Wednesday, March 14, 2012

Chocolate Chips Brownies



dah lama tak cter pasal masak2 kan..... rindu la pulak! sejak balik mesia nih mmg jarang2 nak masak macam2... nak apa order ajer kat kedai! nih menu yg ntah jaman biler punyer.. nyuruk dlm folder je.. kalau jd baja tuh simbah kat pokok, dah lama berbuah la kot.. haha... layan jer la yer.. bronis yg nih xde la chewy sgt.. ala kek cuma nak mudah dan senang jadikan bronis. ppon tetap sedap.. ni skill photography pon dah berkarat! xde la lagi ke'terliur'annya.. haha... ppon tahniah wat membe2 yg lain yg makin mantop! bukan skill photo jerk tp masak2annya.. tahniah tahniah...

sebelum tuh nak terima kasih pada mereka2 yg sudi memberikan komen pd n3 Dania yang lepas.. alhamdulillah dan terima kasih atas ingatan korang.. belum sempat lg nak membuat kunjungan balas semuanya.. namun insyaAllah akan ku cuba ye! insyaAllah.. bukan takat nak bw jer.. nak edit link kengkawan kat tepi tuh pon lom menyempat! apatah lg header kat atas tuh yg dah tinggal kenangan.. hentah la bila.... jap lagi plak nak gerak balik kampong... mudah2an perjalanan selamat.. k lah! jom tgk resepi..

CHOCOLATE CHIPS BROWNIES
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula perang - kisar dahulu
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/3 cwn minyak masak@butter cair
  • 1/2 cawan chocolate chips
Cara-cara
  • Panaskan oven 180. Griskan loyang dengan butter. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan kecuali choc chips ke dalam mangkuk. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
  • Bila dah sebati masukkan separuh choc chips. Kemudian tuang ke dalam loyang dan tabur baki choc chips tadi.
  • Bakar 25-30min sehingga masak. Potong dan hidangkan.

41 comments:

  1. jeng jeng jengggg.. selamat memanaskan kembali dapur ini ye mama Dania Nur Zahra... akak mu ini sentiasa menanti & menanti tak pernah jemu...

    ReplyDelete
  2. Welcome back k.hana
    Opocotttt Tgk Ada n3 akak
    Rindu ketat2 taw
    Oishii sou Tgk ptg2 brownies ni

    ReplyDelete
  3. tetap menanti resepi dari akak! hhihi

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Hana...Semoga selamat dalam perjalanan pergi dan pulang...Ohh bawa Dania jumpa nenek dia yaaa....

    Rindu nak tgk paparan demi paparan resipi dari akak lagiiiii....

    ReplyDelete
  5. Aslmkum Hana.tahniah kelahiran princess Dania....comeii.moga tambah bahgia dg kehadiran baby.
    brownies..yummm...moga terus update blog...nanti byk sawang..hi..hi..

    ReplyDelete
  6. yeyyyy resepi k hana kembali!! :D

    ReplyDelete
  7. t'kebil mata tgk blog list akak naik..btl ke x nih?? adakah daku b'mimpi...?? hehehheeeee....

    welcome back kak....klu x update selalu pun x per...sesekali timbul mengubat rindu dendam...ceeewahhhh!!

    balik sri medah ea kak...semoga selamat pergi-balik..amin.

    ReplyDelete
  8. yeyeaa...k.hana daa kembali membaking!
    betol tue..timbul skali skala pon xpaa.. :)

    ReplyDelete
  9. akhirnya, brownies ni jenis chewy ke cakey ye?

    ReplyDelete
  10. salam kak hana......waaaaa welcome back...moga2 berkekalan laa mengupdate tau...rindu bangat sihh...dr kagawa...smpi ke dubai kite tgu akak update huhuh...tahniah di atas kelahiran...

    ReplyDelete
  11. Wiyuuuu....dr jaman saya jd silent reader, kutuk3 mesera dlm hati smpai dh sakan haku plak berbelog ni sib baik nk juga buat kambek mak jemah oii! Asik menggentel anak dara aje ehhh.... Welcome back hana, sokmo mokcik nunggu lintas langsung dr kamoo ..

    ReplyDelete
  12. akhirnya kuor jugak resepi baru wpun dah jadi baja... he he he

    balik seri medan ya... cuti sekolah cikgu bawak Nur Dania Zahra g jenjalan balik kampung jumpa nyai ya. semuga selamat diperjalanan.

    ReplyDelete
  13. Selamat pulang ke kg kak.. Bestnya cuti sek ye.. Rajin2 update ye

    ReplyDelete
  14. oppppss!!! apa dah nyai dah nanyuk ni. sorry ya Dania Nur Zahra ....

