Assalamualaikum dan salam sejahtera.... mengejar kesempatan utk memasukkan n3.. lately nih banyak yang disibukkan dan kadang tu sajer2 menyibukkan diri makanya tak dan dan la nak update blog... pada kengkawan yang blom sempat hana blogwalking tuh insyaAllah kunjungan akan tiba bila ada kesempatan ye.. ppon tima kasih pada yang masih setia dan sudi dengan hanamemories. pada blogger baru selamat berkenalan.... :)
berbalik pada kek yang sangat sedap nih.... agak berbeza sedikit dengan kek red velvet yang sblm2 nih... sebabnya yang nih agak mudah (pada aku la...) dan ianya sangat la moist... bleh la nak kategorikan the best red velvet cake.. idea resepi nih dari SINI.. nak tengok video pon ada disitu.. tapi resepi yang nih aku dah olah sedikit ... tak sampai sejam kek sedap dah siap! jom tengok resepi...
RESEPI KEK RED VELVET MOIST
resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- *2 cawan tepung kek/superfine
- *2 sudu besar serbuk koko
- *1 sudu kecil baking powder
- *1 sudu kecil soda bicarbonat
- *1 sudu kecil garam
- 1 cawan buttermilk - resepi di bawah
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu besar pewarna merah
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
- 2 biji telur A
- esen vanila
Topping
- 250g cream cheese @ satu ketul
- 1/2 cawan whipping cream
- 1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
- 1 sudu besar jus perahan lemon
Cara-cara
- Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
- Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
- Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
- Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
- Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
assalam Hana
ReplyDeletesalam perkenalan...dan follow ye
nampak sgt2 menarik dan tertarik dgn rvc Hana ni
macam nak ambik je masuk dlm mulut sgt2 yummy kan
waalaikumussalam mama sara...
Deletesalam perkenalan kembali dan tima kasih sudi follow ye.... meh la jemput makan sama... mmg sedap rvc kali nih.... :)
salam hana nak tnya yang tabur merah atas tu apa ye?trma ksh
DeleteAssalam kak Hana...if folow betul2 direction akk kek pasti jadi kan?
DeleteBkn ape biasa sy wat kek xbpe nk jadi...hukhuk
Tp teringin nk mencuba...:)
salam kak hana..
ReplyDeletenmpak sgt cantik..semestinya sedap kan?hihi
nak try jgk lah resepi nih
wlm atie.... alhamdulillah sedap tekak akak nih ... dan insyaAllah sedap di tekak atie juga... hihihi... selamat mencuba atie! :)
Deletedatang nak melapooor
Deleteati punya kek xjadiiik huaaa
akak atie, apa jadi dengan kek tu?
Deletekak hana guna loyang bpe inci ni?
ReplyDeleteakak guna loyang brownies yang 10x10 tie... sbb akak nak wat lapis mcm gambar tuh.. akak belah tengah then akak tenggek atasnya... kes mls nak belah kek sebiji.. hihihi... kalau loyang biasa 18cm @ 7inci. kek ni xde la besar sgt.. sesuai utk keluarga kecik je..
DeleteAslmkm besan ku yg di rindui....hehe. Buka blog terus nampak besan, kita pun terus terkam ke sini nak peluk cium rindu... menantu dara dah pandai buat kek bagai, bila lah mak mentua & tunang nak datang merasa....kikiki....
ReplyDeletewaalaikumussalam besan miri yang dirindui juga.... nantu kiut wat apa? rindu gak la ngan org di sana..... anak dara tuh segala mende dier pandai... pandai ngurat pon ye jugak.. hahahaha... meh la mai kuantan... bila nak sampai ni... hihihi
DeleteSalam..keluar dengab velvet rindu la ni ya????
ReplyDeletewlm kak.ros... macam nak kene tukar jerk tajuk tuh kan kak... red velvet rindu! hihihihi
Deletewanna try this kak hana...mmg lama nk buat tp xpernah buat ;)
ReplyDeletetq for the resepi!
u r most welkem edda... utk permulaan rasanya amat sesuai resepi ni utk edda... tak susah dan insyaAllah sedap... selamat mencuba! :)
Deletepengsan jap tengokkk....
