Saturday, May 9, 2009

Opor Daging

kalau bab daging2 nih sebenonyer maleh beno aku nak masak! tapi sbb my laling tuh suka sgt ngan daging, aku watkan la cuti2 nih.... bukan apa! maklum ler xde preasure cooker! klu ada tkde la aku nk kene masak berjam2! muahahahaa... tapi sib baik daging nih mudah lembut. so tk amik masa yg lama... apa erk beza opor ngan rendang?? aku pon konpius nih! sbb bhn lebih kurang jerk sama... hmmmm.. sape2 chef or sifu2 dluar sape leh tlg jwb kan??? nak tau gak... makan opor nih ngan nasi minyak. sedappp!! cume aku tmbh ngan daun kunyit.. wangi skit bau dier! tQ wat kak.hanieliza atas resepimu! cukup mudah n sedap! kang klu ade balance nk msk pulut plak! huh! bestnyerrr...

Bahan-bahan
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ]
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ]
3 keping asam keping
minyak
garam

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.

No comments:

Post a Comment