Saturday, January 30, 2010

Homemade Sardine

semangat sungguh aku arini nak wat sardin homemade sbb stok sardin udah pinish! sampai geseng piyok tepal aku dbuatnyer sbb air kering! kikiki.... sib baik laling aku nak tulun bersihkan! hehe... tenkiu yang! mmula mmg rasa kegesengannya tuh! tp aku oter balik, so jadik ler seperti yg diharapkan! besh sehhh! sama cam lam tin tuH! tp lagik sedap ko! tak cayer korang cubelah! camni mmg leh tutup kilang sardin klu semua orang gheti buat! hihihi..... ppon tenkiu banyak2 wat cikmatgebu kiter yg sudi kongsi resepi nih! aku mintak cnp yo mat resepinyer! maceh! sape2 nak cube, syarat wajibnyer kene ader pressure cooker@periuk tekanan yer!! arap maklom!

Bahan-bahan
  • 700 g ikan tuna
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 25 g bawang putih*
  • 80 g bawang merah*
  • 20 g halia*(dikisar halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 1/2 cawan air
Cara-cara
  1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
  4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
  5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.

13 comments:

  1. aiyaaaak!! apa barang sardin wat sendrik..li jek kt kedai!!!! muahahahahaahahahahaaha!!!! caboooooot!!

    ReplyDelete
  2. semua kena homemade ya hana. tp leh jimat byk tu. yg beli2 ni mahal gak....

    ReplyDelete
  3. tak leh nak tayang2 dah la sardin dlm tin lepas ni ya.. dah tak heran kan.. yer la org dah leh wat sardin sendiri :P

    ReplyDelete
  4. Tu lah kalau setakat k.ct sorang jer yang nak makan ikan sardin ni hana, lebih baik k.ct beli jer dalam tin kecik tu. Maklom ler kat umah sume nya anti ngan sardin hahaha.Kalau beli tin kecik tu tahan 3 bulan kot kihkihkih

    Tapi kalau buat inti karipap laju lak, apa pesen tu kan hehehehe.

    ReplyDelete
  5. Bagus juga ada resepi ni sebab lately asyik dengar macam2 hal yg sardin cap ayam ada dimasak dengan daging katak....entahlah...seberapa benar isu ini...so ini jalan terbaik kalau dah was2 kan!

    ReplyDelete
  6. salam hana..lama tak singgah..eh dah lama niat nak buat sardin ni tp piuk nya dah rosak..hmm kena beli ni..kena buat sardin,nak rasa yang sendiri bikin

    ReplyDelete
  7. wah.., nmpak berseri r sardin 2.. blh buka kilang sardin pasni. hehe

    ReplyDelete
  8. memang best .. rasa memang macam Sardin dalam tin dan yg paling best tak hanyir

    ReplyDelete
  9. salam kak hana, bestnye leh buat sardin, lagi berkhasiatkan, XMacam lam tin yg jual kst kedai tuh, kite pon xtau ape bahan2 awet die, bahaya jugak, pepun homemade tetap terbaik

    ReplyDelete
  10. Wah, besok boleh bukak kilang sardin. akak beli. Janji.

    ReplyDelete
  11. Sana susah ye kak nak dapat sardin... buat sendiri tu nampak jauh lagi sedap je.. kalau yg beli kadang putus kat tengah la, rabak kat ekor la.hehehe...

    ReplyDelete
  12. Salam perkenalan. Saya dah cuba beberapa resepi Hana di myresepi. Terima kasih yer kerana sudi berkongsi resepi yang sedap2 sekali.Semuga anda sekeluarga dirahmati selalu.

    Izinkan kak iza link blog ni ye.

    ReplyDelete
  13. to fmina08..
    amaran kesihatan, sila buat sardine sendrik yer tuan2 dan puan2! muahahahaa

    to k.azita..
    nak wat camne kak! dh xde! klu ade bli jugak! mahal pong sanggup ajer! hihihi

    to k.nor..
    haah! tak heran dah! apa baranggg! kekekekeke.....

    to k.ct..
    tuh la manusia pelik namanya! sama jerk ngan pokcik sowang tuh! ikan tuna makan, tp ikan sardin tak makan! camne tuh??? huh!

    to k.watierman..
    waaa yer ker gtu kak?? akak nih bagus btol tau psl mende2 camni.. nnti bgtau kiter lg apa yg tk bagus! hehe

    to ummihafsah..
    try la buat ummi.. mmg pueh ati klu wat sendrik! lg sedap gtu! :)

    to aemylina..
    tgh lam list nih! tunggu kang budget taun depan camne.. ade lebih leh bukak kilang! muahahaha

    to fuzidss..
    haaa btol tuh kak! akak tk penah try er! best kan kan kan! pueh ati!

    to anonymous..
    haah! btol btol btol! yg pastinya mmg lebih berkhasiat! jom ar buat! hihi

    to geraugebang..
    muahahahaha... janji er kak! bli taw jgn tk bli! kikikiki

    to blogresipi..
    sardin cop nippon ader lah! tk besh! tk mcm mesia punyer lg sedap! akak punyer ader gak rabak2 dek kegesengan yg telah berlaku! hihihi

    to k.eliza..
    salam kenal kak! dan tima kasih sudi mencube resepi2 saya di sana dan sini.. silalah! tima kasih atas doa..aminn..

    ReplyDelete