ReplyDeletelike sangat red velved cake..
cantikkkkkkk red velved cake akak..
malu la ngan tokey kek... mas lg dah biasa dgn kek nih... akak nih wat kek ala bodo2 jer yg tau... hihihi
Deletesalam hana..tergoda tgk RVC ni..nampak sgt moist! nk tanya skit..masa bakar kek tu hana letak di rak tengah @ bawah?
ReplyDeletewaalaikumussalam dear.... biasanya kalau hana bakar kek, hana letak kat tengah2.. so masaknya akan sekata...
Deletesedapnya tengok frosting cream cheese yang meleleh tu..meleleh juga air luir..hihi..
ReplyDeletehihihi....mmg sedap hingga menjejes air liur sebaldi... hehehe... tima kasih sudi singgah.... :)
DeleteAs salam.
ReplyDeleteSaya pun dah cuba resepi ini. Sgt moist. Saya buat cupcake
Regard
Azie Kitchen
wlam azie.... nice gak kan kalau wat cupcake... next time leh cuba.. thanx azie...
Deleteopsss... kak.azie.. hihihi
DeleteAs salam kak azie..akak wat cupcake ok erk..brapa biji dpt...
DeleteSalam hana...saya ni blogger baru yg pemalu..nak berkenalan bleh???ahaks...
ReplyDeleteakan di buat segera kalau tak pancit...memang tengah cari RVC...ari tu buat kek mcm kering x besh! anak2 sihat tak tu?
waalaikumussalam kakak comel... ngadesssssss taw!! meh isi borang fan club balik! kekekekeke.... anak2 sihat ngan mak diorg sekali sihat-sihat.... (sihat kene double!) hahahaha
Deletedah kenapa pulak komen inbox ni tetibe delete komen aku?
ReplyDeletehii kkak hanaa..na..na..na..
kenal aku lagi tak yg suwiit nih?
hakhakhak.
loor lawonya kek rv ko kak..
aku kalau ada kek lawo gini..main tenung2 bercinta dulu depan kek tuh
kikiki... kek letak yogurt pun best gak kak.
nanti aku try resepi neh ganti yogurt bole ekkk
ko nih asyik bermasalah jerk nak komen blog aku... ke mmg ko dah kene badi men'delete' diri sendiri! wakakakaka.... nih lg sorang ngadessssss... belasah kang! hahahaha.... yogurt tuh asalnya adalah buttermilk... dan buttermilk itu adalah yogurt juga.... yogurt buttermilk adalah sama dan hampir sama atau seakan2 sama dan sebenarnya dah lama mereka jejak kasihan.. hahahahaha..
Deletedh lamanya tak mkn RV ni..best la resepi ni..tak pakei butter ye? ok,,pasti akan cuba! thanks tuan rumah..
ReplyDeleteyep! tak menggunakan butter... hanya menggunakan minyak masak. alhamdulillah hasilnya sedap juga.... selamat mencuba ummi... :)
DeleteAslmkm Puan Tanah ..gigih dinihari yg hening ni datang makan kek merah..hehe..ada lagi belen2 nak angkut g makan kat pantai TC yer..
ReplyDeleteAssalam cikgi....ooo sibuk yeaaa...mesti sibuk melandingkan badan jer tuh...akak balik hari2 lalu kat rumah ko...lenkali kalau ada lebih tu, cer kabor...cer kabor..boleh gak baling dr seberang rumah ko ke jalan...akak berenti tepi jalan tu jek laaa... Adeeehh x tahan tgk cis, badan ku pun dah mcm cisssbaaabb....huhuuu... 7 kg yg hilang di Mekah dulu dah pun berganti dengan segeranya pun...uwaaaaa...
ReplyDeleteKabare Mbakyu,
ReplyDeletewessss suiee orah merennneh...hahaha
wes kangen aku
takku jikok sitik yoo..
nanti nak ku cuba ini pulak.
tunggu cis mari ..klungggg!!!
Asslmkm kak Hana
ReplyDeleteAda lagi belen tak..Slalu lambat masuk sini... Ni la kek yg selalu terliur tengok tp still tak pernah cuba buat sendiri lagik. Heee
kak hana,
ReplyDeletenak tanya la..tepung kek bukan SRF kan? ke sama? ke tepung halus? tq
bukan tepung srf.... tepung kek lebih kurang sama dengan tepung superfine atau tepung halus... tiada bahan penaik. klu tiada, gunakan tepung gandum tapi kene ayak 3-4 kali supaya tepung lebih halus
DeleteSalam Hana..
