Bahan-bahan
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
- 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
comel gilerrr...sedap semestinya...
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeletesecomel org yg buat tak CM?? kehkehkehkeh...
sedapnya... lama kakchik tak makan puding dan lama juga tak menjamu mata kat teratak hana ni.
ReplyDeletelawanyer puding roti tu hana...kita tak berkesempatan nk buat lagi..almaklumler...kat umah ni hanya kita sorang jer yg makan puding..tunggu masa party ujung bulan ni..mesti buat punyer..tunggu resultnyer nanti ...he,he...
ReplyDeleteHana, lawonya marble tu..tambah comel jadinya puding roti ko tuh! :D
ReplyDeleteina, mana yg lebih tepat, puding marble roti atau puding roti marble.. rasanya puding roti marble kan.. hehehe
ReplyDeleteto kakchik..
ReplyDeletehai kakchik! lama tk nmpk kakchik kan! moga kakchik sihat walafiat.. xpe... asalkan dirimu sentiasa mengingati diriku! ewwaaaahh!! hehehehe
to noorma..
den nih klu wat seloyang pon mmg lambat nak habih noorma! kene tunggu ade org order or wat utk jamuan baru la cepat habih! heeeee... sila sila.. list panjang2! ekekeke
to k.ummi..
makin comel kan kan kan kak! secomel orgnyer! wakakakaaa... *tk habih2 masuk bakul! heeee..
to k.nor..
oh duhai kekandaku! adinda dah tukar nama tuh! tima kasih adinda junjung! adinda sebenonyer main hentam kromo jer nk letak lagu mana nama puding nih! heeeeeeee... ya btul btul.. dh tepat rasanya tuh!
hi kak hana, nk tanye,
ReplyDeletekalau 20g agar2 tali equal to brape gram agar2 serbuk?
sy nk try respi ni, tapi xde agar2 serbuk, ade agar2 tali je..
hope to hear from u soon...
x sabor nk buat puding ni, my fevret, huhuh.. :)
hi dayah..
ReplyDeleteakceli akak tk penah gune agar2 strip.. tp berdasarkan laporan kengkawan lain yg tlh mencube, diorg gune 11/2 peket dr peket agar2 strip tp yg peket 35g. klu yg 20g hmmmmm rasanya satu peket kot... try la dulu, nnti bg feedback yer...
hi hana,
ReplyDeletelast weekend try buat puding ni, tapi kenapa lembik ek. rasa memang sedap tp tulah lembik x keras2. huhuhu
ha'a ila bt pun lembik....2x buat lembik gak, gune serbuk agar2 8g brand nona...tapi ila gune susu segar tak gune susu cair...tu ke sbb jadi lembik....tapi sedap...nak potong tak boleh.....tolong le kak hana tunjuk ajar...selamat ari raya korban kak hana....
ReplyDeleteto rina dan fadila...
ReplyDeletetak pasti brand agar2 yang u oll gunakan tuh samada serbuk agar2 atau jelly yg lembut tuh... klu yg jelly powder mmg takkan keras... jd lembut cam jelly gtu... try gunakan serbuk agar2 yang nih..
http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/09/serbuk-agar2-cap-bintang-emas.html
utk resepi nih klu masukkan sepeket yg 10g tuh insyaAllah akan jadi juga(berdasarkan pengalaman kengkawan yg dah cuba).sbb nak sukat n buang yg baki 2g tuh leceh dan jadi masalah la pula nnti..dun wori..insyaAllah jadi.. klu was was keras leh tambah sket air lg. tima kasih kerna mencuba..
lg satu serbuk agar2 utk kepastian..
http://aidahomeer.blogspot.com/2010/11/rich-chocolate-puding.html
mekasih kak hana...ni yg bersemangat nak buat lagik sampei jadi....mekasih sudi tunjuk ajar....lebiu ar kak hana....
ReplyDeleteakak, sy mohon share resepi ni kat blog ye...thanks
ReplyDeleteKAk Asz mohon share resepi nie kat blog ..thanks..
ReplyDeleteSy dah try, mmg menjadi! Sdp plak tu.... tq hana,
ReplyDeleteSaya pon cube.. Tp mebi masak lme sgt.. Die cm bijik2 gitu..tekstur x cantek.. Huhu..
ReplyDelete