Monday, March 19, 2012

Kerabu Jantung Pisang Ikan Bilis


lagi menu peram yang telah pon terhangit dipasaran.. menu keluaran JELITA bulan Jun 2011 yg lalu.. xpe la kan wpon dah jadi baja... heeee.. berbalik menu nih, biasa kita dengar kerabu jantung pisang nih dgandingkan dgn isi ikan (ada setengahnya dgn mencampurkan santan), kali ni sajer aku try menggunakan ikan bilis. sedap sekali lebih2 lagi lepas hidangkan terus makan. terasa kerangupan ikan bilis tuh.. dan untuk petua jantung pisang putih melepak selepas direbus, rebus terendam keseluruhan jantung pisang. jgn biarkan terapung. buat la apa cara sekalipon.. hihi.. dah masak toskan dan biarkan seketika hingga agak sejuk, kemudian baru potong supaya 'getah' yg membuatkn lebam tuh ilang. nih petua dr ibu mertuaku... masa aku buat nih, ilmu ibu mertua blom sempat dituntut.. hihi.. jom semak resepi.. sblm tuh terima kasih pada kak.ayu SG yg sudah mencuba resepi nih dan juga mungkin yg lain2..

p/s : ada sape tau tak, apesal tak leh nak ubah bloglist aku tuh eh?? dah try berkali2 tp tak leh jugak! dah 'jem' ke blog aku nihh.. huhu..

KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • satu biji jantung pisang
  • 3 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 6-10 biji cili padi
  • 1 tangkai lada merah - hiris
  • 1 inci belacan bakar
  • 1/2 biji bawang besar - mayang halus
  • 1 biji tomato - buang empulur dan hiris
  • 2 biji limau kasturi - lebihkan jika ingin lebih masam
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis goreng
  • gula@perisa
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga ke kulit yang putih. Rebus dengan sedikit garam lebih kurang 15minit atau hingga masak/lembut. Toskan, perah dan hiris nipis. Ketepikan.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lada merah, dan belacan bakar hingga lumat.
  • Satukan jantung pisang yg telah dihiris tadi, bawang besar mayang, dan tomato.
  • Kemudian masukkan garam, sedikit gula@perisa dan juga bahan tumbuk tadi.
  • Masukkan ikan bilis goreng.
  • Perahkan limau kasturi. Ambil jus sahaja.
  • Gaul mesra.
  • Segera dihidang ketika ikan bilis tengah rangup.

25 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Hana. Menu dah jadi baja pun ok lah. janji ada update n3 baru..Heeee...Tq kak!..sue hangkut resepi dulu ya...:))

    ReplyDelete
  2. dia sudah mari... jantung pisang lak kali ni... hehehe
    welcome back kak ina :)

    ReplyDelete
  3. yuhuuuuuuu dia ni kan asyik main nyorok2 jerr dgn komodo diaaaa ahahaha... pos jantung pisang ke sini! kalau tak de jantung pisang pos jantung akak pun boleh hihihi... nak gantikan jantung apa dia? ada idea tak??? :D

    ReplyDelete
  4. salam
    ..akk dah cuba manu jantung pisang ni..siap beli majalah jelita lg tu....sdp tau meratah aje kerjanya....

    ReplyDelete
  5. waduh my fav kerabu ni kak...sedapnya!.nanti boleh cuba ni:)

    ReplyDelete
  6. alahaii kak hana..smlm kt carrefour berlambak jantung pisang rugi xbeli..kalo x musti da cube.....nk keen carik balik nii terliurr la plak tgkk

    ReplyDelete
  7. Oh mama puteri dah sempat nak mengn3.. sihat kak? rindunyer kat akak.. kak sedapnyer mkn kerabu jantung ni.. selalu masak lemak atau wat urap..tq syer petua.. tak tau lak lebam bab x tenggelam.. maklumlah selalu rebus memang hitam ha ha ha

    ReplyDelete
  8. siap duduk lam perahu ha....sgguh versatile!