ReplyDeleteemm memang lain skit aa wesepinya. Njalok ijin arek jajal yo..
kok kepenak banget. kabeh sukatan cawan..orak payah timbang..
arek njalok wes ngomong wes entek yo..saje ngomong enttek menn uwong orak njalok...hehehe
Boleh cuba ni....nampak sedap n gebu jer..
ReplyDeletekek 2 sgt menggoda iman lahhhh...kak bella dah follow akak. follow bella ae?
ReplyDeletemeleh air liur.....
ReplyDeletealamakk trus mengidam red velvet...lame sangat x makan..slurrp slurrpp!
ReplyDeletemacam lain sikit resepi ni....TQ hana. makcik dah simpan resepi dalam gobok...entah bila nak kuarkan :))
ReplyDeletewokeh kakak jiranku nanti kami balik u all sambut kitorang dgn kek ni ek..hihihihi
ReplyDeleteFullamak !!! cantik & nampak sedap gtew harus cuba ni kak ;)
ReplyDeleteHanaaaaa
ReplyDeleteKenal lagi takkkk?? hehe.. actually kan i already baked this cake.. its for my cousin's engagement party.. bila buat batter dia punya lah cair sampai mak panic kejap hahaha.. it tasted good tho.. nak buat for the 2nd time tak terbuat buat.. sampai lah ke hari ini hahaha.. kek mu sweet looking lahhh
Salam hana.
ReplyDeleteAkak ni silent reader sejak mu kat nippon lagik. Best nye cikgu hana resepi ni. Selalu akak wat resepi RV si Rima atas ni. Nk try wat ni pulak bila fre nti. Cam senanf je n nmpk moist je.ijin kn ku kopiket ye... Makasih bykkk share
Sori hana. Nk tnya. Akak ni selalu konpius dgn whipping cream. Topping ni guna dairy ke non dairy. Bole tolong.... Tq hana
ReplyDeletebergantung resepi kak.... selalunya klu utk topping guna non diary...
DeleteSalam... Sedapnya Kak Hana... Resepi dah ambil tapi buatnya belum lagi....hehehehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum wbt kak...weekend ni birthday hubby.igt nk wat kek ni utk surprise..huhu..if kukus dia punya hasil sm jgk ke ye?
ReplyDeletewlm ozie...
Deleteinsyaaallah hasilnya sama... cuma lagi moist sbb kukus
puan hana..nak tanya sikit..kalau nak kukus amik masa berapa lama ek..maaf saya budak baru belajar..
Deletelagi satu..yang whipping cream tu..yg dairy ke non dairy..mohon pencerahan..terima kasih puan..suka sgt blog nih..senang paham n bile try menjadi..tq...tq
DeleteAssalamualaikum wbt kak...weekend ni birthday hubby.igt nk wat kek ni utk surprise..huhu..if kukus dia punya hasil sm jgk ke ye?
ReplyDeletewlm... ye boleh juga dikukus... slmat mencube... :)
DeleteSalam.. Kak Hana saya baru buat hari selasa..memang sedap kak... Sangat-sangat lembut dan sedap...ingatkan dah tak jadi tapi jadi juga...best sangat... oh saya masukkan resepi akak dalam blog saya...ni blog saya http://sysygawk.blogspot.com... ada letak blog akak dalam tu utk rujukan diaorg...
ReplyDeletewlm nadiah... alhamdulillah tima kasih sudi mencuba... klu sedap leh buat lagi.. hehe
Deleteas salam..kenapa dalam bahan2 takde cuka & susu bila cara membuat ada bahan2 tu?
ReplyDeletecuka dan susu adalah cara2 utk membuat buttermilk. jika dah ada, abaikan cara2 buttermilk.
DeleteSalam saya dah lama cari resepi red velvet yang simple cam ni, izinkan saya cuba resepi ni terma kasih semoga beroleh keberkatan hendaknya.
ReplyDeleteMcmana nak order?
ReplyDeleteMcmana nak order?
ReplyDeletesalam akak..
