Bahan-bahan
Cara-cara - 400cc(400ml) susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur- pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
- 2-3 titik esen vanila
- [ KARaMEL ]
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
- Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
- Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
- Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
mmm myelerakan!!! my feveret nih
ReplyDeletesedapnyer.. terliur jek nengok
ReplyDeleteantara puding yang kakchik suka.
ReplyDeletekakchik rajin buat puding ni bulan puasa je hehe.
salam hana, sedap tu.lama dah x buat n makan puding ni.nanti nak copycat hana, nk bt hujung minggu ni k.tk!
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletehmmmm, yummy! nampak juicy,kak. kaedah bain marie pun bole kak? lenkali saya bole try tuh
salam perkenalan hana...sedapnya puding tu..saya baru buat juga tapi lapis coklat..
ReplyDeleteto farra dhelina...
ReplyDeletesama la farra! peberet me tooo! hehehe
to jajarina..
slamat mencube jaja! nk uluq jauh banget! :)
to kakchik..
kiter pong suka banget puding neh! cume klu wat selalu leh masuk icu! hihihi
to deliah deli..
slm deliah..sila sila... sesama..
to indahouse..
akak rasa kaedah tuh lebih akak suker sbb teksturnyer nmpk lebih santek! slamat mencube nur! :)
to cikgu aida..
salam perkenalan juga yer cikgu! tima kasih sudi singgah blog kiter.. penah gak buat yg lapis2 tuh! tp tk jd santek! kene reject tk masuk blog! kikiki
hah!akhirnya kuar gak puding yg aritu nampak dr jauh jek..hihi..
ReplyDeletetu yg sepotong tu kite punya kan!
Nampak berseri2 jek puding tuh.. iskh,puding kite yg tu karamelnya itam sket laa kak..ehekk..ape pun mekasih2..
Nanti akak try lak creamy pudding kak yani tu lak...rasa ngetop tau!x caya tanya kak nor..ehehee...
mekk..aku mmg nk try pudding yg tuH! tp mslh btol ler creamy@coffemate susyah nk jumpa yg leh mkn! laki aku tuh klu aku tnya, semua dier kata non halal... aku hangguk2 jerk la paler! huhuhuhuu
ReplyDeleteSalam Perkenalan Hana, emy selalu masuk blog hana dan seronok sangat sebab resipi yang dicuba selalunya semua menjadi lar ni tengah terliur nak cuba caramel boleh kan.. blog saya emyramlah.blogspot.com masih belajar2 berblog ni
ReplyDeletesalam perkenalan juga yer emy.. tima kasih jd pengunjung setia blog akak neh... terharuu..sob sob sob...boleh boleh... hambiklah! slamat mencube n gud luck yer!
ReplyDeleteAloh santeknye!!! especially yang dah disedok sedok ngan sudu tuh..geram nye nengok!
ReplyDelete