selalu skodeng dapur ni balik sebab semua skil yang dipelajari sebelum ni dah hilang tertinggal kat bt gajah.
    jangan marah erk.

    ReplyDelete
  18. sedapnya ikan perkasam...1st time mkn masa kat kedah.masa tula baru mngenali apa tu ikan perkasam...

    goreng dengan bawang besar dan cili dah sedap sgt.mkn pula dgn nasi putih panas2..mau 2,3 pinggan nasi tambah..=)

    ReplyDelete
  19. tahniah kak hana...
    makin glemer akak sorang ni...he..he..
    nanti mas pun nak cari jelita tu...
    tak sabar2 nak tengok resepi2 kak hana,..

    akak..pekasam ni klu goreng....semerbak bau satu rumah...
    buat tak sabar2 nak makan nasi...kikiki

    ReplyDelete
  20. Tahniah kak!semoga makin maju jaya.. ^_^

    x pernah mkn ikan pekasam..hee

    ReplyDelete
  21. kalo goreng skali ngan beras2 tu..lg sedap kak. rangup sgt.
    slalunya akan tambah daun kunyit skali masa goreng tu. lg harum semerbak.

    ReplyDelete
  22. Melelehhh okehhh....air liurr..

    ReplyDelete
  23. salam kak.. ikan pekasam tak pernah mkn... mcm mana la rasanya ye.. :)

    ReplyDelete
  24. Nampak sedaaap. Nak rasa la... ;)

    ReplyDelete
  25. sedapnya mkn ngan nai panas2..xlayan dh lauk2 lain

    ReplyDelete
  26. ahkak yg dirindui.. ecece.. sedapkan air tangan ayah Ros tu. Alhamdulillah jumpa dia haritu nampak sihat sikit. kita pun jadik minat lak makan ikan pekasam ni. ajaran dari orang pahang gak ni. haha..

    ReplyDelete
  27. Ina...
    sodap ikan pekasam tuh.Ni nak tnya,ikn pekasam ni jenis yg de serbuk beras tu ke?Akak selalu goreng,xyah basuh dah ikan tu.Sebab masa nk buat ikan pekasam tu dh mmg kena basuh betoi2.Terasa pelik lak bila Ina cakap kena basuh dulu.Kalo goreng ngn beras(serbuk2 yg melekat tu)lagi sedap...Pastu taruh le bawang ngn cili potong..Kat Perak bnyak jual tau...mmg femes kat sini.

    ReplyDelete
  28. terasa ngidam nak makan pekasam lak..ada sape2 nk hantar kat kite tak? hehe

    ReplyDelete
  29. Ikan pekasam?

    Hana akak nak ke kualal kangsar area Tasik Raban. Kat situ fames ikan pekasam kan? nak sikit tak?heee

    ReplyDelete
  30. bau ikan pekasam goreng sampai ke sini
    salam ziarah
    http://aries08.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. As'salam hana

    ikan pekasam..wah mahu kasi *droll* ker .. hehehe. sangat sedap ni hana, layan dengan nasi panas :D

    ReplyDelete
  32. suker ikan ni tp yg x suka bila achum2 je..ms mkn mmg x ingat!!


    *mek,dah siap marking..jgn stress sgt..enjoy2, balik BP! :)

    ReplyDelete
  33. Hello darling!!! Hru there??? Sorry for my late wishes, but Happy Teachers Day kak!!! hehehe ;)

    ReplyDelete
  34. Walaupun tak pernah rasa ikan pekasam, tapi gambar dari Kak Hana dah menunjukkan betapa sedapnya menu ni..

    ReplyDelete
  35. Salam Hana,
    Harum semerbak bau ikan pekasam bila digorengkan.....pekena pulak ngan nasik panas2.....fuhhhhhh pengsan

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum Hana,

    Wah Cikgu Hana, skrg nie musim cuti sekolah,boleh lah dak Darwish manja2 sikit...sian dier....kata dia tk sihat ya...sian cepat sembuh ya Darwish...auntie tengok kan darwish dh nampak besar gitu...windu ngan darwish tau...lama tk tengok darwish posing...bye bye mucuk!! Cubit pipi cikit boleh??