ReplyDeletebuttermilk tu, klu kite nk buat gune yoghurt, yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. (1/4 susu segar tu maksudnye 1/4 cawan ke?
wlm....
Deleteye.... 1/4 cawan... maaf tertinggal prkataan cwn.
salam nak tnye 1 cawan tu macamana nak quantify? sebab bentuk cawan berbeza2. huhu tenkiu
ReplyDeletewlm...
Delete1 cawan 240ml... seeloknyer guna cawan metrik.
assalamualaikum kak hana.. masa bake tu, berapa suhunya? jawab ya.. tq
ReplyDeletewaalaikumussalam...
Deletebakar suhu 170.. tp bergantung juga suhu kepnasan oven masing2.. klu 170 terlampau panas, turunkan sedikit ke 160.. tp utk pembakara kek biasanya suhu 170-180
thanks :) tak sabar nak cuba recipe ni!
DeleteAs salam :) saya dah buat, then rasa kek dia mcm pahit2 sikit.. jadi ke tu?
ReplyDeletewlm.. sepatutnyer tak pahit. rasa mcm kek biasa.. ada lemak2.. pahit tuh rasanya terlebih soda bikarbonat.
DeleteAs salam....br tgk foto dh ase best sgt...kek akak nmpk gebu@moist@superb!...nk tanye skit kak...klu xnk gune whipping cream...de alternatif len x utk ganti bhn tu...? Tq
ReplyDeletewlm.... tima kasih... whipping cream tuh boleh ganti dgn susu segar. tp kurangkan kuantitinya sbb susu segar agak cair. 1/2 kpd 1/4 cawan shj.
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteSalam Hana.
ReplyDeleteAkak dah buat resepi ni. Memang mudah, sedap dan lembab. Kejap je licin. Lain kali nak kena buat 2 adunan sebab anak2 akak suka sangat. Tq for sharing.
waalaikumussalam kak.asmar..
Deletealhamdulillah..... suka saya mendengarnya. sesama kak.. saya pon suker buat utk jamu kawan2.. anak2 kurang gemar la pulak sbb cis tuh masam kot.. ppon tenkiu kak ye..
akak pun suka dapat resepi hana ni. Sebelum ni ada buat resepi lain tapi yg ni terbaik pada selera akak sampai nak ulang2 makan esoknya pun tak sempat. Buat petang, tak sempat malam dah licin. akak tak letak jus lemon kat cis. tq
DeleteAkak nk tnya cuka apple cider dan cuka putih tu..ada jual kt kedai kek ye...cuka putih tu cuka mkn biase tu ke?
ReplyDeleteyer... cuka putih adalah cuka makan biasa. cuka apple cider ader jual di pasaraya.
DeleteAssalamualaikum...hana..tergoda sungguh dgn red valvet hana ni ..mantoppp..
ReplyDeleteSaya nak try ni..harap2 menjadi dgn jayanya..
ReplyDeletePuan, saya ambil resepi ni ya. Thank you very much!!
ReplyDeletenk mintak resipi ni ye..tq~~~
ReplyDeleterase mcm nk try aje buat...kek nmpk meyelerakan..mohon share resipi yea..tq..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, campur air sampai sebati tu macamane ye? Sampai lembik ke..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.. satu sudu kecil maksudnya 1teaspoon? Dan satu sudu besar 1tablespoon?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.. satu sudu kecil maksudnya 1teaspoon? Dan satu sudu besar 1tablespoon?
ReplyDeleteSalam..kak,sy dh bt smlm,ikot rsepi akak n sy kukus..tapi wana dia xmerah..dia jd koko..pastoh frosting dia cair meleleh..knpa ya?sy kukus 1hour..sy kukus lma sgt ka?then,dia mcm muak..dia xgebu mcm akak pya..bantat ka?sy terletak air stu cwan..sbb toh ka?pastoh sy gna pwarna oil candy color..toh oil based kn?
ReplyDeletesalamualaikum kak . nak tanya nih . yang minyak tuh , mmg ikut standard cup ker ? sebab mcm banyak jer minyak tuh .
ReplyDeleteSalam dear.. hari ni saya nak try buat kek ni.. sbb sebelumnie pun pernah buat x pernah jadi. Nak tanye.. mana lg moist? Kukus atau bakar? Kalau bakar berapa suhunye ye?