    ReplyDelete
  9. kak hanaaaaaaaaaaaaaaaaa... laju laju merempit ni... aku pun dah buat resepi hakak ni. 2,3 kali gak ketagih ngan lauk ni. jolok jantung pisang semata nak buat kerabu ni. jolok? akakaka.

    akak, aku pun gitu jugak, ko tak yah sesusah hati nak add or remove bloglist ko tu. ko buat je 2nd bloglist. hbis cerita. sebab aku pun dh problem lma gak ngan bloglist tu. sudahnya kak nor suh buat yang lain. jadi punnn..setelll

    ReplyDelete
  10. mek! kerabu cun duk dlm sampan ya.. :)

    bloglist tu tak yah layan la.. mmg dah lama bengong.. blog2 lain pun banyak yg kena.. haa. tu la.. tenggelam lama sgt, pastu timbul pun kejap2 jer.. hehe..

    eh.. dah biak komodo gak ke? haha

    ReplyDelete
  11. Cmtuler rajin ngapdet....kalo anak dara tu ngaco, bwk gi dapur sekali, bagi main senduk, piuk belange...:)

    ReplyDelete
  12. kreatifnya.... kalau nak makan pecahkan saja cili padi tu, baru tau tinggi rendahnya lagit...auuuhhhwwww pedesss!

    ReplyDelete
  13. sedapnye..sy suka kerabu jantung..err semua jenis kerabu sbnrnya..kebetulan plk br tadi dpt jantung pisang free..wah!!esok boleh projek kerabu ni..

    ReplyDelete
  14. Weeee..jantung pisang tu dah mcm sampan, apasai x layarkan ke Cenderawasih sikit.... ^___^. Ni mokcik lepas berpantang makan bilis berulam jantung xpa keee...hehe

    ReplyDelete
  15. salam,

    welcome back kakakku :)

    rindu ngan abg. darwish lagi, kasi tanyang sikit, hehehe... nakal tk die sejak dh jd abang ni...

    ReplyDelete
  16. sedapnya kak hana kerabu jantung...ingat tak kat saya lagi kak? hehehhe..tapi sekarang dah ada blog sendiri...kekeke

    ReplyDelete
  17. Sedapnye..ni kira menu untuk orang tengah on diet la ni..hihi..

    ReplyDelete
  18. Welcome back besan ku cayang! Amboi2 bersampan dah ya... makan cikit2 jer, kang kembung lak si tecik tu. Darwish buat apa tu.... lama dah tak jalan2 dgn Liana... Along punya blog list pun kekadang jam.... ramai sgt kot dalam list tu. Nanti cuba lagi di lain hari akan ok sendiri.

    ReplyDelete
  19. Mbakyu,
    yolaa selalu mangan karo ikan,karo santan..wallaaa ada lak daun kencur..krup krap mamgan..kue wes sihat yoo!!!

    ReplyDelete
  20. Jantung yang telah kau kerabukan, di manakah hatinya? owhhhhhh mak lampir sungguh kau hana...bak sini semangkok.

    ReplyDelete
  21. assalam hana,
    wah ..eh ..dah mula beroperasi dapur maya ni ya..heheh adui ai..baru terperasan ..termiss entry sebelum ni..kerabu jantung pisang ni memanglah sedap sungguh ..akak suka 2 thumbs up for this!!eh 4 lah..plus the toes heheh

    ReplyDelete
  22. wah dah hangat nampaknye...:P
    btw thanks for the info unt rebus jantung tuh nanti i prektis okeh

    ReplyDelete
  23. akak!! renduu.. nak baca coleteh2 akak yg best tu. hehe..
    *eh napa bloglist tu? xpolah kak. masih beribu2 lemon org dtg tiap hari kat sini. hehe..

    ReplyDelete
  24. sedap nie...untuk tambah susu badan pun bagus gak makan jantung pisang nie...

    hana dah start enjin masak ye...lepas nie boleh la kerap kelebet blog nie...hehhee

    ReplyDelete