Bahan-bahan
- 700 g ikan tuna
- 1/2 cawan tomato puree
- 1/2 cawan minyak masak
- 25 g bawang putih*
- 80 g bawang merah*
- 20 g halia*(dikisar halus)
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 1/2 cawan air
- Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
- Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
- Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
- Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
- Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
aiyaaaak!! apa barang sardin wat sendrik..li jek kt kedai!!!! muahahahahaahahahahaaha!!!! caboooooot!!
ReplyDeletesemua kena homemade ya hana. tp leh jimat byk tu. yg beli2 ni mahal gak....
ReplyDeletetak leh nak tayang2 dah la sardin dlm tin lepas ni ya.. dah tak heran kan.. yer la org dah leh wat sardin sendiri :P
ReplyDeleteTu lah kalau setakat k.ct sorang jer yang nak makan ikan sardin ni hana, lebih baik k.ct beli jer dalam tin kecik tu. Maklom ler kat umah sume nya anti ngan sardin hahaha.Kalau beli tin kecik tu tahan 3 bulan kot kihkihkih
ReplyDeleteTapi kalau buat inti karipap laju lak, apa pesen tu kan hehehehe.
Bagus juga ada resepi ni sebab lately asyik dengar macam2 hal yg sardin cap ayam ada dimasak dengan daging katak....entahlah...seberapa benar isu ini...so ini jalan terbaik kalau dah was2 kan!
ReplyDeletesalam hana..lama tak singgah..eh dah lama niat nak buat sardin ni tp piuk nya dah rosak..hmm kena beli ni..kena buat sardin,nak rasa yang sendiri bikin
ReplyDeletewah.., nmpak berseri r sardin 2.. blh buka kilang sardin pasni. hehe
ReplyDeletememang best .. rasa memang macam Sardin dalam tin dan yg paling best tak hanyir
ReplyDeletesalam kak hana, bestnye leh buat sardin, lagi berkhasiatkan, XMacam lam tin yg jual kst kedai tuh, kite pon xtau ape bahan2 awet die, bahaya jugak, pepun homemade tetap terbaik
ReplyDeleteWah, besok boleh bukak kilang sardin. akak beli. Janji.
ReplyDeleteSana susah ye kak nak dapat sardin... buat sendiri tu nampak jauh lagi sedap je.. kalau yg beli kadang putus kat tengah la, rabak kat ekor la.hehehe...
ReplyDeleteSalam perkenalan. Saya dah cuba beberapa resepi Hana di myresepi. Terima kasih yer kerana sudi berkongsi resepi yang sedap2 sekali.Semuga anda sekeluarga dirahmati selalu.
ReplyDeleteIzinkan kak iza link blog ni ye.
to fmina08..
ReplyDeleteamaran kesihatan, sila buat sardine sendrik yer tuan2 dan puan2! muahahahaa
to k.azita..
nak wat camne kak! dh xde! klu ade bli jugak! mahal pong sanggup ajer! hihihi
to k.nor..
haah! tak heran dah! apa baranggg! kekekekeke.....
to k.ct..
tuh la manusia pelik namanya! sama jerk ngan pokcik sowang tuh! ikan tuna makan, tp ikan sardin tak makan! camne tuh??? huh!
to k.watierman..
waaa yer ker gtu kak?? akak nih bagus btol tau psl mende2 camni.. nnti bgtau kiter lg apa yg tk bagus! hehe
to ummihafsah..
try la buat ummi.. mmg pueh ati klu wat sendrik! lg sedap gtu! :)
to aemylina..
tgh lam list nih! tunggu kang budget taun depan camne.. ade lebih leh bukak kilang! muahahaha
to fuzidss..
haaa btol tuh kak! akak tk penah try er! best kan kan kan! pueh ati!
to anonymous..
haah! btol btol btol! yg pastinya mmg lebih berkhasiat! jom ar buat! hihi
to geraugebang..
muahahahaha... janji er kak! bli taw jgn tk bli! kikikiki
to blogresipi..
sardin cop nippon ader lah! tk besh! tk mcm mesia punyer lg sedap! akak punyer ader gak rabak2 dek kegesengan yg telah berlaku! hihihi
to k.eliza..
salam kenal kak! dan tima kasih sudi mencube resepi2 saya di sana dan sini.. silalah! tima kasih atas doa..aminn..