ReplyDeletekalau nk kukus,kena ambik masa berapa lama yer?tq
ReplyDeletey sukatan satu cawan minyak masak tu guna cawan metrik ker?semua bhn2 y kt ats2 guna cawan metrik jgk?
ReplyDeletesedapnya nampak kek nie..harus cuba nie..apapun salam perkenalan ye hana.. http://eidaidris.blogspot.com
ReplyDeleteassalam kaq hana...? saye ni orang baru dalam bidg memasak ni, saje nak cube2, berminat. nak tnye satu cup tu lbih kurang brpe ml ye? lepastu mcm mane nak buat layers macam kek akaq tu? akhir sekali, bakar pada suhu brpe ye??
ReplyDeleteMaaf tuan rumah. Tolong jawab bagi pihak.
DeleteBaik guna cawan metrik. Boleh beli di kedai bakeri.
1 cwn 200 ml kan?
Deletesalam..sy nak tanya sikit.. sy guna resipi ni..kenapa cup cake saya bila dah naik lepas tu dia turun balik.. akibatnya lekang dari cup. x cantik.. minta nasihat plz
ReplyDeletehi akak. nampak sedap cake ni. nak cuba raya nanti. hehe. by the way, singgah lah blog saya kalau akak suka travel. saya sharekan pengalaman saya melancong di iffanursimaali.blogspot.com :)
ReplyDeletesalam kak. 45minit masa masak tu guna suhu berapa ye? Sorry tnya sebab sy baru tukar oven. Moden sgt oven ye smpai sy pun pening nk buat kuih. semua kena detail.. hehe. Thnks sebab berkongsi resepi :)
ReplyDeleteNk cubalah...mcm sedap jer nie..
ReplyDeleteSalam hana.... Tq dgn resepi yg hana bg....sy wat jdik gebussss...mmg sedap sgt. Smpi ayah sy ckp. ..inilh kek yg plg sedap spjg hdup dia....hahaha...tq sgt2...
ReplyDeleteSalam hana.... Tq dgn resepi yg hana bg....sy wat jdik gebussss...mmg sedap sgt. Smpi ayah sy ckp. ..inilh kek yg plg sedap spjg hdup dia....hahaha...tq sgt2...
ReplyDeleteakak, sy nak cube resipi ni, halalkan ye? tp sy nak tanye dulu, klau kukus amek brape lame mase ye??
ReplyDeleteSalam perkenalan, saya baru je nk cuba2 buat rvc ni. Masa yg bkr sbl letak cream cheese tu guna api atas bwh ke? Tak sabar nk cuba resepi ni
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAlhamdulilah..jd jgk kek..1st buat..ikut step..cma agk glap..mkin coklat tu jnis pekat hitam..nextime..kna tgk jnis coklat...dan kna krangkan...terimakaseh yea kak share resepi..
ReplyDeleteas salam
ReplyDeletekalo kukus brapa lama?
Salam.....dah buat ..tq....lembut sngt....tq....
ReplyDeleteHana,klu lemon tu gnti bnde lain boleh ke?.mcm limau nipis ke limau kasturi ke?.
ReplyDeleteSedapnya..mohon nak share resepi ye ;-)
ReplyDeleteassalamualaikum kak hana.. wahh nampak menariknya cake akk nie.. ermm nak tanya.. whipping cream tuu akk guna yg non diary ke ?? lagi satu.. berapa suhu yg akk guna utk bakar kek ??
ReplyDeletesalam...sy ske tgk pic cake2 n mknn dlm blog cni..kms je...insyaAllah sy akn cuba few recipes dlm blog ni...sila visit blog sy je http://areefa-dacuteareefa.blogspot.com/
ReplyDeletetp bukan cite psl mknn cte psl supplement hehe =)
Sedapnyaa! Terliur la tengok!! Hihihi sy nak tanya ni. Dekat blog yg Hana bagi tu, dia ada letak hot coffee which dia cakap jgn skip resepi tu, tapi Hana tak letak pulak. Takde effect ke eh?