    ReplyDelete
  37. ikan pekasam pon bole nampak cantek eh??? tapi bau dia tidak lah cantik..waaaaa

    ReplyDelete
  38. Salam Kak Hana,
    Wah tahniah2 masuk jelita lagi... jelita kena ada online baru best ni...dapat juga baca.hehee :)

    Pekasam tuh syok nye.. kat sini kite buat pekasam sendiri tau kak..tukar nama jadi pekasyammm...kuakuakua
    Ijan

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum Hana Apa Khabar? Perrrhhh...sedapnya ikan perkasam, kalau makan dg nasi panas2 tak nampak telinga!

    ReplyDelete
  40. kak hana, Kolej Komuniti paya Besar tuh ada gak buat kursus Fotography..mm tapi kak hana dah terer amek gamba..tayah join pon tapek..hehehhe

    ReplyDelete
  41. Perghh, ikan perkasam ni fav. nurul... dapat makan ngan nasik panas, x ingat yg lain.. :D

    ReplyDelete
  42. salam hana,
    apakhabar...seronok gak sesekali perkena ikan pekasam tapi akak takut makan sebab akak ada darah tinggi. mungkin akak boleh buat cara kamu untuk mengurangkan kemasinan dia kan

    ReplyDelete
  43. mcm best resipi ni~~ hehe very interesting and useful blog~ FOR PEOPLE like me yg x reti nk msk2 ni~hehe follow u~

    ReplyDelete
  44. salam.jom join a simple n easy ga kat my blog.tq...

    ReplyDelete
  45. salam hana....sedapnya ikan pekasam tu ...lama tak makan....tapi kena tengok juga kadang beli kena yg rasanya agak kurang sikit....tapi yg kat sini sampai terbau bau ke ptg pauh ni...he he....xoxo...

    ReplyDelete
  46. Hanaaaaaaaaaaaaaa....cuti sekolah blk kampung 2 minggu kee?? X nampak ko menumbuk sambal pun ni...hehhee, argghhh rindu laaa...mana pp budak Darwish tu...meh nak cium sikit..

    ReplyDelete
  47. salam kak..
    ingat lagi tak kat ambe..ambe yg selalu nyibuk2 kat dapur akak tu..haha..
    dah siap tanda kertas? keje paling best dibuat time cuti..wakakaka..
    akak nak bgtau khabar gembira..alhamdulillah saya dh meteng..insyaallah arek patang mbulan..sebab tu tak masak..baguih tak alasan? ok..selamat menanda!

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum...Hana sekeluarga..
    Lama x dengo cerita hana ngan cucunda semua...semoga semua nyer baik baik aje yer... mcm mana ngan Danish sekarang... harap2 dah ada ramai kawan baru...

    ReplyDelete
  49. as salam kak hana,

    akak dok kuantan ke? bila blk msia? sy dah lama x bukak blog akak. taktau pun akak dah dok kuantan. kuantan kat mane? sayee kat tmn impian perdana,batu 6..

    ReplyDelete
  50. salam kak hana,
    beruntungnya ada orang bawakan ulam. hehe.. segar ulamannya tu. :)
    ikan pekasamgoreng tu.... memang terbau dah ni.. hihi

    ReplyDelete
  51. salam kak hana. actually gmbr dlm blog akak sume cantik2. akak pakai kamera apa? {sorry terkomen dekat sini...*_*}

    ReplyDelete
  52. do love ur blog so much as i really love cooking n try to learn more ;)

    do visit my belog http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html

    *Amal credit kan pada kak Hana*

    Thank You!

    ReplyDelete
  53. salam perkenalan...jom singgah..beeest sangat blog nie!! jgn lupa follow:)

    ReplyDelete