Friday, January 29, 2010

Soft Crust Pizza

arini langsung tk jumpa nasik... sbb beras dah habeh! nak g bli maleh la pulak sbb ujung minggu biasanya kitaorg akan g blanjer.. jadiknyer kami cume makan pizza ngan mee goreng jerk arini! sedap weiihh pizza nih! suker la doh dier... wat setengah adunan rasa cam tk cukup plak! hihi....... selalu nmpk kak.ina kl kerap kali wat pizza. tgk resepinyer lain pesen sket dr yg pernah aku cube sblm neh.. bila test mmg tk mengecewakan lah!! resepi jejaka cikmatgebu ghupernyer! sedap mat!! tenkiu tenkiu..... pas nih leh wat lagik! tenkiu mat yooo.. njalok ngapuro arep jikuk resepi ne! hihihi.... mat nih sebenonyer celup jowo jugak! tapi jowo ne wes mblayu dek ke'nyonya'an beliau iteww! hihihi... kan mat kan kan... kekekeke........

Bahan Doh:
  • 250 g tepung roti (high protein flour)
  • 130 ml air
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca besar gula
  • 1 camca teh yis (instant yeast)
  • 1 camca besar madu
  • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 2 camca besar minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 camca teh oregano kering
dak kicit tukang tengok sambil ngences! hihi

Cara membuatnya:
  1. UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA:- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos lada hitam, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata. Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!

10 comments:

  1. Bukan Dak kecik tu jer ngeces...Tok Budak yg kat Penang ni pun ngeces gak ooi!

    ReplyDelete
  2. WOWWWW!! sedap nya pizza..kita sukaaa :D

    Tapi sedih arr makan x ajak kita pong :(

    ReplyDelete
  3. darwish tak meleleh ke air liuq tengok mamanya pizza tuu??? auntie dh meleleh dah niiii!!hihi

    ReplyDelete
  4. sian darwish dpt tengok jer pizza tu! suap jers ikit...!!!

    ReplyDelete
  5. nii hok lemoh semangak nii.
    baru je makan pizza dua hari lepas, hana dah buat kakchik rasa nak makan pizza lagi. tengok tarikan keju tu, huhu... sedapnyaaaa.

    ReplyDelete
  6. wah.. seb bek esok nak lepak mkan pizza. xde r kempunan sgt. hik3

    ReplyDelete
  7. Sabar je lah tayang pizza kat dak bawah umur tue. meleleh air mata beliau. cubit je mama tuh Darwish! hehehe

    ReplyDelete
  8. to k.watierman..
    hihihi... tok budak lap sendrik gune tisu yer tok! dak kicit mama dier tulun lap! hehehe

    to k.ct delima..
    alamak! darwish dh abeskan! hihihi

    to k.ain..
    darwish coolll bebeh! kekekeke

    to azita..
    suap acah2 jerk! kijam kan? hehehe

    to mamafami..
    allergic er ma? amponnn tk dpt nk tulun! tulun buatkan boleh lah! hihihi

    to kakchik..
    owang yg tarik piza tuh mmg kijam kan kakchik kan! hihihi

    to aemylina..
    sajer jer ko er! lastik idong ko! kekeke

    to blogresipi..
    ala kijam sket jerk mak ayah beliau! hihihi

    ReplyDelete
  9. wah..boleh try la resepi ni...mesti basah baju darwish kan...

    ReplyDelete