ReplyDeleteSedapnyaa! Terliur la tengok!! Hihihi sy nak tanya ni. Dekat blog yg Hana bagi tu, dia ada letak hot coffee which dia cakap jgn skip resepi tu, tapi Hana tak letak pulak. Takde effect ke eh?
ReplyDeletesalam tuan rumah..., hana.
ReplyDeletesy ummi, dah lama dok intai dan ikut blog hana ni... maklumlah, berstatus isteri dan ibu... jadi suka juga masuk dapur cuba pelbagai resepi baru.
dok 'jalan 2' ni dah masuk banyak blog, tetapi bab rvc ni tersangkut kat sini... ummi dah cuba resepi rvc hana. hmm... sedap! patutlah ramai yg puji...
ummi minta izin copy paste resepi rvc ni ya.. ummi juga dah cuba beberapa resepi hana yang lain. Tq untuk hana, sebab dah tolong tambahkan ilmu memasak ummi.
T kasih Pn. Hana.. Hari ni bru sy nak cb. Klu nak kukus plak brape lame ye?...Anyway, semoga ilmu yg dicurahkan akan akan mendapat keberkatan dariNya..Amin...
ReplyDeleteMohon share ye resepi Red Velvet nie...Nampak menarik sgt...Teruja sgt nak cuba buat...
ReplyDeleteSgat sedapp..walaupun agak buruk rupanya.. mklumlah..bru blajar..hehe.. tq akak
ReplyDeletesalam Hana dah wat kek ni mmg moist dan sedap ..malah wat jual lagi... halalkan resepi yer..
ReplyDeleteSaya dah try mmg sdap gila thanks kak
ReplyDeletekak hana..untuk buat topping frosting tu if kita tak da whipping cream boleh tak ganti dengan apa2?
ReplyDeleteSy da buat ikut resepi ni tp malangnya bantat...tak nak naik2 rasanya sukatan semua da ikut cuma buttermilk sy guna yogurt n susu ikut resepi hana...tak tau dmana salahnya da 2 kali buat rvc guna resepi lain2 dua kali juga gagal.....cream cheese resepi hana sy sgt suka, tak manis, dan tak muak
ReplyDeletesaya dah buat kek ni semalam..memang moist lah..sedap sgt..
ReplyDelete1 cawan tu bersamaan dengan berapa gram kak hana?
ReplyDeleteAs-salam...saya baru try buat RV dengan resepi awak tp kenapa kek saya rasa pahit-pahit ye..tekstur dah ok dah..dah moist..
ReplyDeletea'salam...hana saya nk tny kalo topping tu x yah ltk jus perahan lemon blh x?
ReplyDeleteAssalamualaikum , baru join . hihihihihii .. kak hana .. nak try lahh .. mcm sedap jehh ..
ReplyDeletefuhh terliur. Nak cuba buat lah nanti. Minta share ye resipi ini hehehe. Btw nanti kalau ada masa singgah2 lah blog saya ye http://www.mamafisya.com/ :)
ReplyDeleteNmpk cam sdap klau tk keberatan singgah lh blog sya fiqbakerys.blogspot.com
ReplyDeleteassalamualaikum kak hana... nk tny sikit buttermilk tu kn da 2 resepi yg kak hana bg... law guna yg yogurt tu cm mna ye?/ x phm la..
ReplyDeleteassalamualaikum.. kak hana.. sy da try wat red velvet ari ni tp x jadi la... bila msk dya turn jd wrna coklat..
ReplyDelete#plis kak hana reply...
meleleh air liur tengok!!!need to try..
ReplyDeleteassalammualaikum,,salam kenal dari saya,,nk share resepi ni boleh,,dah pernah try RV 3 buln lepas,,aduhai kurng mngacam la,,tpi nk try ini resepi pulak insyallah,,hihiikk mane2 resepi pom sama cuma penglaman mmbuat kek tu sendiri,,mmbuatkn kek itu x berupaya nk naik tinggii huhuuu..nk try buat esok insyallah,,nnt sya share kat blog saya,,jemputlah dtng umah(sweeteverydays@gmail),,tpi umah kita baru nk msuk perabuk(nk deco kasi cantik),,,terimaksihh HANA's family
ReplyDeletesalam kak hana. saya nak tanya ni. kalau saya gantikan cuka apple cider tu dgn lemon, boleh tak? dan kalau nak kukus, ambil masa berapa lama ye? terima kasih kak :)
ReplyDeleteas salam kak..gula halus tu pakai gula apa yer??
