Friday, May 8, 2009

Puding Roti Marble

arini terlebey vit R! maybe sbb aku makan vitamin terlebey la nih! muahahahaaa... xde la! watkan utk kengkawan hb jerk nih! olahan resepi dari Agar2 Roti aku, yg penah kene ciplak suatu ketika dulu oleh org yg tdk bertanggungjwb iteww! huhuhuu.. mekasih kat kengkawan yg dh ramai mengetest puding@agar2 nih! tQ! tQ! tQ byk2! kali nih aku variasikan ngan marble la pulak! lagik sedap sbb ade rasa coklat! cuba la.. makan sejuk2 mmg nyaman anak tekak! resepi bleh tgk juga d my.resipi yer! selamat mencube dan selamat menjamu selera! ;)
Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

17 comments:

  1. comel gilerrr...sedap semestinya...

    ReplyDelete
  2. to cikmanggis..
    secomel org yg buat tak CM?? kehkehkehkeh...

    ReplyDelete
  3. sedapnya... lama kakchik tak makan puding dan lama juga tak menjamu mata kat teratak hana ni.

    ReplyDelete
  4. lawanyer puding roti tu hana...kita tak berkesempatan nk buat lagi..almaklumler...kat umah ni hanya kita sorang jer yg makan puding..tunggu masa party ujung bulan ni..mesti buat punyer..tunggu resultnyer nanti ...he,he...

    ReplyDelete
  5. Hana, lawonya marble tu..tambah comel jadinya puding roti ko tuh! :D

    ReplyDelete
  6. ina, mana yg lebih tepat, puding marble roti atau puding roti marble.. rasanya puding roti marble kan.. hehehe

    ReplyDelete
  7. to kakchik..
    hai kakchik! lama tk nmpk kakchik kan! moga kakchik sihat walafiat.. xpe... asalkan dirimu sentiasa mengingati diriku! ewwaaaahh!! hehehehe

    to noorma..
    den nih klu wat seloyang pon mmg lambat nak habih noorma! kene tunggu ade org order or wat utk jamuan baru la cepat habih! heeeee... sila sila.. list panjang2! ekekeke

    to k.ummi..
    makin comel kan kan kan kak! secomel orgnyer! wakakakaaa... *tk habih2 masuk bakul! heeee..

    to k.nor..
    oh duhai kekandaku! adinda dah tukar nama tuh! tima kasih adinda junjung! adinda sebenonyer main hentam kromo jer nk letak lagu mana nama puding nih! heeeeeeee... ya btul btul.. dh tepat rasanya tuh!

    ReplyDelete
  8. hi kak hana, nk tanye,
    kalau 20g agar2 tali equal to brape gram agar2 serbuk?
    sy nk try respi ni, tapi xde agar2 serbuk, ade agar2 tali je..
    hope to hear from u soon...
    x sabor nk buat puding ni, my fevret, huhuh.. :)

    ReplyDelete
  9. hi dayah..
    akceli akak tk penah gune agar2 strip.. tp berdasarkan laporan kengkawan lain yg tlh mencube, diorg gune 11/2 peket dr peket agar2 strip tp yg peket 35g. klu yg 20g hmmmmm rasanya satu peket kot... try la dulu, nnti bg feedback yer...

    ReplyDelete
  10. hi hana,

    last weekend try buat puding ni, tapi kenapa lembik ek. rasa memang sedap tp tulah lembik x keras2. huhuhu

    ReplyDelete
  11. ha'a ila bt pun lembik....2x buat lembik gak, gune serbuk agar2 8g brand nona...tapi ila gune susu segar tak gune susu cair...tu ke sbb jadi lembik....tapi sedap...nak potong tak boleh.....tolong le kak hana tunjuk ajar...selamat ari raya korban kak hana....

    ReplyDelete
  12. to rina dan fadila...
    tak pasti brand agar2 yang u oll gunakan tuh samada serbuk agar2 atau jelly yg lembut tuh... klu yg jelly powder mmg takkan keras... jd lembut cam jelly gtu... try gunakan serbuk agar2 yang nih..

    http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/09/serbuk-agar2-cap-bintang-emas.html

    utk resepi nih klu masukkan sepeket yg 10g tuh insyaAllah akan jadi juga(berdasarkan pengalaman kengkawan yg dah cuba).sbb nak sukat n buang yg baki 2g tuh leceh dan jadi masalah la pula nnti..dun wori..insyaAllah jadi.. klu was was keras leh tambah sket air lg. tima kasih kerna mencuba..

    lg satu serbuk agar2 utk kepastian..
    http://aidahomeer.blogspot.com/2010/11/rich-chocolate-puding.html

    ReplyDelete
  13. mekasih kak hana...ni yg bersemangat nak buat lagik sampei jadi....mekasih sudi tunjuk ajar....lebiu ar kak hana....

    ReplyDelete
  14. akak, sy mohon share resepi ni kat blog ye...thanks

    ReplyDelete
  15. KAk Asz mohon share resepi nie kat blog ..thanks..

    ReplyDelete
  16. Sy dah try, mmg menjadi! Sdp plak tu.... tq hana,

    ReplyDelete
  17. Saya pon cube.. Tp mebi masak lme sgt.. Die cm bijik2 gitu..tekstur x cantek.. Huhu..

    ReplyDelete