    ReplyDelete
  15. welcome back kak hana!!!!!!!!!!!!!
    x sabar nk kembali ke zaman 'tiap2 hari wajib tenung2 resepi baru yg akak tayang' =)

    ReplyDelete
  16. salam rindu... kenang daku dlm doamu.. cehcehcehh.. rasa nk hug2 sikecik comel tu

    ReplyDelete
  17. Ada kah daku bermimpi......ohh tidakk memang betul ini dapur neng hana batu pahat mari... selamat bersiaran...baby sehat?

    ReplyDelete
  18. geleng2 kepala sambil dtg sini ehehehe... selamat pulang ke kampung jgn balik lama2 :D

    ReplyDelete
  19. wahh dah berasap dah dapur akak ni..sukax2 semoga selamat sampai ke kg yer kak.:)

    ReplyDelete
  20. Weeeeeeeeeee...mokcik dah kembali ke dapur...tahniah, tahniaaahhh...suka akak dgr... Hana, ko gantikan tempat akak yea...akak nak simpan2 buku resepi semua daahh, nak bukak buku lain pulak...hahaha... Oh ya kelmarin ko sms nak balik kg eh...ya laaa...balik makan cucur jawa banyak2 yeaaa...selamat pergi dan balik semula Kuantan la yeaaa, amiiinn..

    Mat tu mesti dah pergi basuh muka, sbb dia rasa dlm mimpi tengok entry ko tiba2 muncul ni kot...hehe

    ReplyDelete
  21. Salam Hana,ini kiranya pemanis mulut untuk sang puteri ya???Kebetulan kak ros pun buat brownies.Mari kita tukar suka sama suka ya.

    ReplyDelete
  22. masak juga yeeee terubat rindu kat masakannya.....ambikkk angin dulu yeeee..sdp nak try le

    ReplyDelete
  23. Assalam Dik Hana...maaf Akak lama lost in my own world....and tetiba jer muncul kembali....dan syukur Alhamdulillah dengar khabar Hana dah mendapat seorang puteri...I still owe you the PIF...at the moment tengah siap2 nak gerak ke PD.dan doa Akak moga Adik juga selamat sampai ke destinasi yang dituju...Amin!

    ReplyDelete
  24. akak! hishashiburi! genki desuka? :D
    omedetou! baby Dania yg comey bangat! selamat cuti2 sekolah. eheh ingt balik kg Darwish kat sini. hehe..:D

    ReplyDelete
  25. Salam Hana, warming up dapor ek... tak sabar nk tengok juadah2 istimewa Hana...

    ReplyDelete
  26. semekom...
    lame menghilang,tup...tup kuar ngan n3 dania...comel lak tu...hhehehhe....
    nak2 tayang brownies tu time sejik2 camni...memang i loike....
    nk cakap nih...
    riiiiiiiiiiiinnnnnnddddduuuuuuuuuunye kat akak!!!!!

    ReplyDelete
  27. Cayang Hana...akak kopipes recipe..
    moga ibu dan baby sihat...
    lama benor nunggu nak masak2 kan..heee

    ReplyDelete
  28. As'slam Hana cayangg

    wehhh...rindu banget dengan masakan Hana dah ni, k.ct pun bercuti2 sakan ni, sejak balik dari kampung betapa aje malas nak update dan masak2lah..ponat endbi dengan cuaca yang hujan2 ni kain asik tak kering jer. Tu yang nak masak2 lemau jerk rasa..hehehe

    Alhamdulillah akhirnya bersiaran juga dapur mu ya Hana, semoga terus suksess ya walau dah ada baby Dania..hehehe.jangan curik2 tulang lagi tau..hahaha

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Kak Hana.
    Hadoiiii..winduu. Lama betul tak update n3 masak2 ni. Baby comei sihat ya.

    ReplyDelete
  30. Welcome back Hana. I ni baru jer berjinak jinak dengan blogging dan baru nak berkenalan dg Hana. Tengok2 lama menyepi. Jgn lupa singgah kat my blog http://aziejaya.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. dia mula dahhh theee i like! Jemput singgah my latest entry: Lelong! Lelong!

    ReplyDelete
  32. salam rindu hana cayang..ish akak x pasan bila hana kembali..tahniah atas kelahiran baby girl yg sgt tomei & dinanti2kan..really happy for uu..muaaaahhh!!!

    ReplyDelete
  33. selamat berblogging balik kak hana hehe

    ReplyDelete
  34. Selamat kembali berblog dan memasak Hana. Dari rmuah kak gerau, nmpk rmh Hana terus terjah.

    ReplyDelete
  35. Alahai ina windu ngan ina apa2 selamatye,akak pun makin malas nak update blog ni

    ReplyDelete
  36. dah berasap pon oben ko eh, akuuu jugak yg tak berasap-asap. BUkan apaaaaa, plug rosak. Lalalalal~~~alalalala~~lalal..errr ko ada elctrician yg mantops tak, leh anto ke ghomah aku kasik tak rosak sepanjang hayat..ahakz!!

    ReplyDelete