terjelir-jelir salad tuH! hihihi
Bahan-bahan
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)
Cara-cara
- 250 gram tepung high protein/ tepung roti
- 50 gram tepung gandum
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 2 besar tepung susu
- 1 ½ sudu teh yis
- 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
- 2 sudu besar marjerin atau mentega
- 100 ml susu segar
- 60 ml air suam
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
- Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
- Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
- Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
salam kak hana,
ReplyDeletetakpe. makan roti hari2 pun takpe,kak. bolat dan gebush jer. terliur tengok salad terjelir2 tu. kiki.
waduh..gebunya wahai cik hana.. comey macam tuannya
ReplyDeletememang nampak montok jer roti tu lah..alahhh bila mau cuba buat roti lak ni erk. Hana pinjam BM tu sekejap lalalala.
ReplyDeleteSalam Hana, sedapnyer..ode satu burger daging...
ReplyDeletenak bege satu..kurang sos yek :)
ReplyDeletehehehe ada gak kite usha je resepi ros tu ..blum smpai masa lagi ni...
best nyer
ReplyDeleteSalam Hana..
ReplyDeleteHaaa td mula tgk² roti tu baru nak tegur pasal bijan yang cantik kat atas roti tu..ghupe²nya dah ada jawapannya kat bawah sana...
Hana,biasa bakar roti guna api atas bawah yaaaa...? or bawah jeee, pasal tgk kaler bijan tu cantikkk je, tak hangus...saya kalau bakar² melibatkan bijan selalu hangussss...pasal tu jarang tayang hasil baking kat blog...
Nak jugak..daging burger ada..roti nya ngak ada....!...pINJAM eN. bm JAP NAK MENGULI...sakit gigi lak!!Apa kena mengena dgn sakit gigi kan!
ReplyDeletesalam kak hana..
ReplyDeleteselama ni kita silent reader jek..
nak tanya berapa air yang kak hana kurangkan untuk roti burger ni??nak tau sangat sebab nak guna teknik water roux ni...nak cuba jugak nanti..
to indahouse..
ReplyDeleteslm nur.. btol tuh nur..mkn roti lebih berkhasiat gtu! kan kan.. kurang sopan kan salad tuh! terjelir-jelir! hihihi
to k.fuzidss..
bolat gtu kan! hihihi
to k.ct delima..
biler la cikmat nih nak blikan BM erk kak erk?? hehehe
to adnazthie..
wokey! berehh.. jap er tgh goreng daging neh! hehehe
to mummyseri..
copek la ekau buat seri oii! bleh aku ngendeng ngan ko plak! aku nk lebey sos k! kekeke
to lina..
nak? hehe
to sue@nenie..
kiter sebenarnya gune microvawe oven yg ada plate pusing2 tuh! xde api bawah.. alhamdulillah menjadik jerk elok bakar apa2 pong.. :) yg bijan tuh, try tips dr ros tuh.. geseng tuh maybe sbb suhu kuat sgt kot!
to k.watierman..
nk pinjam BM er? tunggu turn er! pas k.ct! hihihi... dah kenapa pulak sakit gg tuh?? g gosok gigi sana! hihihi *kita klu sakit gigi kiter cepat2 gosok gg! pehtu gentel kuat2 kat tempat yg sakit tuh! hihihi
to beattey..
salam beattey.. tenkiu sudi jengah2 n baca blog akak neh! akak tak hingat bape ml akak masukkan.. sbb akak main agak2 jerk.. rasanya dalam 145-150ml (campur susu n air suam) gtu la! sbb water roux dah ade kandungan air. klu lebih air, doh akan jd lembik sgt dan melekat2.. gud luck yer!
insyaallah xkan jemu nengok makanan kat blog kak hana ni...dlm kepala otak saya asyik ckp je 'bila gamaknya dpt rasa betul2 makanan dlm ni?' hahahahhaah
ReplyDeleteCun betul roti burger tu...cantik warnanya dan gebu....
ReplyDeleteHana...
ReplyDeleteKo ni, tak reti dok diam eh? Cuba ler bawak bawak berehat.. Asik masak masak masak...
hihihi... ni suara suara merdu orang tengah tensen tengok roti Hana yang sket punya cantik tu!
to norain..
ReplyDeletehihihi... tenkiu ain! alahai syian dier! klu dekat dh lama huluq kat tingkap dapur tuh! hihihi
to treat n trick..
tenkiu tenkiu... hehe
to mamafami..
hehehe... mama tulun ler bg ai kije! ai pong dah boring asyik masak masak masak masakkk... kekekekeke...
burger satu...xtra mayo, cili sos tak mo ekh.hihi
ReplyDeleteWah roti meger pun buat sendiri.. cayalah kak... buleh order neh. hehe... roti gebu, sayur pon gebu. agak2 kalo kite makan leh jadi gebu gak tak? kihkihkih
ReplyDeleteWah roti meger pun buat sendiri.. cayalah kak... buleh order neh. hehe... roti gebu, sayur pon gebu. agak2 kalo kite makan leh jadi gebu gak tak? kihkihkih
ReplyDeleteaiseh nape lak kuar open id neh!!! grrrr!!!! :D
Hana, sedap nya roti you ni, ini memang favourute I, tak makan nasi pun tak apa asal ada roti, Hana ni sunggoh berbakat, dalam bidang memasak dan pelajaran, tahniah,
ReplyDelete