lagi menu peram yang telah pon terhangit dipasaran.. menu keluaran JELITA bulan Jun 2011 yg lalu.. xpe la kan wpon dah jadi baja... heeee.. berbalik menu nih, biasa kita dengar kerabu jantung pisang nih dgandingkan dgn isi ikan (ada setengahnya dgn mencampurkan santan), kali ni sajer aku try menggunakan ikan bilis. sedap sekali lebih2 lagi lepas hidangkan terus makan. terasa kerangupan ikan bilis tuh.. dan untuk petua jantung pisang putih melepak selepas direbus, rebus terendam keseluruhan jantung pisang. jgn biarkan terapung. buat la apa cara sekalipon.. hihi.. dah masak toskan dan biarkan seketika hingga agak sejuk, kemudian baru potong supaya 'getah' yg membuatkn lebam tuh ilang. nih petua dr ibu mertuaku... masa aku buat nih, ilmu ibu mertua blom sempat dituntut.. hihi.. jom semak resepi.. sblm tuh terima kasih pada kak.ayu SG yg sudah mencuba resepi nih dan juga mungkin yg lain2..
p/s : ada sape tau tak, apesal tak leh nak ubah bloglist aku tuh eh?? dah try berkali2 tp tak leh jugak! dah 'jem' ke blog aku nihh.. huhu..
KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS
by : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- satu biji jantung pisang
- 3 biji bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 6-10 biji cili padi
- 1 tangkai lada merah - hiris
- 1 inci belacan bakar
- 1/2 biji bawang besar - mayang halus
- 1 biji tomato - buang empulur dan hiris
- 2 biji limau kasturi - lebihkan jika ingin lebih masam
- 1 mangkuk kecil ikan bilis goreng
- gula@perisa
- garam
- Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga ke kulit yang putih. Rebus dengan sedikit garam lebih kurang 15minit atau hingga masak/lembut. Toskan, perah dan hiris nipis. Ketepikan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lada merah, dan belacan bakar hingga lumat.
- Satukan jantung pisang yg telah dihiris tadi, bawang besar mayang, dan tomato.
- Kemudian masukkan garam, sedikit gula@perisa dan juga bahan tumbuk tadi.
- Masukkan ikan bilis goreng.
- Perahkan limau kasturi. Ambil jus sahaja.
- Gaul mesra.
- Segera dihidang ketika ikan bilis tengah rangup.
Assalamualaikum Kak Hana. Menu dah jadi baja pun ok lah. janji ada update n3 baru..Heeee...Tq kak!..sue hangkut resepi dulu ya...:))
ReplyDeletedia sudah mari... jantung pisang lak kali ni... hehehe
ReplyDeletewelcome back kak ina :)
yuhuuuuuuu dia ni kan asyik main nyorok2 jerr dgn komodo diaaaa ahahaha... pos jantung pisang ke sini! kalau tak de jantung pisang pos jantung akak pun boleh hihihi... nak gantikan jantung apa dia? ada idea tak??? :D
ReplyDeletesalam
ReplyDelete..akk dah cuba manu jantung pisang ni..siap beli majalah jelita lg tu....sdp tau meratah aje kerjanya....
sangat terliur di situ...
ReplyDeletewaduh my fav kerabu ni kak...sedapnya!.nanti boleh cuba ni:)
ReplyDeletealahaii kak hana..smlm kt carrefour berlambak jantung pisang rugi xbeli..kalo x musti da cube.....nk keen carik balik nii terliurr la plak tgkk
ReplyDeleteOh mama puteri dah sempat nak mengn3.. sihat kak? rindunyer kat akak.. kak sedapnyer mkn kerabu jantung ni.. selalu masak lemak atau wat urap..tq syer petua.. tak tau lak lebam bab x tenggelam.. maklumlah selalu rebus memang hitam ha ha ha
ReplyDeletesiap duduk lam perahu ha....sgguh versatile!
ReplyDeletekak hanaaaaaaaaaaaaaaaaa... laju laju merempit ni... aku pun dah buat resepi hakak ni. 2,3 kali gak ketagih ngan lauk ni. jolok jantung pisang semata nak buat kerabu ni. jolok? akakaka.
ReplyDeleteakak, aku pun gitu jugak, ko tak yah sesusah hati nak add or remove bloglist ko tu. ko buat je 2nd bloglist. hbis cerita. sebab aku pun dh problem lma gak ngan bloglist tu. sudahnya kak nor suh buat yang lain. jadi punnn..setelll
mek! kerabu cun duk dlm sampan ya.. :)
ReplyDeletebloglist tu tak yah layan la.. mmg dah lama bengong.. blog2 lain pun banyak yg kena.. haa. tu la.. tenggelam lama sgt, pastu timbul pun kejap2 jer.. hehe..
eh.. dah biak komodo gak ke? haha
Cmtuler rajin ngapdet....kalo anak dara tu ngaco, bwk gi dapur sekali, bagi main senduk, piuk belange...:)
ReplyDeletekreatifnya.... kalau nak makan pecahkan saja cili padi tu, baru tau tinggi rendahnya lagit...auuuhhhwwww pedesss!
ReplyDeletesedapnye..sy suka kerabu jantung..err semua jenis kerabu sbnrnya..kebetulan plk br tadi dpt jantung pisang free..wah!!esok boleh projek kerabu ni..
ReplyDeleteWeeee..jantung pisang tu dah mcm sampan, apasai x layarkan ke Cenderawasih sikit.... ^___^. Ni mokcik lepas berpantang makan bilis berulam jantung xpa keee...hehe
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletewelcome back kakakku :)
rindu ngan abg. darwish lagi, kasi tanyang sikit, hehehe... nakal tk die sejak dh jd abang ni...
sedapnya kak hana kerabu jantung...ingat tak kat saya lagi kak? hehehhe..tapi sekarang dah ada blog sendiri...kekeke
ReplyDeleteSedapnye..ni kira menu untuk orang tengah on diet la ni..hihi..
ReplyDeleteWelcome back besan ku cayang! Amboi2 bersampan dah ya... makan cikit2 jer, kang kembung lak si tecik tu. Darwish buat apa tu.... lama dah tak jalan2 dgn Liana... Along punya blog list pun kekadang jam.... ramai sgt kot dalam list tu. Nanti cuba lagi di lain hari akan ok sendiri.
ReplyDeleteMbakyu,
ReplyDeleteyolaa selalu mangan karo ikan,karo santan..wallaaa ada lak daun kencur..krup krap mamgan..kue wes sihat yoo!!!
Jantung yang telah kau kerabukan, di manakah hatinya? owhhhhhh mak lampir sungguh kau hana...bak sini semangkok.
ReplyDeleteassalam hana,
ReplyDeletewah ..eh ..dah mula beroperasi dapur maya ni ya..heheh adui ai..baru terperasan ..termiss entry sebelum ni..kerabu jantung pisang ni memanglah sedap sungguh ..akak suka 2 thumbs up for this!!eh 4 lah..plus the toes heheh
wah dah hangat nampaknye...:P
ReplyDeletebtw thanks for the info unt rebus jantung tuh nanti i prektis okeh
akak!! renduu.. nak baca coleteh2 akak yg best tu. hehe..
ReplyDelete*eh napa bloglist tu? xpolah kak. masih beribu2 lemon org dtg tiap hari kat sini. hehe..
sedap nie...untuk tambah susu badan pun bagus gak makan jantung pisang nie...
ReplyDeletehana dah start enjin masak ye...lepas nie boleh la kerap kelebet blog nie...hehhee