ReplyDeletesalam..sis..tye..tepung kek tuh klo gnti gn tepung naik sdri yg blues key tuh blh?n klo tepung nek sdri tuh da xyh msuk kn baking pow n soda kn..?
ReplyDeleteSalam saya nak sikit.
ReplyDelete- kite kene panaskan dulu pven kan sebelum nak bakar kek?
- brapa suhu n masa dye?
- saya guna loyang 7 inci, adunan kene letak setengah ke boleh letak 3/4 loyang?
- time nak bakar plak adakah suhu n masa sama je mcm sebelum bakar tadi?
terima kasih. saya baru jumpa kak hana ni. n akak duk kat japan kan skang? saya suka japan. from now on Im gonna follow u...yoroshiku onegaisimasu
Nak tanya , for cream cheese frosting tu what sugar should I use ? Castor , icing or normal sugar ? Im hoping for your reply
ReplyDeleteassalamualaikum kakak, sya nk tnya klau topping tu sya pkai fresh cream je, bole jg ke? nk save budget skit :)
ReplyDeleteAs'salam akak, saya nak panjangkan langkah resipi ohsem ni ke blog saya, boleh? Anyway, resipi ni memang terbaik dan sedap. ^_^
ReplyDeleteassalmmualaikum sis..tqvm sbb sudi kongsi resepi.. sy dh cb bt..alhamdullillah mnjd dgn jaya ny.
ReplyDeleteSlm sis fazliatul..awk bakar ke kukus kek ni? Klu kukus bape lama ye?
DeleteSlm sis fazliatul..awk bakar ke kukus kek ni? Klu kukus bape lama ye?
DeleteSlm sis fazliatul..awk bakar ke kukus kek ni? Klu kukus bape lama ye?
DeleteNak try nampk cntk jer...sis hana cuka tu gna cuka yg biasa kt dpur 2 kn..???
ReplyDeleteThanks Hana. Resepi yang mudah dan senang faham. Moga terus berkongsi resepi-resepi hebat.
ReplyDeleteSalamPuan Hana, Sy telah mencuba resepi kek red velvet ini, tetapi kek saya merekah dibahagian tengah. Boleh saya tahu apakah yang menyebabkan kek merekah?
ReplyDeleteKek ini sesuai bakar atau kukus??which one you prefer??
ReplyDeleteAssalam hana nak tanya untuk topping ty gula jenis apa ya..gula biasa atau gula icing? Tqsm hana
ReplyDeleteTried numerous times dah and always end up baking more the next day :D
ReplyDeleteShared in blog as well. Thank you!!
sedap resepi ni..dah byk kli buat mmg mnjd..tp sy gntikan minyak msk dgn minyak jagung..lebih moist
ReplyDeleteSalam akakzmaaf brtnyrTkstur kek tuh mcm cake span biase ke???sbb sye bt jdii mcm kek gula hnguss plak hehehe...
DeleteMohon share ye
ReplyDeleteSalam akak,sye nk tnye kek nie bile dh msak mcm kek gula hngus ke??sbb sye bt xmcm kek span biase pn,ke kek sye bt y xjdii
ReplyDeletesalam perkenalan.. nk try resepi boleh x..terliur tgok
ReplyDeleteSaya dah buat beberapa kali mmg menjadi..
DeleteSaya ambik resepi ni ye. Thankyou
ReplyDeleteAssalamualaikum akk..maaf nk tye bakar brape darjh ye?
ReplyDeleteresepi yg menarik👍 cheese cream frosting tu sis guna non dairy ke dairy whip cream ye?tq
ReplyDeletedah cuba sis..mmg betul lembut dan moist cake..tq kak for the rcipe..
ReplyDeleteSalam akak, saya baru cuba tadi. Yeayy menjadi and moist je hehe 😘 Thanks akak for the recipe. Boleh masuk peti sejuk kan lepas tu ?
ReplyDeleteSalam..kak sy dh cuba resepi akak..memang moist kek ni..sy minta halal ya..sedap pun sedap
ReplyDeleteSedapnya...www.momstoreretail.blogspot.com
ReplyDelete