lauk yg simple tapi sedap! leh tmbh cili kisar jika nk pedas skit! aku tk letak pong! coz anak2 leh makan! tmbh ngan nenas skit kasi lagi masam2 manis! en.hb yg tak sihat pon dier selera makan! alhamdulillah! wat ngan sup sayur jerk! resepi dr sifu kak.hanieliza... mekasih kak! d kesempatan nih, aku nk ucapkan SELAMAT HARI IBU wat semua ibu2 di seluruh dunia!!! moga kehidupan kita sentiasa dberkati! aminn.. masak ibu2 jgn tak masak! wakakakakaa... jom layan resepi! C&P dr blog kak.hanieliza.
Bahan-bahan
500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong dan gula.
5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
waaaaahh..ni menu kt smlm laaa..sama lak!!
ReplyDeleteto are..
ReplyDeletesama ker??? tiru dlm mimpi la nih! kihkihkih
ina ooo inaaaa... mintak la udang tuu... ngko mesti bole bg punya pasai aku jer yg mkn udang nih .. ekeke
ReplyDeleteMerahnya mak ngahh...fuh..pasti sedap ni..pedas..berasap!
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletealahaiiii syiannyer pn.deana nih! hambik hambik! laki aku bli udang harimau beso tuh tau! cedappppp!!! kehkehkehkeh
to cikmanggis..
tk pedas la CM! trick camera jek tuh nmpk merah mak ngah! hihihi
salam hana..
ReplyDeletesedapnya.. masak udang tu.. memang feberet kita tu...lagi pedas lagi berasap!
to nora..
ReplyDeletewlam nora.. suka udang yer? hana masak tk pedas sesuai utk anak2.. lgpon nama dier sweet n sour.. klu nk pedas berasap kene wat sambal udang la gtu! hihihi..