RESEPI PUCUK UBI GORENG PEDAS
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- Seikat pucuk ubi
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sejemput ikan bilis kopek - cuci
- 10-15 biji cili padi - bergantung kepedasan masing2
- 1 tangkai lada merah
- minyak utk menumis secukupnya
- garam dan perisa jika suka
- Celur pucuk ubi sehingga lembut. Toskan, basuh dan perah. Kemudian cerai2kan. Ketepikan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili padi dan juga lada merah.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan naik minyak.
- Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa.
- Masukkan pucuk ubi yg telah dicelur tadi. Gaul mesra. Biarkan sebentar. Matikan api dan siap dihidang dengan nasi putih hangat.
Tak penah dgr lagi pucuk ubi grg. Pestime ni, sungguh jakun saya.
ReplyDeletesalam sha.... kabare dear? try la.. nanti ilang la jakun tuh.. sodap taw.. hihi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam lam den x makan pucuk ubi ni..lepas2 ni leh le masak..nak cari pucuk ubi kat pasar tani...
ReplyDeletemak hanaaaaa...
ReplyDeletesusah2 je masak tuk saya...mekaseh eh... :0)
laparrr, e taikimas :D
ReplyDeletekak! waduhhhhhhhh kempunan ini pucuk ubi lorrr! mak kita suke goreng pedas2 gini! mmg sedap! tp angin sana sini lerrr lepas makan! wakakakak... ini mesti setiap kali ambik gmbr baldi penuh ngan air ketiak ahahaha...
ReplyDeleteakak..miss u...
ReplyDeletemas tak pernah buat lagi pucuk ubi goreng..
boleh try nanti...
sedapp jerk nampak pucuk ubi tu...
Assalamulaikum Hana
ReplyDeletelain kali tak yah tonggeng2 Hana suruh jer Darwis tolong snap gambo2 tu.. hihihi
pucuk ubi ni kalau rebus pon sodap gak ni. colek sambal kacang..pengsannn kalau makan.. :DD
Wah! Pucuk ubi goreng lain dari yang lain. first time dengar ni ;)
ReplyDeletetak pernah masak cam ni..
ReplyDeletemcm best je
weeee~~ ada pucuk ubi dlm peti ^^
ReplyDeleteHana, ko dpt mana pucuk ubi tu...akak x nampak pun tumbuh melata kat rumah koo...hahahhaa..ko kutip yg kamben sapa punya nak makan tuh..keji koooo..hahahahhaa
ReplyDeletehr tu jantung pisang..ni pucuk ubi plak..sedapnyer!kite pun dah lama x mkn :p~
ReplyDeleteword verification:tercer..hahah tercecer ayaq lioq! :DD
Salam hana...
ReplyDeleteMemang sedap pucuk ubi masak cam gini kan....ringkas tapi best...:)
Ina,
ReplyDeleteLamanya akak tak singgah sini dan lamanya tak nampak makanan kat sini. terliur nampak pucuk ubi kayu tu. dah berzaman tak makan sebab kalau nak makan, kena pegi pasar tani beli. huhuhu
Kena siapkan cepat homework ni. Confirm sedap punya. Betul tak sifu?
ReplyDeletesalam hana...kabareeee...? seronoknya tgk dak kecik tu...bolat sungguh mata die...pipi yg labuh aduhhhh...
ReplyDeleteaishh pestime tgk org masak pucuk ubi gini..biasa yg lieza tau..masak lemak jer ler...
hahahahaha.....takkan sampai tonggeng menunging gitu sekali....
ReplyDeletehaa... akak pun pernah gak goreng pucuk ubi mcm gini..... mmg bestlah.. actually pucuk ubi mmg sedap masak mcmana pun malahan.. dicelur cicah budu/sambal belacan pun dah sedap sgt2.. hehe...
ReplyDeletedengar pucuk ubi dah terbayang pucuk ubi celur dgn kuah singgang dan budu tp seme tu kena pantang lah byk sgt alahan klu mkn benda2 tu seme jd kita tengok ajelah.rasanya sejak beranak sik kembar tak pernah lagi mkn pucuk ubi ni klu budu tu rasany dah sethn kot..haaa lama nya.
ReplyDeletecomel pulak puding kat umah kak ummi tu yer
tingat masa masak lemak pucuk paku kat nihon haha keras kejong pucuk paku nihon tu. jenuh merebus!
ReplyDeleteWow.. menu menggoda dari Kak Hana.. Lama tak jamah menu ni.. yummy...
ReplyDeleteni goreng campur skit tempoyak...wallah!!
ReplyDeleteselamt menonggeng! hihi
hye hana..saya review blog hana..mintak izin share gmbr+blog :)
ReplyDeleteuuiiisssyyy sedapnyaaa.... Dedolu selalu masak sayur ni, Makan dengan bubur nasi.. Mak Aiiiihhhh konpem nak buat balik ni kang..
ReplyDeleteTq hana, peringatkan daku pasal lauk nih..
uwaaa ilanglah rindu kat pucuk ubi tu...mmng sedap masak mcm ni..kena kalau mak sendiri yg masakkan..lagi sedap...takpelah masak sendiri pun sedapkan..
ReplyDeleteHana, cuba tengok sini...ada PERAAAMMMPOOOKKK curi gambar kooo...hehehhee...adeeiii
ReplyDeletehttp://sendukjebat.blogspot.com/2009/09/resepi-ramadhanbubur-ayam-sambal-getul.html
Salam Kak,
ReplyDeleteMintak pucuk ubi goreng!!! nak dua pinggan tawww!
Ijan
amboiii sedapnya!!!!!!!!
ReplyDeleteAte tak suka masak, suka makan aja. Tapi setiap kali nyinggah 'umah ni' mesti 'terpaksa' cuba masak gak resepi2 yg tertera..;)
ReplyDeleteselamat hari guru kak hana..
ReplyDeleteHAPPY TEACHER'S DAY UNTUK CIKGU HANA..
ReplyDeleteSemuga menjadi cikgu yang terbaik untuk anak-anak murid ya.
Hanaaaaaaaaaaaaaa....bz ke...Happy Teacher's Day buat ko yg tercayang...moga2 ko tabah la eh sepanajang mengajor di Sek. Bukit Goh Chok Thong tuh..hehehhee
ReplyDeleteslmt hari guru utk hana...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenak try gak la resipi ni..sy mmg suka pucuk ubi cuma tak tau lak goreng pun sodap..hehe
Salam windu.... mana shoutbox tu hana... senang nak tanya kabo kalau ada....
ReplyDeleteSelitkan belacan tambah lagi sedap..nyamm..nyam..
ReplyDeletedah tlupa la hana nk bt ucapan ni : slmt hari guru! :) bnyk dpt hadiah?
ReplyDeleteDarwish.... you dah lupa kat I ke....huhuuuhuaaa... takpa lah, I datang nak kasi you kek ni... nanti jgn lupa dtg bawa adiah tau... kalau tak, takmo jumpa dah pas ni....
ReplyDeletecikgu, sibuk eh..nnti kita bg cuti 2 minggu ya ;p
ReplyDeleteSalam Cikgu Hana,
ReplyDeleteLama tak singgah sini.... Wanida biasanya wat masak lemak or rebus jer... Nanti nak try goreng plak....
salam, tima kasih share resepi.suami teman baru je petik pucuk ubi kayu masa cek duk blogwak umah kawe..datang le idea.klu idak celur je kejenya, cuma nak tanya pucuk ubi apa yg dlm resepi hana, ubi kayu or ubi kledek?
ReplyDelete